Moussaka przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Moussaka

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

9

heart
172 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

135 osób wydrukowało

Pobierz pdf

159 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

2 sztuki

1 opakowanie

2 sztuki

30 gramów

400 mililitrów

500 mililitrów

4 łyżki

250 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Na patelni podsmaż mięso oraz cebulę pokrojoną w kostkę.

Krok 2

Gdy składniki się zrumienią, wlej wodę i wsyp zawartość opakowania Fix Knorr. Całość wymieszaj i gotuj ok. 10-15 minut, aż sos odpowiednio zgęstnieje.

Krok 3

W rondlu rozpuść margarynę i zasmaż mąkę. Następnie wlej mleko i energicznie wszystko wymieszaj, aby nie powstały grudki.

Krok 4

Zagotuj mleko, aż powstanie gładki sos beszamel. Dodaj do gorącego połowę startego sera i wymieszaj.

Krok 5

Bakłażana pokrój w cienkie plastry wzdłuż i usmaż je na grillu po kilka minut z każdej strony. Rozgrzej piekarnik do 180 °C.

Krok 6

W naczyniu żaroodpornym układaj warstwami: najpierw sos beszamel, następnie plastry bakłażana, mięso, ponownie bakłażana, sos, mięso itd., aż do wyczerpania składników. Ostatnią warstwę powinien stanowić sos beszamel.

Krok 7

Posyp po wierzchu moussakę pozostałym serem i piecz w 180 °C przez 30 minut.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Moussaka  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Moussaka  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Moussaka  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Moussaka  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Moussaka  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Moussaka  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Moussaka  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Moussaka  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Słodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Moussaka Moussaka

Masz ochotę spróbować dania z kuchni greckiej? Koniecznie przygotuj moussakę, która jest najbardziej popularną w tym kraju potrawą, znajdującą się w menu niemal każdej restauracji. Moussaka to zapiekanka, przyrządzana na bazie bakłażana oraz mięsa mielonego, najczęściej wołowego. Możesz jednak użyć także baraniny lub wieprzowiny, wszystkie wersje będą wybornie smakować. Podczas przyrządzania mięsa, dopraw je ulubionymi przyprawami – możesz postawić na ostre smaki, jak papryczka jalapeno i czosnek albo te nieco łagodniejsze – majeranek i zioła prowansalskie. Moussakę podaje się w różnych wersjach – przygotowaną wyłącznie z bakłażana i mięsa, z dodatkiem sera, ale równie dobrze smakuje z dodatkiem warzyw. Jeśli wolisz bardziej urozmaiconą wersję, składnikami greckiej potrawy mogą być papryka, pomidory albo słodka kukurydza. Nieodłącznym dodatkiem do moussaki jest sos beszamelowy, którym polewa się całość przed zapieczeniem. Danie warto podawać na specjalne okazje – z pewnością zachwyci gości. Wypróbuj nasz przepis.