Gulasz z szynki, w sosie cebulowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Gulasz z szynki, w sosie cebulowym

Autor: Izabella Kulińska

ratingratingratingratingrating

11

heart
10 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

102 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

128 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

2 sztuki

3 łyżki

1 łyżka

1 łyżeczka

100 mililitrów

3 sztuki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso umyj i osusz. Pokrój w niesużą kostkę. Cebule obierz i posiekaj bardzo drobno.

Krok 2

W rondlu rozgrzej bardzo mocno masło klarowane, obsmaż mięso aż się zrumieni. Dosyp cebulę, smaż razem kilka chwil aż ta zacznie się rumienić. Podlej całość 1 szkl. wody z rozpuszczoną bulionetką pieczeniową. Duś na małym ogniu ok. godziny.

Krok 3

Dodaj rozkruszone mini kostki cebulowe i pieprz ziołowy. Mąkę rozmieszaj z sosem sojowym, wlej do mięsa i dokładnie wymieszaj, duś aż mięso będzie zupełnie miękkie.

Krok 4

Podawaj z ziemniakami albo kluseczkami, ale świetnie smakuje po prostu ze świeżą bułką, którą można maczać w sosie.

1

Opinie o przepisie

  • maciej

    maciej , 18.12.2020

    smakowite

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Gulasz z szynki, w sosie cebulowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Gulasz z szynki, w sosie cebulowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Gulasz z szynki, w sosie cebulowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Gulasz z szynki, w sosie cebulowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Gulasz z szynki, w sosie cebulowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Gulasz z szynki, w sosie cebulowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Gulasz z szynki, w sosie cebulowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Gulasz z szynki, w sosie cebulowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej