Gulasz z szynki, w sosie cebulowym

Autor: Izabella Kulińska

ratingratingratingratingrating

11

10 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

92 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

105 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

2 sztuki

3 łyżki

1 łyżka

1 łyżeczka

100 mililitrów

3 sztuki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso umyj i osusz. Pokrój w niesużą kostkę. Cebule obierz i posiekaj bardzo drobno.

Krok 2

W rondlu rozgrzej bardzo mocno masło klarowane, obsmaż mięso aż się zrumieni. Dosyp cebulę, smaż razem kilka chwil aż ta zacznie się rumienić. Podlej całość 1 szkl. wody z rozpuszczoną bulionetką pieczeniową. Duś na małym ogniu ok. godziny.

Krok 3

Dodaj rozkruszone mini kostki cebulowe i pieprz ziołowy. Mąkę rozmieszaj z sosem sojowym, wlej do mięsa i dokładnie wymieszaj, duś aż mięso będzie zupełnie miękkie.

Krok 4

Podawaj z ziemniakami albo kluseczkami, ale świetnie smakuje po prostu ze świeżą bułką, którą można maczać w sosie.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Gulasz z szynki, w sosie cebulowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Gulasz z szynki, w sosie cebulowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Gulasz z szynki, w sosie cebulowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Gulasz z szynki, w sosie cebulowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Gulasz z szynki, w sosie cebulowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Gulasz z szynki, w sosie cebulowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Gulasz z szynki, w sosie cebulowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej