
Składniki
farsz:
1 szczypta
1 szczypta
1 garść
2 łyżki
1 sztuka
1 sztuka
100 gramów
1 sztuka
400 gramów
ciasto:
2 łyżki
1 szczypta
1 sztuka
400 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Z mąki, jajka, stopionego masła, szczypty soli i wody zagnieć ciasto.

Krok 2
Filety ugotuj w bulionie Knorr, osącz i wystudź. Cebulę i boczek pokrój i podsmaż na maśle.

Krok 3
Następnie razem z rybą przepuść przez maszynkę, dodaj żółtko, sól, pieprz, bułkę tartą i posiekaną natkę pietruszki.

Krok 4
Białka ubij na sztywną pianę, dodaj do ryby. Wymieszaj.

Krok 5
Ciasto rozwałkuj, wykrój krążki. Na każdy krążek połóż porcję farszu i lep pierogi.

Krok 6
Gotuj partiami w osolonym wrzątku około 2 minut od wypłynięcia.


Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej