Kefir z owocami i płatkami owsianymi przepis – Zobacz na przepisy.pl

Kefir z owocami i płatkami owsianymi

Autor: mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz

ratingratingratingratingrating

2

160 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
5 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

41 osób wydrukowało

Pobierz pdf

78 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 łyżki

200 mililitrów

10 sztuk

1 szklanka

2 łyżki

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Płatki owsiane zalać kefirem. Dodać miodu.

Kefir z owocami i płatkami owsianymi - Krok 1

Krok 2

Dodać owoce i całość dokładnie wymieszać.

Kefir z owocami i płatkami owsianymi - Krok 2
mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz

Dobra rada:

Posiłek jest dobrym źródłem: wapnia, potasu, fosforu, miedzi, manganu, witamin: C, B1, B6, B2 i B12, żelaza, cynku, witamin: E i kwasu foliowego.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kefir z owocami i płatkami owsianymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kefir z owocami i płatkami owsianymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kefir z owocami i płatkami owsianymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kefir z owocami i płatkami owsianymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kefir z owocami i płatkami owsianymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kefir z owocami i płatkami owsianymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kefir z owocami i płatkami owsianymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kefir z owocami i płatkami owsianymiKefir z owocami i płatkami owsianymi

Jak powinno wyglądać doskonałe drugie śniadanie? To najlepsze przygotowuje się szybko, prosto i jedynie ze smakowitych składników. Wymogi te spełnia kefir z owocami, płatkami oraz miodem. Tak sporządzony mleczny napój doda Ci sił w środku dnia!

Dla kogo? Idealny przepis dla ludzi aktywnych i zapracowanych. Posiłek można skomponować z prostych, a także łatwo dostępnych produktów. To smaczna alternatywa dla tradycyjnych kanapek, często przygotowywanych na drugie śniadanie.

Na zdrowie! Danie zaopatruje organizm w cenny wapń (304,3 mg, czyli 38% RWS), który pomaga utrzymać nasze kości w należytym zdrowiu. Na dodatek, posiłek jest bogatym źródłem manganu (2,39 mg, czyli 120% RWS), także potrzebnego do utrzymania zdrowych kości.

Czy wiesz, że? Skąd przywędrowała do nas receptura na kefir? Prawdopodobnie aż z trudnodostępnych gór Kaukazu. Zakłada się, że sposób jego przygotowania wymyślili kaukascy pasterze. Dawniej przechowywano go w skórzanych workach albo drewnianych beczułkach.