Makaron rigatoni z cukinią

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

8

275 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

95 osób wydrukowało

Pobierz pdf

162 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

100 gramów

100 gramów

100 gramów

5 gramów

100 mililitrów

100 mililitrów

50 gramów

1 sztuka

1 sztuka

1 pęczek

50 mililitrów

2 gramy

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron ugotuj w osolonej wodzie na sposób al dente.

Makaron rigatoni z cukinią - Krok 1

Krok 2

Na oliwie z oliwek podsmaż posiekany czosnek i pokrojoną w kosteczkę paprykę chilli, dodaj orzeszki, smaż je chwilę.

Makaron rigatoni z cukinią - Krok 2

Krok 3

Następnie dodaj cukinię pokrojoną w półplastry i połówki pomidorków cherry, całość smaż około minuty, co chwila mieszając. Dodaj wino, gotuj chwilę, aż nieco odparuje, po czym dodaj śmietanę i Bulionetkę drobiową Knorr.

Makaron rigatoni z cukinią - Krok 3

Krok 4

Do powstałego sosu dodaj makaron z kilkoma łyżkami wody z gotowania makaronu i natkę pietruszki. Makaron tuż przed podaniem pomieszaj z tartym parmezanem i oregano.

Makaron rigatoni z cukinią - Krok 4
3

Opinie o przepisie

  • Kamila Krawiec

    Kamila Krawiec

    Przepyszne:)Już kilka razy robiłam bo tak nam smakuje ta potrawka..dodalam tylko pierś z kurczaka i przyprawilam curry a zamiast orzeszków pinii dodaję orzechy nerkowca:)POLECAM!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Monika Jasińska

    Monika Jasińska

    Boski smak , zamieniłam tylko orzechy bo nie miałam innych :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka Ddd

    Agnieszka Ddd

    Polecam

    Odpowiedz Odpowiedz

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Makaron rigatoni z cukiniąMakaron rigatoni z cukinią

Makaron rigatoni z cukinią i pomidorkami koktajlowymi to danie, które wykonasz błyskawicznie i równie szybko zniknie z talerzy. Kuzynka kabaczka i dyni – cukinia – po wielu latach nieobecności na polskich stołach powróciła niedawno, by zrobić wielką karierę. Nic dziwnego. To warzywo o niezwykle uniwersalnym zastosowaniu, szybko się dusi, gdy jest młoda, nie trzeba jej obierać, a zielony kolor przełamuje barwę potraw, dodając im świeżego wyglądu. Cukinia nadaje się doskonale m.in. do dań z makaronem. Kombinacja składników w naszym przepisie na rurki z cukinią posmakuje nawet niejadkom. Makaron rigatoni doskonale pasuje do pokrojonych warzyw, z których przygotujesz aromatyczny sos. Pomidorki, orzeszki pinni (możesz je zastąpić także orzechami ziemnymi lub migdałami), ser parmezan i białe wino dodadzą potrawie nieco elegancji. Z powodzeniem możesz podać je przy okazji wizyty znajomych, jak również na obiad dla najbliższych. Zachwyci cię wyglądem i szybkością przygotowania.