Szynka duszona w sosie pomidorowo-pieczarkowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Szynka duszona w sosie pomidorowo-pieczarkowym

Autor: sylkach

ratingratingratingratingrating

2

heart
5 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

22 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

58 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

600 gramów

3 łyżki

6 sztuk

1 łyżka

3 łyżki

1 sztuka

0.5 sztuki

1 łyżeczka

0.5 łyżeczki

1 szczypta

1 szczypta

1 szczypta

1 szczypta

0.5 szklanki

1.5 szklanki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kostkę rosołową utarłam w miseczce z olejem.Tak powstałą pastą natarłam kawałki mięsa.Po 30 minutach obsmażyłam na patelni z obu stron na niewielkiej ilości tłuszczu. Przygotowałam sos:

Krok 2

Pieczarki kroimy w grube plastry a cebulę w piórka.Pieczarki wrzucamy na patelnię na której rozpuściliśmy łyżkę masła. Podsmażamy,zdejmujemy z patelni i przekładamy do rondla.Podsmażamy cebulkę ale nie dopuszczamy do zrumienienia się .Na koniec smażenia dodajemy pokrojoną w słupki czerwoną papryke.Chwilke smażymy.Przekładamy do pieczarek. Wino wraz z koncentratem pomidorowym i ketchupem wlewamy do rondla,dolewamy szklankę wody i zagotowujemy .Wkładamy obsmażone kawałki mięsa i dusimy do miękkości.Trzeba co jakiś czas lekko zamieszać,gdyż sosik szybko gęstnieje.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szynka duszona w sosie pomidorowo-pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szynka duszona w sosie pomidorowo-pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szynka duszona w sosie pomidorowo-pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szynka duszona w sosie pomidorowo-pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szynka duszona w sosie pomidorowo-pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szynka duszona w sosie pomidorowo-pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szynka duszona w sosie pomidorowo-pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Szynka duszona w sosie pomidorowo-pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej