
Składniki
500 gramów
50 gramów
1 łyżka
1 sztuka
150 gramów
1 łyżka
1 sztuka
0.5 pęczka
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ziemniaki umyj i ugotuj ze skórką w lekko osolonej wodzie aż będą miękkie, ok 30 minut. Następnie odcedź ziemniaki, obierz i przeciśnij przez praskę. Do wystudzonych ziemniaków dodaj jajko, obie mąki, szczyptę soli i delikatnie lecz energicznie wymieszaj, (nie wyrabiaj ciasta zbyt długo). Formuj dłońmi z ciasta okrągłe knedle. Ułóż je na sitku i gotuj na parze przez około 15 minut.

Krok 2
Boczek i cebulkę pokrój w drobną kostkę. Na patelni podsmaż boczek i przełóż go do miski.

Krok 3
Na patelnię dodaj masło oraz majeranek i podsmaż cebulkę. Kiedy będzie złocista, dodaj ugotowane knedle.

Krok 4
Danie posyp posiekaną natką pietruszki oraz skwarkami. Podawaj np. z kwaśną śmietaną.


Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Czeskie knedle z boczkiem
W Polsce knedle przygotowuje się zazwyczaj na słodko – ich podstawą są kwaskowate śliwki i pulchne ciasto. Ten przepis to wytrawna wersja tej klasycznej potrawy – przygotuj ją na obiad lub kolację dla bliskich. Na początek pokrój boczek i cebulę w drobną kostkę – mięso usmaż na patelni i przełóż je do miski. Zawartość opakowania wymieszaj z wodą oraz boczkiem i odstaw na kilkanaście minut, aby smaki dobrze się połączyły. Po tym czasie z ciasta uformuj kulki, ułóż je na sitku i gotuj na parze przez kwadrans. Pokrojoną wcześniej cebulę podsmaż na patelni, a kiedy zyska złocistą barwę, dodaj do niej ugotowane knedle. Dopraw je podstawowymi przyprawami oraz ziołami – sprawdzi się np. natka pietruszki lub zioła prowansalskie. Wszystko smaż do czasu zarumienienia składników. Z czym serwować gotowe knedle? Odpowiednim dodatkiem będzie kwaśna śmietana lub sałatka ze świeżych sezonowych warzyw. Tym przepisem udowadniamy, że proste i smaczne gotowanie jest możliwe – przekonaj się o tym. Do dzieła!