
Składniki
1 sztuka
1 łyżka
100 gramów
null
250 mililitrów
1 łyżka
2 łyżki
1 łyżka
1 łyżka
100 gramów
1 łyżeczka
200 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Wybrane owoce morza oczyść, osusz i poddaj wstępnej obróbce.
Krok 2
Cebulę pokrój na kosteczkę, paprykę i białą część pora na paski.
Krok 3
Na rozgrzane masło wrzuć cebulę i podsmaż na złoto.
Krok 4
Dodaj do niej śmietanę, mąkę oraz paprykę ostrą. Chwilę podsmaż i dorzuć przecier pomidorowy, sos chili oraz pieprz.
Krok 5
Wrzuć warzywa i duś, aż zmiękną. Dodaj owoce morza i podgrzej je w sosie. Pokrop tabasco i podawaj.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej