Pieczona, nadziewana suszonymi pomidorami polędwiczka z indyka
łatwe
110 osób zapisało

Składniki
280 gramów
12 sztuk
400 gramów
480 gramów
sos do brokułów:
200 gramów
2 sztuki
4 łyżki
do przygotowania marynaty:
4 łyżki
4 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Wartości odżywcze
Krok 1
Mięso pokroić na 4 fragmenty i lekko rozbić. W każdy kawałek zawinąć plasterek pomidora i przekuć wykałaczką. Przygotować marynatę – wymieszać olej z przyprawą do grilla. Gotowego indyka włożyć do marynaty, dokładnie obtoczyć i marynować ok 30-40 minut. Następnie mięso wstępnie podsmażyć, a potem piec w piekarniku przez 15-20 minut w temp. 180 stopni C.

Krok 2
Ziemniaki obrać ze skóry, wstępnie podgotować, pokroić w plastry, a następnie dołożyć do mięsa, które znajduje się w piekarniku i piec wszystko razem.

Krok 3
Ugotować brokuł. Przygotować sos do brokułów – zetrzeć drobno czosnek, posiekać koperek. Oba składniki dodać do jogurtu i dokładnie wymieszać. Ugotowany brokuł polać sosem.


Dobra rada:
Posiłek jest dobrym źródłem: potasu, fosforu, magnezu, żelaza, miedzi, manganu, witamin: A, E, C, B2, B3, B6, B12, kwasu foliowego.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Przygotowania do Świąt Wielkanocnych zawsze są świetną okazją dla wszystkich kucharzy, żeby się wykazać. Oto czas powrotu do tradycyjnych receptur – w końcu niektóre z potraw jadane są wyłącznie raz w roku właśnie przy tej okazji.
Czytaj więcejŻurek to aromatyczna zupa, której sekret smaku tkwi w zastosowanych przyprawach. Mogą być różne inne w zależności od tego, jaki rodzaj żuru zamierzamy przygotować. Podpowiadamy, jak doprawić żurek, aby był jak najsmaczniejszy.
Czytaj więcej