Zupa pieczarkowa z kurczakiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zupa pieczarkowa z kurczakiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

14

441 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

142 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

295 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 opakowanie

500 mililitrów

0.5 pęczka

1 łyżka

0.5 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W garnku zagotuj 500 ml lekko osolonej wody. Dodaj świeży tymianek i piersi z kurczaka. Gotuj na niewielkim ogniu około 15 minut.

Zupa pieczarkowa z kurczakiem - Krok 1

Krok 2

Po tym czasie odcedź mięso. Kiedy ostygnie, porwij je palcami na cienkie włókna.

Zupa pieczarkowa z kurczakiem - Krok 2

Krok 3

Zupę pieczarkową Knorr wymieszaj ze śmietanką.

Zupa pieczarkowa z kurczakiem - Krok 3

Krok 4

Wlej do mięsnego wywaru. Całość dokładnie wymieszaj i gotuj około 5 minut.

Zupa pieczarkowa z kurczakiem - Krok 4

Krok 5

Na końcu dodaj do zupy z powrotem mięso oraz posiekaną natkę pietruszki i margarynę. Ponownie zagotuj i natychmiast podawaj.

Zupa pieczarkowa z kurczakiem - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa pieczarkowa z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa pieczarkowa z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa pieczarkowa z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa pieczarkowa z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa pieczarkowa z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa pieczarkowa z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa pieczarkowa z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa pieczarkowa z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
4 osoby oglądają przepis:
Zupa toskańska
czas przygotowania
48 min.
stopień trudności

łatwe

Kutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.

Czytaj więcej

Bez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa pieczarkowa z kurczakiemZupa pieczarkowa z kurczakiem

Pieczarkowa to jedna z najpopularniejszych polskich zup. Podawana klasycznie z łazankami, makaronem czy lanym ciastem, zyska zupełnie nową formę, jeśli zaserwujesz ją z kurczakiem. Kawałki białego, delikatnego mięsa, doskonale będą komponowały się z aksamitną, kremową zupą. Na początek włóż kurczaka do gotującej się wody, a kiedy będzie gotowy i lekko wystygnie, podziel go na mniejsze kawałki. Na mięsnym bulionie ugotuj zupę pieczarkową z dodatkiem świeżej natki pietruszki. Jeśli chcesz, by była bardziej wyrazista, dopraw ją – do zupy grzybowej pasować będzie majeranek albo czarny pieprz. Tego typu potrawy bardzo dobrze nadają się do podania w wydrążonym i opieczonym bochenku chleba. Wybierz taki sposób, jeśli planujesz serwować zupę pieczarkową na uroczystym obiedzie lub przyjęciu. Jeśli podasz ją klasycznie w głębokim talerzu, dodaj do niej groszek ptysiowy lub grzanki, a każdą porcję udekoruj kleksem śmietany. Zainspiruj się naszym przepisem i przygotuj to danie przy najbliższej okazji!