Zupa pieczarkowa z kurczakiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zupa pieczarkowa z kurczakiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

16

453 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

145 osób wydrukowało

Pobierz pdf

302 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 opakowanie

500 mililitrów

0.5 pęczka

1 łyżka

0.5 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W garnku zagotuj 500 ml lekko osolonej wody. Dodaj świeży tymianek i piersi z kurczaka. Gotuj na niewielkim ogniu około 15 minut.

Zupa pieczarkowa z kurczakiem - Krok 1

Krok 2

Po tym czasie odcedź mięso. Kiedy ostygnie, porwij je palcami na cienkie włókna.

Zupa pieczarkowa z kurczakiem - Krok 2

Krok 3

Zupę pieczarkową Knorr wymieszaj ze śmietanką.

Zupa pieczarkowa z kurczakiem - Krok 3

Krok 4

Wlej do mięsnego wywaru. Całość dokładnie wymieszaj i gotuj około 5 minut.

Zupa pieczarkowa z kurczakiem - Krok 4

Krok 5

Na końcu dodaj do zupy z powrotem mięso oraz posiekaną natkę pietruszki i margarynę. Ponownie zagotuj i natychmiast podawaj.

Zupa pieczarkowa z kurczakiem - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa pieczarkowa z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa pieczarkowa z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa pieczarkowa z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa pieczarkowa z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa pieczarkowa z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa pieczarkowa z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa pieczarkowa z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa pieczarkowa z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Zupa fasolowa
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

średnie

RGęsina to mięso, które świetnie pasuje do kuchni polskiej, ponieważ możecie ją łączyć z owocami, warzywami i ziołami na wiele różnych sposobów. Pieczone gęsie udka to doskonały pomysł na uroczysty obiad lub kolację, ale pod warunkiem, że mięso po wyjęciu z piekarnika będzie soczyste i pełne smaku.

Czytaj więcej

Jesteście znudzeni tradycyjną panierką z bułki tartej, ale nie wyobrażacie sobie ulubionych kotletów bez złocistej otoczki? Panierka panko to strzał w dziesiątkę! Mimo że wywodzi się z kuchni japońskiej i jest powszechnie używana w azjatyckich specjałach, na polskich stołach sprawdzi się celująco.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa pieczarkowa z kurczakiemZupa pieczarkowa z kurczakiem

Pieczarkowa to jedna z najpopularniejszych polskich zup. Podawana klasycznie z łazankami, makaronem czy lanym ciastem, zyska zupełnie nową formę, jeśli zaserwujesz ją z kurczakiem. Kawałki białego, delikatnego mięsa, doskonale będą komponowały się z aksamitną, kremową zupą. Na początek włóż kurczaka do gotującej się wody, a kiedy będzie gotowy i lekko wystygnie, podziel go na mniejsze kawałki. Na mięsnym bulionie ugotuj zupę pieczarkową z dodatkiem świeżej natki pietruszki. Jeśli chcesz, by była bardziej wyrazista, dopraw ją – do zupy grzybowej pasować będzie majeranek albo czarny pieprz. Tego typu potrawy bardzo dobrze nadają się do podania w wydrążonym i opieczonym bochenku chleba. Wybierz taki sposób, jeśli planujesz serwować zupę pieczarkową na uroczystym obiedzie lub przyjęciu. Jeśli podasz ją klasycznie w głębokim talerzu, dodaj do niej groszek ptysiowy lub grzanki, a każdą porcję udekoruj kleksem śmietany. Zainspiruj się naszym przepisem i przygotuj to danie przy najbliższej okazji!