Składniki
2 sztuki
1 ziarno
1 sztuka
1 szczypta
0.5 szklanki
1 szczypta
1 sztuka
1 łyżka
2 łyżki
1 łyżka
1 sztuka
1 łyżeczka
1 szklanka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Z oczyszczonego karpia wytnij 4 filety.
Krok 2
Pozostałości z ryby zalej gorącą wodą, dodaj przyprawy.
Krok 3
Pietruszkę pokrój w plastry, dorzuć do wywaru i ugotuj.
Krok 4
Filet oprósz solą i pieprzem, przyprawą do ryb, obtocz w mące krupczatce i usmaż. Rybę prosto z patelni przełóż do rondla.
Krok 5
Cebulę posiekaj i wraz z pieczarkami podsmaż na tłuszcz pozostałym ze smażenia ryby. Dodaj łyżkę mąki i zasmaż.
Krok 6
Wywar z ryby odcedź i wymieszaj z zasmażką. Zagotuj, dopraw, dodaj koncentrat pomidorowy.
Krok 7
Rybę ułożoną w rondlu zalej sosem, przykryj i duś przez 5 minut. Rybę wraz z sosem wyłóż na półmisek i polej śmietaną.
Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Podobne przepisy
Jeszcze kilka lat temu sushi uznawano za egzotyczny przysmak, którego w Polsce skosztować można było tylko w nielicznych restauracjach, specjalizujących się w tej japońskiej potrawie. Z biegiem czasu lokali z sushi pojawiało się coraz więcej, w tym momencie serwowane bywa w licznych food truckach, a apetyczne rolki można zjeść nawet w biegu.
Czytaj więcejNuggetsy to pyszne chrupiące kąski, które w szybki sposób można przygotować w domu. Najlepiej smakują w towarzystwie aromatycznych sosów i frytek. Jesteście ciekawi, jak zrobić domowe nuggetsy? Koniecznie zostańcie z nami i poznajcie kilka wskazówek, które pozwolą Wam cieszyć się smakiem nuggetsów w pysznej panierce.
Czytaj więcej