Makaron ze szpinakiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Makaron ze szpinakiem

Autor: Edyta Kyzioł

ratingratingratingratingrating

3

heart
7 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

5 osób wydrukowało

Pobierz pdf

10 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

6 sztuk

80 gramów

1 łyżeczka

4 łyżki

450 gramów

150 mililitrów

400 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron gotujemy w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu, tak, żeby był al dente.

Krok 2

Masło roztapiamy w dużej patelni. Gdy się rozpuści dodajemy pokrojone w kostkę cebule. Solimy. Smażymy do miękkości. Dorzucamy zamrożony szpinak i pokrojony w drobną kostkę czosnek. Od momentu roztopienia się szpinaku dusimy pod przykryciem jeszcze ok. 10 minut.

Krok 3

Następnie pomału dolewamy śmietanę i jednocześnie mieszamy, żeby uniknąć zważenia. Zdejmujemy z ognia i dorzucamy do szpinaku ugotowany makaron. Delikatnie łączymy wszystkie składniki. Każdą porcję posypujemy startym serem.

Edyta Kyzioł

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Makaron ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Makaron ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Makaron ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Makaron ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Makaron ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Makaron ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Makaron ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Makaron ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej