
Składniki
1 sztuka
2 łyżki
1 sztuka
3 łyżki
0.5 szklanki
0.5 łyżeczki
1 sztuka
1 sztuka
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Paprykę kładziemy na blaszce i opiekamy w piekarniku obracając regularnie, aż skórka się spiecze. Odstawiamy na 20 minut, żeby wystygła. Następnie usuwamy ogonki i pestki i obieramy ze skórki.
Krok 2
W głębokim rondlu roztapiamy masło. Wkładamy do niego posiekaną cebulę i smażymy na małym ogniu przez około 5 minut. Dodajemy 1,5l wody, bulionetkę, lubczyk, koncentrat pomidorowy i pokrojoną na kawałeczki paprykę i gotujemy 15 minut.
Krok 3
Miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Dodajemy połowę śmietany i doprawiamy do smaku. Podajemy ozdobioną łyżeczką śmietany.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..
Czytaj więcejSuszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!
Czytaj więcej































