
Składniki
1 sztuka
1 łyżka
100 gramów
null
250 mililitrów
1 łyżka
2 łyżki
1 łyżka
1 łyżka
100 gramów
1 łyżeczka
200 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Wybrane owoce morza oczyść, osusz i poddaj wstępnej obróbce.
Krok 2
Cebulę pokrój na kosteczkę, paprykę i białą część pora na paski.
Krok 3
Na rozgrzane masło wrzuć cebulę i podsmaż na złoto.
Krok 4
Dodaj do niej śmietanę, mąkę oraz paprykę ostrą. Chwilę podsmaż i dorzuć przecier pomidorowy, sos chili oraz pieprz.
Krok 5
Wrzuć warzywa i duś, aż zmiękną. Dodaj owoce morza i podgrzej je w sosie. Pokrop tabasco i podawaj.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Kutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.
Czytaj więcejBez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.
Czytaj więcej