Zapiekanka makaronowa z brokułami i szynką
łatwe
1618 osób zapisało

Składniki
500 gramów
250 gramów
1 opakowanie
1 sztuka
100 gramów
100 mililitrów
400 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Rozgrzej piekarnik do 200°C. Ugotuj makaron zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. Odcedź. Pokrój w kostkę szynkę. Podziel brokuł na drobne różyczki. Zetrzyj ser. Blanszuj brokuł we wrzącej wodzie przez 3 minuty.

Krok 2
Wymieszaj w garnku Zapiefix ze śmietaną i wodą. Zagotuj i gotuj 2 minuty. Wymieszaj makaron z szynką, serem, brokułem i sosem.

Krok 3
Całość umieść w naoliwionej brytfannie. Polej sosem. Piecz przez 25-30 minut lub aż danie się zarumieni.


Dobra rada:
Spróbuj przyrządzić casserole z innymi warzywami — zielonym groszkiem lub fasolą, szpinakiem lub szparagami. Aby zwiększyć spożycie warzyw w Twojej rodzinie, dodaj małe marchewki, paski selera, rzodkiewki lub cukinię do posiłku do szkoły i pracy.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zapiekanka makaronowa z brokułami i szynką
Kremowa zapiekanka makaronowa z brokułami i szynką ma delikatny, warzywny smak, który podkreśla dodatkowo gęsty sos. Podgotowane i zapieczone z pozostałymi składnikami brokuły są jędrne, ale też odpowiednio miękkie. Ciągnący ser żółty świetnie współgra z kremowym sosem. Przy tego rodzaju zapiekance z makaronem sprawdzą się także inne warzywa. Wykorzystaj rzodkiewkę, pora, groszek lub cukinię. Warto eksperymentować także z różnymi rodzajami sera. Dodaj do potrawy roladkę z sera koziego, mozzarellę, gorgonzolę lub fetę. Dobrze będą się też komponować z całością pestki dyni lub orzechy włoskie, które sprawią, że zapiekany makaron będzie delikatnie chrupiący. Szynkę można zastąpić kawałkami kurczaka albo podać danie w wersji wegetariańskiej. Dobrym dodatkiem do bezmięsnej zapiekanki będzie marynowane tofu. Przekonaj się, jak wiele możliwości kulinarnych daje ta prosta w przygotowaniu potrawa. Zrób ją według podanego przepisu, a przy kolejnym wykonaniu sprawdź także, jak smakuje z innymi dodatkami.