Makaron ze szpinakiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Makaron ze szpinakiem

Autor: Edyta Kyzioł

ratingratingratingratingrating

2

7 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

8 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

450 gramów

80 gramów

4 sztuki

6 sztuk

150 mililitrów

1 łyżeczka

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron gotujemy w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu, tak, żeby był al dente.

Krok 2

Masło roztapiamy w dużej patelni. Gdy się rozpuści dodajemy pokrojone w kostkę cebule. Solimy. Smażymy do miękkości. Dorzucamy zamrożony szpinak i pokrojony w drobną kostkę czosnek. Od momentu roztopienia się szpinaku dusimy pod przykryciem jeszcze ok. 10 minut.

Krok 3

Następnie pomału dolewamy śmietanę i jednocześnie mieszamy, żeby uniknąć zważenia. Zdejmujemy z ognia i dorzucamy do szpinaku ugotowany makaron. Delikatnie łączymy wszystkie składniki. Każdą porcję posypujemy startym serem.

Edyta Kyzioł

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Makaron ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Makaron ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Makaron ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Makaron ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Makaron ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Makaron ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Makaron ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Makaron ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Zimowe lody topnieją w jednym szczególnym dniu. 14 lutego obchodzimy święto miłości czyli Walentynki. W ten dzień okazujemy miłość i przyjaźń naszym najbliższym, w ten dzień celebrujemy to co nas łączy i to co w nas najlepsze.

Czytaj więcej

Delikatne, puszyste pączki. Z jednej strony proste w przygotowaniu, z drugiej – wymagające uwagi. Jeśli chcesz wiedzieć, jak zrobić dobre pączki, pamiętaj o kilku radach, dzięki którym zawsze wyjdą doskonałe, a ich brzegi zwieńczy złota obwódka.

Czytaj więcej