Pierogi z dorszem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pierogi z dorszem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

6

5 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

48 osób wydrukowało

Pobierz pdf

63 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

farsz:

1 szczypta

1 szczypta

1 garść

2 łyżki

1 sztuka

1 sztuka

100 gramów

1 sztuka

400 gramów

ciasto:

2 łyżki

1 szczypta

1 sztuka

400 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Z mąki, jajka, stopionego masła, szczypty soli i wody zagnieć ciasto.

Pierogi z dorszem - Krok 1

Krok 2

Filety ugotuj w bulionie Knorr, osącz i wystudź. Cebulę i boczek pokrój i podsmaż na maśle.

Pierogi z dorszem - Krok 2

Krok 3

Następnie razem z rybą przepuść przez maszynkę, dodaj żółtko, sól, pieprz, bułkę tartą i posiekaną natkę pietruszki.

Pierogi z dorszem - Krok 3

Krok 4

Białka ubij na sztywną pianę, dodaj do ryby. Wymieszaj.

Pierogi z dorszem - Krok 4

Krok 5

Ciasto rozwałkuj, wykrój krążki. Na każdy krążek połóż porcję farszu i lep pierogi.

Pierogi z dorszem - Krok 5

Krok 6

Gotuj partiami w osolonym wrzątku około 2 minut od wypłynięcia.

Pierogi z dorszem - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pierogi z dorszem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pierogi z dorszem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pierogi z dorszem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pierogi z dorszem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pierogi z dorszem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pierogi z dorszem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pierogi z dorszem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pierogi z dorszem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Pierogi to zdecydowanie jedna z najsłynniejszych potraw polskiej kuchni. Tradycyjne warianty – z mięsem, grzybami albo ruskie – stanowią przysmak, któremu nie sposób odmówić. Na słodko z cukrem i owocami są marzeniem każdego łasucha.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej