
Składniki
500 gramów
2 sztuki
1 opakowanie
2 sztuki
30 gramów
400 mililitrów
500 mililitrów
4 łyżki
250 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Na patelni podsmaż mięso oraz cebulę pokrojoną w kostkę.
Krok 2
Gdy składniki się zrumienią, wlej wodę i wsyp zawartość opakowania Fix Knorr. Całość wymieszaj i gotuj ok. 10-15 minut, aż sos odpowiednio zgęstnieje.
Krok 3
W rondlu rozpuść margarynę i zasmaż mąkę. Następnie wlej mleko i energicznie wszystko wymieszaj, aby nie powstały grudki.
Krok 4
Zagotuj mleko, aż powstanie gładki sos beszamel. Dodaj do gorącego połowę startego sera i wymieszaj.
Krok 5
Bakłażana pokrój w cienkie plastry wzdłuż i usmaż je na grillu po kilka minut z każdej strony. Rozgrzej piekarnik do 180 °C.
Krok 6
W naczyniu żaroodpornym układaj warstwami: najpierw sos beszamel, następnie plastry bakłażana, mięso, ponownie bakłażana, sos, mięso itd., aż do wyczerpania składników. Ostatnią warstwę powinien stanowić sos beszamel.
Krok 7
Posyp po wierzchu moussakę pozostałym serem i piecz w 180 °C przez 30 minut.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Moussaka
Masz ochotę spróbować dania z kuchni greckiej? Koniecznie przygotuj moussakę, która jest najbardziej popularną w tym kraju potrawą, znajdującą się w menu niemal każdej restauracji. Moussaka to zapiekanka, przyrządzana na bazie bakłażana oraz mięsa mielonego, najczęściej wołowego. Możesz jednak użyć także baraniny lub wieprzowiny, wszystkie wersje będą wybornie smakować. Podczas przyrządzania mięsa, dopraw je ulubionymi przyprawami – możesz postawić na ostre smaki, jak papryczka jalapeno i czosnek albo te nieco łagodniejsze – majeranek i zioła prowansalskie. Moussakę podaje się w różnych wersjach – przygotowaną wyłącznie z bakłażana i mięsa, z dodatkiem sera, ale równie dobrze smakuje z dodatkiem warzyw. Jeśli wolisz bardziej urozmaiconą wersję, składnikami greckiej potrawy mogą być papryka, pomidory albo słodka kukurydza. Nieodłącznym dodatkiem do moussaki jest sos beszamelowy, którym polewa się całość przed zapieczeniem. Danie warto podawać na specjalne okazje – z pewnością zachwyci gości. Wypróbuj nasz przepis.