Pieczona, nadziewana suszonymi pomidorami polędwiczka z indyka przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pieczona, nadziewana suszonymi pomidorami polędwiczka z indyka

Autor: mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz

ratingratingratingratingrating

3

110 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

54 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

67 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

280 gramów

12 sztuk

400 gramów

480 gramów

sos do brokułów:

200 gramów

2 sztuki

4 łyżki

do przygotowania marynaty:

4 łyżki

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Mięso pokroić na 4 fragmenty i lekko rozbić. W każdy kawałek zawinąć plasterek pomidora i przekuć wykałaczką. Przygotować marynatę – wymieszać olej z przyprawą do grilla. Gotowego indyka włożyć do marynaty, dokładnie obtoczyć i marynować ok 30-40 minut. Następnie mięso wstępnie podsmażyć, a potem piec w piekarniku przez 15-20 minut w temp. 180 stopni C.

Pieczona, nadziewana suszonymi pomidorami polędwiczka z indyka - Krok 1

Krok 2

Ziemniaki obrać ze skóry, wstępnie podgotować, pokroić w plastry, a następnie dołożyć do mięsa, które znajduje się w piekarniku i piec wszystko razem.

Pieczona, nadziewana suszonymi pomidorami polędwiczka z indyka - Krok 2

Krok 3

Ugotować brokuł. Przygotować sos do brokułów – zetrzeć drobno czosnek, posiekać koperek. Oba składniki dodać do jogurtu i dokładnie wymieszać. Ugotowany brokuł polać sosem.

Pieczona, nadziewana suszonymi pomidorami polędwiczka z indyka - Krok 3
mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz

Dobra rada:

Posiłek jest dobrym źródłem: potasu, fosforu, magnezu, żelaza, miedzi, manganu, witamin: A, E, C, B2, B3, B6, B12, kwasu foliowego.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczona, nadziewana suszonymi pomidorami polędwiczka z indyka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczona, nadziewana suszonymi pomidorami polędwiczka z indyka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczona, nadziewana suszonymi pomidorami polędwiczka z indyka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczona, nadziewana suszonymi pomidorami polędwiczka z indyka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczona, nadziewana suszonymi pomidorami polędwiczka z indyka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczona, nadziewana suszonymi pomidorami polędwiczka z indyka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczona, nadziewana suszonymi pomidorami polędwiczka z indyka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Wigilia jest dla mnie jednym z najważniejszych dni w roku. To cudowna tradycja, ciągle żywa, to dzień, gdy spotyka się cała rodzina. Takich dni nie ma wiele w roku. Składamy sobie życzenia, rozmawiamy, śpiewamy kolędy. I oczywiście spożywamy specjalne polskie dania wigilijne.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej