Gazpacho z czerwonej papryki i z rzeżuchą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Gazpacho z czerwonej papryki i z rzeżuchą

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
2 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

100 mililitrów

2 łyżki

1 sztuka

100 gramów

1 łyżeczka

3 łyżki

6 sztuk

50 mililitrów

2 sztuki

null

250 gramów

2 sztuki

0.5 sztuki

75 gramów

null

null

0.5 sztuki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wrzuć wszystkie składniki na gazpacho do miski i zostaw je w lodówce na kilka godzin.

Krok 2

Przełóż je do blendera, dodaj kilka kostek lodu i zmiel na gładką masę.

Krok 3

Liście rzeżuchy namocz w osolonym wrzątku na 20 sekund. Wrzuć je do zimnej wody.

Krok 4

Odsącz i dodaj bulion drobiowy, sok z cytryny oraz oliwę. Zmiel ponownie przy pomocy blendera. Dopraw solą i pieprzem.

Krok 5

Nakładaj łyżkę gazpacho do kokilki, dodaj puree z rzeżuchy i dekoruj kawałkami papryki i łodyżkami świeżej rzeżuchy.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Gazpacho z czerwonej papryki i z rzeżuchą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Gazpacho z czerwonej papryki i z rzeżuchą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Gazpacho z czerwonej papryki i z rzeżuchą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Gazpacho z czerwonej papryki i z rzeżuchą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Gazpacho z czerwonej papryki i z rzeżuchą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Gazpacho z czerwonej papryki i z rzeżuchą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Gazpacho z czerwonej papryki i z rzeżuchą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Gazpacho z czerwonej papryki i z rzeżuchą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej