Składniki
2 sztuki
1 opakowanie
500 mililitrów
0.5 pęczka
1 łyżka
0.5 szklanki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W garnku zagotuj 500 ml lekko osolonej wody. Dodaj świeży tymianek i piersi z kurczaka. Gotuj na niewielkim ogniu około 15 minut.
Krok 2
Po tym czasie odcedź mięso. Kiedy ostygnie, porwij je palcami na cienkie włókna.
Krok 3
Zupę pieczarkową Knorr wymieszaj ze śmietanką.
Krok 4
Wlej do mięsnego wywaru. Całość dokładnie wymieszaj i gotuj około 5 minut.
Krok 5
Na końcu dodaj do zupy z powrotem mięso oraz posiekaną natkę pietruszki i margarynę. Ponownie zagotuj i natychmiast podawaj.
Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zupa pieczarkowa z kurczakiem
Pieczarkowa to jedna z najpopularniejszych polskich zup. Podawana klasycznie z łazankami, makaronem czy lanym ciastem, zyska zupełnie nową formę, jeśli zaserwujesz ją z kurczakiem. Kawałki białego, delikatnego mięsa, doskonale będą komponowały się z aksamitną, kremową zupą. Na początek włóż kurczaka do gotującej się wody, a kiedy będzie gotowy i lekko wystygnie, podziel go na mniejsze kawałki. Na mięsnym bulionie ugotuj zupę pieczarkową z dodatkiem świeżej natki pietruszki. Jeśli chcesz, by była bardziej wyrazista, dopraw ją – do zupy grzybowej pasować będzie majeranek albo czarny pieprz. Tego typu potrawy bardzo dobrze nadają się do podania w wydrążonym i opieczonym bochenku chleba. Wybierz taki sposób, jeśli planujesz serwować zupę pieczarkową na uroczystym obiedzie lub przyjęciu. Jeśli podasz ją klasycznie w głębokim talerzu, dodaj do niej groszek ptysiowy lub grzanki, a każdą porcję udekoruj kleksem śmietany. Zainspiruj się naszym przepisem i przygotuj to danie przy najbliższej okazji!