Czeskie knedle z boczkiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Czeskie knedle z boczkiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

14

254 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

96 osób wydrukowało

Pobierz pdf

233 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

500 gramów

50 gramów

1 łyżka

1 sztuka

150 gramów

1 łyżka

1 sztuka

0.5 pęczka

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki umyj i ugotuj ze skórką w lekko osolonej wodzie aż będą miękkie, ok 30 minut. Następnie odcedź ziemniaki, obierz i przeciśnij przez praskę. Do wystudzonych ziemniaków dodaj jajko, obie mąki, szczyptę soli i delikatnie lecz energicznie wymieszaj, (nie wyrabiaj ciasta zbyt długo). Formuj dłońmi z ciasta okrągłe knedle. Ułóż je na sitku i gotuj na parze przez około 15 minut.

Czeskie knedle z boczkiem - Krok 1

Krok 2

Boczek i cebulkę pokrój w drobną kostkę. Na patelni podsmaż boczek i przełóż go do miski.

Czeskie knedle z boczkiem - Krok 2

Krok 3

Na patelnię dodaj masło oraz majeranek i podsmaż cebulkę. Kiedy będzie złocista, dodaj ugotowane knedle.

Czeskie knedle z boczkiem - Krok 3

Krok 4

Danie posyp posiekaną natką pietruszki oraz skwarkami. Podawaj np. z kwaśną śmietaną.

Czeskie knedle z boczkiem - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Czeskie knedle z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Czeskie knedle z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Czeskie knedle z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Czeskie knedle z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Czeskie knedle z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Czeskie knedle z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Czeskie knedle z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Czeskie knedle z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Królowie letnich przetworów. W wielu domach ogórkowe patenty są przekazywane z pokolenia na pokolenie. Chętnie podzielimy się naszym przepisem na to, jak zrobić ogórki małosolne. Nie zwlekajcie – weźcie go na kulinarny warsztat, gdy tylko te przysmaki pojawią się na straganach.

Czytaj więcej

Mała, owalna, fioletowa – oto ona, królowa stołu! Śliwka podbiła serca wielu i nie ma się co dziwić. Uwodzi smakiem, kusi kolorem, nęci składnikami odżywczymi. Aż ciężko się jej oprzeć! Daj się ponieść jej urokom i poznaj śliwkę od zupełnie innej strony.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Czeskie knedle z boczkiemCzeskie knedle z boczkiem

W Polsce knedle przygotowuje się zazwyczaj na słodko – ich podstawą są kwaskowate śliwki i pulchne ciasto. Ten przepis to wytrawna wersja tej klasycznej potrawy – przygotuj ją na obiad lub kolację dla bliskich. Na początek pokrój boczek i cebulę w drobną kostkę – mięso usmaż na patelni i przełóż je do miski. Zawartość opakowania wymieszaj z wodą oraz boczkiem i odstaw na kilkanaście minut, aby smaki dobrze się połączyły. Po tym czasie z ciasta uformuj kulki, ułóż je na sitku i gotuj na parze przez kwadrans. Pokrojoną wcześniej cebulę podsmaż na patelni, a kiedy zyska złocistą barwę, dodaj do niej ugotowane knedle. Dopraw je podstawowymi przyprawami oraz ziołami – sprawdzi się np. natka pietruszki lub zioła prowansalskie. Wszystko smaż do czasu zarumienienia składników. Z czym serwować gotowe knedle? Odpowiednim dodatkiem będzie kwaśna śmietana lub sałatka ze świeżych sezonowych warzyw. Tym przepisem udowadniamy, że proste i smaczne gotowanie jest możliwe – przekonaj się o tym. Do dzieła!