Orkisz z płatkami migdałowymi przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Orkisz z płatkami migdałowymi

Autor: Agata Chmielewska

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

6 osób wydrukowało

Pobierz pdf

7 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

150 gramów

2 łyżki

1 sztuka

1 łyżka

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kaszę ugotuj w wodzie z dodatkiem Bulionu na włoszczyźnie Knorr.

Krok 2

Płatki migdałowe upraż na suchej patelni, wystudź i lekko pokrusz.

Krok 3

Ugotowaną kaszę odcedź i dopraw do smaku pieprzem. Wymieszaj z płatkami migdałowymi i posiekaną natką pietruszki.

Agata Chmielewska

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Orkisz z płatkami migdałowymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Orkisz z płatkami migdałowymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Orkisz z płatkami migdałowymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Orkisz z płatkami migdałowymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Orkisz z płatkami migdałowymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Orkisz z płatkami migdałowymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Orkisz z płatkami migdałowymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Orkisz z płatkami migdałowymi - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Pieczony klops
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

łatwe

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej