Kefir z owocami i płatkami owsianymi

Autor: mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz

ratingratingratingratingrating

1

140 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
5 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

39 osób wydrukowało

Pobierz pdf

72 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 łyżki

200 mililitrów

10 sztuk

1 szklanka

2 łyżki

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Płatki owsiane zalać kefirem. Dodać miodu.

Kefir z owocami i płatkami owsianymi - Krok 1

Krok 2

Dodać owoce i całość dokładnie wymieszać.

Kefir z owocami i płatkami owsianymi - Krok 2
mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz

Dobra rada:

Posiłek jest dobrym źródłem: wapnia, potasu, fosforu, miedzi, manganu, witamin: C, B1, B6, B2 i B12, żelaza, cynku, witamin: E i kwasu foliowego.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kefir z owocami i płatkami owsianymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kefir z owocami i płatkami owsianymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kefir z owocami i płatkami owsianymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kefir z owocami i płatkami owsianymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kefir z owocami i płatkami owsianymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kefir z owocami i płatkami owsianymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kefir z owocami i płatkami owsianymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kefir z owocami i płatkami owsianymiKefir z owocami i płatkami owsianymi

Jak powinno wyglądać doskonałe drugie śniadanie? To najlepsze przygotowuje się szybko, prosto i jedynie ze smakowitych składników. Wymogi te spełnia kefir z owocami, płatkami oraz miodem. Tak sporządzony mleczny napój doda Ci sił w środku dnia!

Dla kogo? Idealny przepis dla ludzi aktywnych i zapracowanych. Posiłek można skomponować z prostych, a także łatwo dostępnych produktów. To smaczna alternatywa dla tradycyjnych kanapek, często przygotowywanych na drugie śniadanie.

Na zdrowie! Danie zaopatruje organizm w cenny wapń (304,3 mg, czyli 38% RWS), który pomaga utrzymać nasze kości w należytym zdrowiu. Na dodatek, posiłek jest bogatym źródłem manganu (2,39 mg, czyli 120% RWS), także potrzebnego do utrzymania zdrowych kości.

Czy wiesz, że? Skąd przywędrowała do nas receptura na kefir? Prawdopodobnie aż z trudnodostępnych gór Kaukazu. Zakłada się, że sposób jego przygotowania wymyślili kaukascy pasterze. Dawniej przechowywano go w skórzanych workach albo drewnianych beczułkach.