Wakacje w słonecznej Italii? Pyszne makarony, sery, pizza, tiramisu… Smakują wybornie na miejscu, ale również w domu możecie wyczarować włoskie smaki Sycylii, Toskanii, Piemontu.
I to nie jest takie trudne.

Przeczytałem niedawno w jednej z książek kucharskich, że słowo „makaron” najprawdopodobniej pochodzi od słowa „macaroni”, co oznacza „zagniatanie ciasta z wysiłkiem”. Myślę, że o tym wysiłku wiele powiedzieć mogłyby nasze babcie, które jeszcze niedawno ręcznie zagniatały makaron do rosołu. Zachęcam, spróbujcie kiedyś przygotować domowy makaron. Moim zdaniem ta nielekka praca fizyczna świetnie rozładowuje napięcie, a przygotowane danie będzie wyjątkowe pod każdym względem. Podstawowymi składnikami są oczywiście mąka i jajka. Oto mój sprawdzony przepis na pasta fresca, czyli świeży makaron domowej roboty.

Domowy makaron (pasta fresca)

Składniki:

8 jaj

4 żółtka

1 kg mąki pszennej

kilka łyżek oliwy

szczypta soli

Całość należy dokładnie zagnieść, podzielić na mniejsze porcje, a następnie odstawić,  zawinięte w folię spożywczą, w chłodne miejsce na około 6 godzin. Po tym czasie ciasto staje się miękkie, elastyczne i łatwo daje się formować.

Następnie porcjami, na oprószonej mąką stolnicy lub blacie, cienko wałkujemy ciasto i wycinamy odpowiedni kształt, np. szerokie płaty na lazanię lub wstążki (tagliatelle) do dania z sosem. Mój sposób na równe, cienkie makarony typu nitki, to oprószenie rozwałkowanego placka mąką, zawinięcie go delikatnie w rulon, a następnie za pomocą ostrego noża zdecydowanymi ruchami wycięcie pasków odpowiedniej grubości. Tak przygotowany makaron dodatkowo oprószam mąką, żeby się nie skleił.

Pamiętajcie, że świeży makaron trzeba od razu ugotować, lub nieugotowany - zamrozić (można go przechowywać ok. miesiąc). Czas gotowanie jest krótki – maksymalnie 2-3 minuty w dużej ilości lekko osolonego wrzątku.

Do takiego makaronu naprawdę wystarczy prosty sos, np. bolognese, bazyliowe pesto czy najprostszy, „aglio e olio” czosnek, oliwa i ostra papryczka. Sosów do makaronów jest nieskończona ilość, jestem pewien, że macie także swoje własne przepisy.

Na kolację czy szybki obiad spróbujcie pysznego makaronu ze szpinakiem i bazylią.

https://www.przepisy.pl/przepis/makaron-ze-szpinakiem-i-bazylia-1

W kolejnym poście napiszę więcej o rodzajach makaronu i sposobie ich gotowania.