Jajecznica po wiejsku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Jajecznica po wiejsku

Autor: tommy

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
7 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

6 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

6 sztuk

100 gramów

50 gramów

1 sztuka

1 łyżka

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Grzyby dokładnie umyj i odsącz, następnie pokrój na mniejsze kawałki. Cebulę, kiełbasę i boczek pokrój na drobne kawałki.

Krok 2

Do garnka wlej wodę, wsyp sól i włóż grzyby, po czym duś do momentu, gdy staną się miękkie.

Krok 3

Na patelni rozgrzej masło i usmaż na nim cebulę, kiełbasę oraz boczek.* Następnie dołóż grzyby.

Krok 4

Do dużej miski wbij jajka, dopraw przyprawą Delikat, po czym ubij.

Krok 5

Gotowe jajka wlej na patelnię i mieszaj. Jajecznicę podawaj z grubymi pajdami chleba. * Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Jajecznica po wiejsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Jajecznica po wiejsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Jajecznica po wiejsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Jajecznica po wiejsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Jajecznica po wiejsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Jajecznica po wiejsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Jajecznica po wiejsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Jajecznica po wiejsku  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
13 osób ogląda przepis:
Murzynek z powidłami
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej