Saltimbocca czyli „niebo w gębie” przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Saltimbocca czyli „niebo w gębie”

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

9 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 szczypta

600 gramów

1 szczypta

300 gramów

15 sztuk

1 szklanka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pokrój mięso na małe sznycle, a następnie rozbij i lekko posól.

Krok 2

Dodaj pieprz i połóż na nie listek szałwii, plasterek szynki, po czym zawiń i zepnij.

Krok 3

Mięso podsmaż na maśle*.

Krok 4

Dolej wino, zagotuj i przykryj. Duś około 10 minut.

Krok 5

Do soku pozostałego na patelni dodaj masło, polej nim danie. *Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Saltimbocca czyli „niebo w gębie” - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Saltimbocca czyli „niebo w gębie” - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Saltimbocca czyli „niebo w gębie” - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Saltimbocca czyli „niebo w gębie” - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Saltimbocca czyli „niebo w gębie” - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Saltimbocca czyli „niebo w gębie” - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Saltimbocca czyli „niebo w gębie” - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Saltimbocca czyli „niebo w gębie” - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej