Zupa z dyni i karmelizowanego pora przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zupa z dyni i karmelizowanego pora

Autor: Aleksandra Krzyżanowska

ratingratingratingratingrating

1

heart
14 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

10 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 sztuka

2 łyżki

1 sztuka

1 sztuka

1 łyżeczka

150 mililitrów

1 sztuka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pora, cebulę i papryczkę posiekaj drobno, włóż na patelnię i smaż na oliwie na małym ogniu, pod przykryciem.

Krok 2

Po 10 minutach dodaj pokrojoną w dużą kostkę dynię (bez skórki, pestek i farfocli), pokrojoną na plasterki marchew oraz pastę curry. Wszystko wymieszaj i smaż na średnim ogniu przez kilka minut.

Krok 3

Dodaj mleko kokosowe i kostkę drobiową oraz około 250 ml wrzątku – ilość zależy od tego jak gęstą zupę chcesz uzyskać. Gotuj jeszcze 10 minut. Podawaj ze świeżą kolendrą.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa z dyni i karmelizowanego pora - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa z dyni i karmelizowanego pora - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa z dyni i karmelizowanego pora - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa z dyni i karmelizowanego pora - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa z dyni i karmelizowanego pora - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa z dyni i karmelizowanego pora - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa z dyni i karmelizowanego pora - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa z dyni i karmelizowanego pora - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej