Gazpacho z czerwonej papryki i z rzeżuchą
średnie
1 osoba zapisała

Składniki
1 sztuka
100 mililitrów
2 łyżki
1 sztuka
100 gramów
1 łyżeczka
3 łyżki
6 sztuk
50 mililitrów
2 sztuki
null
250 gramów
2 sztuki
0.5 sztuki
75 gramów
null
null
0.5 sztuki
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Wrzuć wszystkie składniki na gazpacho do miski i zostaw je w lodówce na kilka godzin.
Krok 2
Przełóż je do blendera, dodaj kilka kostek lodu i zmiel na gładką masę.
Krok 3
Liście rzeżuchy namocz w osolonym wrzątku na 20 sekund. Wrzuć je do zimnej wody.
Krok 4
Odsącz i dodaj bulion drobiowy, sok z cytryny oraz oliwę. Zmiel ponownie przy pomocy blendera. Dopraw solą i pieprzem.
Krok 5
Nakładaj łyżkę gazpacho do kokilki, dodaj puree z rzeżuchy i dekoruj kawałkami papryki i łodyżkami świeżej rzeżuchy.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej