Kurczak pieczony na słoiku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kurczak pieczony na słoiku

Autor: Lady of the House

ratingratingratingratingrating

3

heart
7 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

7 osób wydrukowało

Pobierz pdf

23 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

2 łyżki

3 łyżki

3 sztuki

3 ziarna

1 kilogram

0.5 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Łyżkę oleju wlać do małej miseczki. Dodać łyżkę przyprawy, wymieszać. Powstałą marynatą nasmarować kurczaka wewnątrz i na zewnątrz i odłożyć na godzinę do lodówki. Ziemniaki obrać, umyć pokroić na cząstki. Przełożyć do miski, wymieszać z olejem, solą i czosnkiem. Wyłożyć na blachę. Piekarnik rozgrzać do 190 st. C, z włączoną funkcją góra/dół /termoobieg.

Kurczak pieczony na słoiku  - Krok 1

Krok 2

Do słoika wlać ¾ szklanki wody, dodać liście laurowe, ziele angielskie i łyżkę przyprawy. Nadziać kurczaka na słoik, ustawić na blasze do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 1 godzinę 20 minut, w zależności od wielkości kurczaka. Po 30 minutach od włożenia kurczaka do piekarnika włożyć też blachę z ziemniakami.

Kurczak pieczony na słoiku  - Krok 2

Krok 3

Upieczonego kurczaka zostawić do lekkiego ostygnięcia. Następnie podzielić na porcje przy pomocy noża do cięcia drobiu. Podawać z pieczonymi ziemniakami.

Kurczak pieczony na słoiku  - Krok 3
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak pieczony na słoiku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak pieczony na słoiku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak pieczony na słoiku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak pieczony na słoiku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak pieczony na słoiku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak pieczony na słoiku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak pieczony na słoiku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kurczak pieczony na słoiku  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kurczak pieczony na słoiku Kurczak pieczony na słoiku

Kurczaka w całości postanowiłam upiec wykorzystując super prostą metodę ze słoikiem. Do słoika wlewa się wodę, dodaje przyprawy i nadziewa się na niego kurczaka. Tak przygotowanego wystarczy władować do piekarnika, by po godzince mieć soczyste, aromatyczne mięso i cudownie złocistą, wypieczoną, chrupiącą skórkę. Kurczaka podaję z pieczonymi w piekarniku ziemniaczkami.