Kurczak pieczony na słoiku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kurczak pieczony na słoiku

Autor: Lady of the House

ratingratingratingratingrating

3

heart
7 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

7 osób wydrukowało

Pobierz pdf

23 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

2 łyżki

3 łyżki

3 sztuki

3 ziarna

1 kilogram

0.5 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Łyżkę oleju wlać do małej miseczki. Dodać łyżkę przyprawy, wymieszać. Powstałą marynatą nasmarować kurczaka wewnątrz i na zewnątrz i odłożyć na godzinę do lodówki. Ziemniaki obrać, umyć pokroić na cząstki. Przełożyć do miski, wymieszać z olejem, solą i czosnkiem. Wyłożyć na blachę. Piekarnik rozgrzać do 190 st. C, z włączoną funkcją góra/dół /termoobieg.

Kurczak pieczony na słoiku  - Krok 1

Krok 2

Do słoika wlać ¾ szklanki wody, dodać liście laurowe, ziele angielskie i łyżkę przyprawy. Nadziać kurczaka na słoik, ustawić na blasze do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 1 godzinę 20 minut, w zależności od wielkości kurczaka. Po 30 minutach od włożenia kurczaka do piekarnika włożyć też blachę z ziemniakami.

Kurczak pieczony na słoiku  - Krok 2

Krok 3

Upieczonego kurczaka zostawić do lekkiego ostygnięcia. Następnie podzielić na porcje przy pomocy noża do cięcia drobiu. Podawać z pieczonymi ziemniakami.

Kurczak pieczony na słoiku  - Krok 3
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak pieczony na słoiku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak pieczony na słoiku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak pieczony na słoiku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak pieczony na słoiku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak pieczony na słoiku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak pieczony na słoiku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak pieczony na słoiku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kurczak pieczony na słoiku  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
Najnowsze artykuły

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kurczak pieczony na słoiku Kurczak pieczony na słoiku

Kurczaka w całości postanowiłam upiec wykorzystując super prostą metodę ze słoikiem. Do słoika wlewa się wodę, dodaje przyprawy i nadziewa się na niego kurczaka. Tak przygotowanego wystarczy władować do piekarnika, by po godzince mieć soczyste, aromatyczne mięso i cudownie złocistą, wypieczoną, chrupiącą skórkę. Kurczaka podaję z pieczonymi w piekarniku ziemniaczkami.