
Składniki
2 sztuki
1 ziarno
1 sztuka
1 szczypta
0.5 szklanki
1 szczypta
1 sztuka
1 łyżka
2 łyżki
1 łyżka
1 sztuka
1 łyżeczka
1 szklanka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Z oczyszczonego karpia wytnij 4 filety.
Krok 2
Pozostałości z ryby zalej gorącą wodą, dodaj przyprawy.
Krok 3
Pietruszkę pokrój w plastry, dorzuć do wywaru i ugotuj.
Krok 4
Filet oprósz solą i pieprzem, przyprawą do ryb, obtocz w mące krupczatce i usmaż. Rybę prosto z patelni przełóż do rondla.
Krok 5
Cebulę posiekaj i wraz z pieczarkami podsmaż na tłuszcz pozostałym ze smażenia ryby. Dodaj łyżkę mąki i zasmaż.
Krok 6
Wywar z ryby odcedź i wymieszaj z zasmażką. Zagotuj, dopraw, dodaj koncentrat pomidorowy.
Krok 7
Rybę ułożoną w rondlu zalej sosem, przykryj i duś przez 5 minut. Rybę wraz z sosem wyłóż na półmisek i polej śmietaną.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Podobne przepisy
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej