
Składniki
100 gramów
100 gramów
100 gramów
5 gramów
100 mililitrów
100 mililitrów
50 gramów
1 łyżeczka
1 sztuka
1 sztuka
1 pęczek
50 mililitrów
2 gramy
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Makaron ugotuj w osolonej wodzie na sposób al dente.

Krok 2
Na oliwie z oliwek podsmaż posiekany czosnek i pokrojoną w kosteczkę paprykę chilli, dodaj orzeszki, smaż je chwilę.

Krok 3
Następnie dodaj cukinię pokrojoną w półplastry i połówki pomidorków cherry, całość smaż około minuty, co chwila mieszając. Dodaj wino, gotuj chwilę, aż nieco odparuje, po czym dodaj śmietanę i Bulionetkę drobiową Knorr.

Krok 4
Do powstałego sosu dodaj makaron z kilkoma łyżkami wody z gotowania makaronu i natkę pietruszki. Makaron tuż przed podaniem pomieszaj z tartym parmezanem i oregano.


Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Makaron rigatoni z cukinią
Makaron rigatoni z cukinią i pomidorkami koktajlowymi to danie, które wykonasz błyskawicznie i równie szybko zniknie z talerzy. Kuzynka kabaczka i dyni – cukinia – po wielu latach nieobecności na polskich stołach powróciła niedawno, by zrobić wielką karierę. Nic dziwnego. To warzywo o niezwykle uniwersalnym zastosowaniu, szybko się dusi, gdy jest młoda, nie trzeba jej obierać, a zielony kolor przełamuje barwę potraw, dodając im świeżego wyglądu. Cukinia nadaje się doskonale m.in. do dań z makaronem. Kombinacja składników w naszym przepisie na rurki z cukinią posmakuje nawet niejadkom. Makaron rigatoni doskonale pasuje do pokrojonych warzyw, z których przygotujesz aromatyczny sos. Pomidorki, orzeszki pinni (możesz je zastąpić także orzechami ziemnymi lub migdałami), ser parmezan i białe wino dodadzą potrawie nieco elegancji. Z powodzeniem możesz podać je przy okazji wizyty znajomych, jak również na obiad dla najbliższych. Zachwyci cię wyglądem i szybkością przygotowania.