Pierogi z dorszem - z rybą: przepis z farszem rybnym | Przepisy.pl pixel

Pierogi z dorszem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

12

heart
8 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

64 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

92 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

farsz:

1 szczypta

1 szczypta

1 garść

2 łyżki

1 sztuka

1 sztuka

100 gramów

1 sztuka

400 gramów

ciasto:

2 łyżki

1 szczypta

1 sztuka

400 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Z mąki, jajka, stopionego masła, szczypty soli i wody zagnieć ciasto.

Pierogi z dorszem - Krok 1

Krok 2

Filety ugotuj w bulionie Knorr, osącz i wystudź. Cebulę i boczek pokrój i podsmaż na maśle.

Pierogi z dorszem - Krok 2

Krok 3

Następnie razem z rybą przepuść przez maszynkę, dodaj żółtko, sól, pieprz, bułkę tartą i posiekaną natkę pietruszki.

Pierogi z dorszem - Krok 3

Krok 4

Białka ubij na sztywną pianę, dodaj do ryby. Wymieszaj.

Pierogi z dorszem - Krok 4

Krok 5

Ciasto rozwałkuj, wykrój krążki. Na każdy krążek połóż porcję farszu i lep pierogi.

Pierogi z dorszem - Krok 5

Krok 6

Gotuj partiami w osolonym wrzątku około 2 minut od wypłynięcia.

Pierogi z dorszem - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pierogi z dorszem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pierogi z dorszem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pierogi z dorszem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pierogi z dorszem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pierogi z dorszem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pierogi z dorszem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pierogi z dorszem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pierogi z dorszem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Cheeseburger
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej