Zupa z dyni i karmelizowanego pora przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zupa z dyni i karmelizowanego pora

Autor: Aleksandra Krzyżanowska

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

14 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

8 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 sztuka

2 łyżki

1 sztuka

1 sztuka

1 łyżeczka

150 mililitrów

1 sztuka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pora, cebulę i papryczkę posiekaj drobno, włóż na patelnię i smaż na oliwie na małym ogniu, pod przykryciem.

Krok 2

Po 10 minutach dodaj pokrojoną w dużą kostkę dynię (bez skórki, pestek i farfocli), pokrojoną na plasterki marchew oraz pastę curry. Wszystko wymieszaj i smaż na średnim ogniu przez kilka minut.

Krok 3

Dodaj mleko kokosowe i kostkę drobiową oraz około 250 ml wrzątku – ilość zależy od tego jak gęstą zupę chcesz uzyskać. Gotuj jeszcze 10 minut. Podawaj ze świeżą kolendrą.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa z dyni i karmelizowanego pora - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa z dyni i karmelizowanego pora - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa z dyni i karmelizowanego pora - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa z dyni i karmelizowanego pora - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa z dyni i karmelizowanego pora - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa z dyni i karmelizowanego pora - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa z dyni i karmelizowanego pora - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa z dyni i karmelizowanego pora - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej