Czeskie knedle z boczkiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

11

216 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

77 osób wydrukowało

Pobierz pdf

194 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

500 gramów

50 gramów

1 łyżka

1 sztuka

150 gramów

1 sztuka

0.5 pęczka

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki umyj i ugotuj ze skórką w lekko osolonej wodzie aż będą miękkie, ok 30 minut. Następnie odcedź ziemniaki, obierz i przeciśnij przez praskę. Do wystudzonych ziemniaków dodaj jajko, obie mąki, szczyptę soli i delikatnie lecz energicznie wymieszaj, (nie wyrabiaj ciasta zbyt długo). Formuj dłońmi z ciasta okrągłe knedle. Ułóż je na sitku i gotuj na parze przez około 15 minut.

Czeskie knedle z boczkiem - Krok 1

Krok 2

Boczek i cebulkę pokrój w drobną kostkę. Na patelni podsmaż boczek i przełóż go do miski.

Czeskie knedle z boczkiem - Krok 2

Krok 3

Na patelnię dodaj masło oraz majeranek i podsmaż cebulkę. Kiedy będzie złocista, dodaj ugotowane knedle.

Czeskie knedle z boczkiem - Krok 3

Krok 4

Danie posyp posiekaną natką pietruszki oraz skwarkami. Podawaj np. z kwaśną śmietaną.

Czeskie knedle z boczkiem - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Czeskie knedle z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Czeskie knedle z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Czeskie knedle z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Czeskie knedle z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Czeskie knedle z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Czeskie knedle z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Czeskie knedle z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Majeranek z krajów śródziemnomorskich Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Majeranek z krajów śródziemnomorskich Knorr

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Czeskie knedle z boczkiemCzeskie knedle z boczkiem

W Polsce knedle przygotowuje się zazwyczaj na słodko – ich podstawą są kwaskowate śliwki i pulchne ciasto. Ten przepis to wytrawna wersja tej klasycznej potrawy – przygotuj ją na obiad lub kolację dla bliskich. Na początek pokrój boczek i cebulę w drobną kostkę – mięso usmaż na patelni i przełóż je do miski. Zawartość opakowania wymieszaj z wodą oraz boczkiem i odstaw na kilkanaście minut, aby smaki dobrze się połączyły. Po tym czasie z ciasta uformuj kulki, ułóż je na sitku i gotuj na parze przez kwadrans. Pokrojoną wcześniej cebulę podsmaż na patelni, a kiedy zyska złocistą barwę, dodaj do niej ugotowane knedle. Dopraw je podstawowymi przyprawami oraz ziołami – sprawdzi się np. natka pietruszki lub zioła prowansalskie. Wszystko smaż do czasu zarumienienia składników. Z czym serwować gotowe knedle? Odpowiednim dodatkiem będzie kwaśna śmietana lub sałatka ze świeżych sezonowych warzyw. Tym przepisem udowadniamy, że proste i smaczne gotowanie jest możliwe – przekonaj się o tym. Do dzieła!