
Składniki
1 sztuka
2 łyżki
3 łyżki
3 sztuki
3 ziarna
1 kilogram
0.5 łyżeczki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Łyżkę oleju wlać do małej miseczki. Dodać łyżkę przyprawy, wymieszać. Powstałą marynatą nasmarować kurczaka wewnątrz i na zewnątrz i odłożyć na godzinę do lodówki. Ziemniaki obrać, umyć pokroić na cząstki. Przełożyć do miski, wymieszać z olejem, solą i czosnkiem. Wyłożyć na blachę. Piekarnik rozgrzać do 190 st. C, z włączoną funkcją góra/dół /termoobieg.

Krok 2
Do słoika wlać ¾ szklanki wody, dodać liście laurowe, ziele angielskie i łyżkę przyprawy. Nadziać kurczaka na słoik, ustawić na blasze do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 1 godzinę 20 minut, w zależności od wielkości kurczaka. Po 30 minutach od włożenia kurczaka do piekarnika włożyć też blachę z ziemniakami.

Krok 3
Upieczonego kurczaka zostawić do lekkiego ostygnięcia. Następnie podzielić na porcje przy pomocy noża do cięcia drobiu. Podawać z pieczonymi ziemniakami.

Przepisy w Waszym wykonaniu
Przyprawa do złotego kurczaka Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuMarynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kurczak pieczony na słoiku
Kurczaka w całości postanowiłam upiec wykorzystując super prostą metodę ze słoikiem. Do słoika wlewa się wodę, dodaje przyprawy i nadziewa się na niego kurczaka. Tak przygotowanego wystarczy władować do piekarnika, by po godzince mieć soczyste, aromatyczne mięso i cudownie złocistą, wypieczoną, chrupiącą skórkę. Kurczaka podaję z pieczonymi w piekarniku ziemniaczkami.