Składniki
30 dekagramów
1 szklanka
1 szczypta
1 szczypta
30 dekagramów
2 sztuki
1 pęczek
1 kilogram
0.5 kilograma
1 szklanka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Szpinak umyj, pokrój, oprósz sola i zgnieć aby puścił sok, osącz.
Krok 2
Cebulę obierz, pokrój w kostkę, koperek posiekaj a fetę rozdrobnij. Przełóż wszystko do szpinaku.
Krok 3
Dodaj mleko, jajka i 0.75 szklanki oleju, przypraw pieprzem i wymieszaj.
Krok 4
Ciasto francuskie wysmaruj z jednej strony olejem. Połowę ułóż w wysmarowanej olejem formie, nałóż masę szpinakową i przykryj pozostałym ciastem.
Krok 5
Nakłuj widelcem i piecz przez 1 godzinę w temperaturze 180 stopni.
Dobra rada:
Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.
Czytaj więcejDobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.
Czytaj więcej