
Składniki
1 sztuka
1 szklanka
1 łyżka
1 łyżeczka
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Wartości odżywcze
Krok 1
Jabłko umyj, obierz i pokrój w kostkę. Do rondelka wlej sok. Zagotuj.

Krok 2
Dodaj suszoną żurawinę i pokrojone jabłko. Gotuj 2-3 minuty, aż jabłko lekko zmięknie.

Krok 3
Do mąki dodaj 3 łyżki wody. Wymieszaj razem. Mąkę z wodą wlej do gotującego się soku z jabłka i żurawiny. Szybko wymieszaj i poczekaj, aż całość zgęstnieje. Gotuj przez około 30 sekund. Zdejmij z ognia i przestudź.

Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zdrowy kisiel jabłkowy z żurawiną
Mgr inż. Magdalena Hermanowska z portalu dodietetyka.pl: Jeśli szukasz inspiracji na smaczny fit deser, dodaj do swojej diety zdrowy kisiel jabłkowy z żurawiną. Aby go przyrządzić, na początek jabłko pokrój w drobną kostkę i wsyp do garnka. Zalej je szklanką soku jabłkowego, bez dodatku cukru. Możesz zrobić go sam, wystarczy, że wcześniej jabłka przeciśniesz przez sokowirówkę. Do mieszanki dołącz suszoną żurawinę i gotuj do czasu, aż jabłka zmiękną. Dla urozmaicenia smaku wsyp aromatyczny cynamon lub kardamon. Do gotujących się składników, koniecznie dodaj mąkę ziemniaczaną, zmieszaną z kilkoma łyżkami wody. Energicznie wymieszaj i poczekaj do czasu uzyskania odpowiedniej, gęstej konsystencji. Kisiel trzymaj na ogniu jeszcze przez kilkadziesiąt sekund, a następnie odstaw do ostudzenia. Tak przygotowany dietetyczny deser, podawaj w przezroczystych miseczkach – wtedy będzie prezentował się najlepiej. Pamiętaj, że możesz przygotować go również z innych, ulubionych owoców, na przykład wiśni lub jagód. Zobacz nasz prosty przepis i przygotuj ten lekki, smaczny kisiel na deser dla swoich najbliższych.