Placek ze szpinakiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Placek ze szpinakiem

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
1 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

6 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

30 dekagramów

1 szklanka

1 szczypta

1 szczypta

30 dekagramów

2 sztuki

1 pęczek

1 kilogram

0.5 kilograma

1 szklanka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Szpinak umyj, pokrój, oprósz sola i zgnieć aby puścił sok, osącz.

Krok 2

Cebulę obierz, pokrój w kostkę, koperek posiekaj a fetę rozdrobnij. Przełóż wszystko do szpinaku.

Krok 3

Dodaj mleko, jajka i 0.75 szklanki oleju, przypraw pieprzem i wymieszaj.

Krok 4

Ciasto francuskie wysmaruj z jednej strony olejem. Połowę ułóż w wysmarowanej olejem formie, nałóż masę szpinakową i przykryj pozostałym ciastem.

Krok 5

Nakłuj widelcem i piecz przez 1 godzinę w temperaturze 180 stopni.

pasibrzuch

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Placek ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Placek ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Placek ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Placek ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Placek ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Placek ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Placek ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Placek ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej