
Składniki
500 gramów
50 gramów
1 łyżka
1 sztuka
150 gramów
1 łyżka
1 sztuka
0.5 pęczka
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ziemniaki umyj i ugotuj ze skórką w lekko osolonej wodzie aż będą miękkie, ok 30 minut. Następnie odcedź ziemniaki, obierz i przeciśnij przez praskę. Do wystudzonych ziemniaków dodaj jajko, obie mąki, szczyptę soli i delikatnie lecz energicznie wymieszaj, (nie wyrabiaj ciasta zbyt długo). Formuj dłońmi z ciasta okrągłe knedle. Ułóż je na sitku i gotuj na parze przez około 15 minut.

Krok 2
Boczek i cebulkę pokrój w drobną kostkę. Na patelni podsmaż boczek i przełóż go do miski.

Krok 3
Na patelnię dodaj masło oraz majeranek i podsmaż cebulkę. Kiedy będzie złocista, dodaj ugotowane knedle.

Krok 4
Danie posyp posiekaną natką pietruszki oraz skwarkami. Podawaj np. z kwaśną śmietaną.


Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Czeskie knedle z boczkiem
W Polsce knedle przygotowuje się zazwyczaj na słodko – ich podstawą są kwaskowate śliwki i pulchne ciasto. Ten przepis to wytrawna wersja tej klasycznej potrawy – przygotuj ją na obiad lub kolację dla bliskich. Na początek pokrój boczek i cebulę w drobną kostkę – mięso usmaż na patelni i przełóż je do miski. Zawartość opakowania wymieszaj z wodą oraz boczkiem i odstaw na kilkanaście minut, aby smaki dobrze się połączyły. Po tym czasie z ciasta uformuj kulki, ułóż je na sitku i gotuj na parze przez kwadrans. Pokrojoną wcześniej cebulę podsmaż na patelni, a kiedy zyska złocistą barwę, dodaj do niej ugotowane knedle. Dopraw je podstawowymi przyprawami oraz ziołami – sprawdzi się np. natka pietruszki lub zioła prowansalskie. Wszystko smaż do czasu zarumienienia składników. Z czym serwować gotowe knedle? Odpowiednim dodatkiem będzie kwaśna śmietana lub sałatka ze świeżych sezonowych warzyw. Tym przepisem udowadniamy, że proste i smaczne gotowanie jest możliwe – przekonaj się o tym. Do dzieła!