PRZEPISY.PL
Makaron ze szpinakiem - autor: Edyta Kyzioł

Makaron ze szpinakiem

  • 60
  • 4
  • Łatwe
  • 0
7
osób dodało do Mniamlisty
7
osób dodało do Mniamlisty

Składniki

  • makaron wstążki400 g
  • szpinak mrożony 450 g
  • masło80 g
  • cebula4 szt
  • ząbki czosnku6 szt
  • śmietana 30%150 ml
  • sól morska1 łyżeczka
  • starty żółty ser4 łyżki
  • Krok 1

    Makaron gotujemy w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu, tak, żeby był al dente.
  • Krok 2

    Masło roztapiamy w dużej patelni. Gdy się rozpuści dodajemy pokrojone w kostkę cebule. Solimy. Smażymy do miękkości. Dorzucamy zamrożony szpinak i pokrojony w drobną kostkę czosnek. Od momentu roztopienia się szpinaku dusimy pod przykryciem jeszcze ok. 10 minut.
  • Krok 3

    Następnie pomału dolewamy śmietanę i jednocześnie mieszamy, żeby uniknąć zważenia. Zdejmujemy z ognia i dorzucamy do szpinaku ugotowany makaron. Delikatnie łączymy wszystkie składniki. Każdą porcję posypujemy startym serem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy:

25
osób dodało do Mniamlisty
30''
4
Łatwe
143
osoby dodały do Mniamlisty
30''
2
Łatwe
160
osób dodało do Mniamlisty
45''
4
Łatwe
26
osób dodało do Mniamlisty
30''
3
Łatwe