Zdrowy kisiel jabłkowy z żurawiną przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zdrowy kisiel jabłkowy z żurawiną

Autor: Dodietetyka.pl, mgr inż. Magdalena Hermanowska

ratingratingratingratingrating

6

heart
146 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

311 osób wydrukowało

Pobierz pdf

364 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 szklanka

1 łyżka

1 łyżeczka

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Jabłko umyj, obierz i pokrój w kostkę. Do rondelka wlej sok. Zagotuj.

Zdrowy kisiel jabłkowy z żurawiną - Krok 1

Krok 2

Dodaj suszoną żurawinę i pokrojone jabłko. Gotuj 2-3 minuty, aż jabłko lekko zmięknie.

Zdrowy kisiel jabłkowy z żurawiną - Krok 2

Krok 3

Do mąki dodaj 3 łyżki wody. Wymieszaj razem. Mąkę z wodą wlej do gotującego się soku z jabłka i żurawiny. Szybko wymieszaj i poczekaj, aż całość zgęstnieje. Gotuj przez około 30 sekund. Zdejmij z ognia i przestudź.

Zdrowy kisiel jabłkowy z żurawiną - Krok 3
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zdrowy kisiel jabłkowy z żurawiną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zdrowy kisiel jabłkowy z żurawiną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zdrowy kisiel jabłkowy z żurawiną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zdrowy kisiel jabłkowy z żurawiną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zdrowy kisiel jabłkowy z żurawiną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zdrowy kisiel jabłkowy z żurawiną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zdrowy kisiel jabłkowy z żurawiną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zdrowy kisiel jabłkowy z żurawiną - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zdrowy kisiel jabłkowy z żurawinąZdrowy kisiel jabłkowy z żurawiną

Mgr inż. Magdalena Hermanowska z portalu dodietetyka.pl: Jeśli szukasz inspiracji na smaczny fit deser, dodaj do swojej diety zdrowy kisiel jabłkowy z żurawiną. Aby go przyrządzić, na początek jabłko pokrój w drobną kostkę i wsyp do garnka. Zalej je szklanką soku jabłkowego, bez dodatku cukru. Możesz zrobić go sam, wystarczy, że wcześniej jabłka przeciśniesz przez sokowirówkę. Do mieszanki dołącz suszoną żurawinę i gotuj do czasu, aż jabłka zmiękną. Dla urozmaicenia smaku wsyp aromatyczny cynamon lub kardamon. Do gotujących się składników, koniecznie dodaj mąkę ziemniaczaną, zmieszaną z kilkoma łyżkami wody. Energicznie wymieszaj i poczekaj do czasu uzyskania odpowiedniej, gęstej konsystencji. Kisiel trzymaj na ogniu jeszcze przez kilkadziesiąt sekund, a następnie odstaw do ostudzenia. Tak przygotowany dietetyczny deser, podawaj w przezroczystych miseczkach – wtedy będzie prezentował się najlepiej. Pamiętaj, że możesz przygotować go również z innych, ulubionych owoców, na przykład wiśni lub jagód. Zobacz nasz prosty przepis i przygotuj ten lekki, smaczny kisiel na deser dla swoich najbliższych.