Karp w pikantnym sosie przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Karp w pikantnym sosie

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

1

4 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

6 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 szczypta

1 szczypta

1 sztuka

1 ziarno

1 łyżeczka

1 łyżka

1 łyżka

0.5 szklanki

2 sztuki

1 sztuka

1 szklanka

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Z oczyszczonego karpia wytnij 4 filety.

Krok 2

Pozostałości z ryby zalej gorącą wodą, dodaj przyprawy.

Krok 3

Pietruszkę pokrój w plastry, dorzuć do wywaru i ugotuj.

Krok 4

Filet oprósz solą i pieprzem, przyprawą do ryb, obtocz w mące krupczatce i usmaż. Rybę prosto z patelni przełóż do rondla.

Krok 5

Cebulę posiekaj i wraz z pieczarkami podsmaż na tłuszcz pozostałym ze smażenia ryby. Dodaj łyżkę mąki i zasmaż.

Krok 6

Wywar z ryby odcedź i wymieszaj z zasmażką. Zagotuj, dopraw, dodaj koncentrat pomidorowy.

Krok 7

Rybę ułożoną w rondlu zalej sosem, przykryj i duś przez 5 minut. Rybę wraz z sosem wyłóż na półmisek i polej śmietaną.

pasibrzuch

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Karp w pikantnym sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Karp w pikantnym sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Karp w pikantnym sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Karp w pikantnym sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Karp w pikantnym sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Karp w pikantnym sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Karp w pikantnym sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Karp w pikantnym sosie - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej