Szynka duszona w sosie pomidorowo-pieczarkowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Szynka duszona w sosie pomidorowo-pieczarkowym

Autor: sylkach

ratingratingratingratingrating

2

5 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

18 osób wydrukowało

Pobierz pdf

45 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

600 gramów

3 łyżki

6 sztuk

1 łyżka

3 łyżki

1 sztuka

0.5 sztuki

1 łyżeczka

0.5 łyżeczki

1 szczypta

1 szczypta

1 szczypta

1 szczypta

0.5 szklanki

1.5 szklanki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kostkę rosołową utarłam w miseczce z olejem.Tak powstałą pastą natarłam kawałki mięsa.Po 30 minutach obsmażyłam na patelni z obu stron na niewielkiej ilości tłuszczu. Przygotowałam sos:

Krok 2

Pieczarki kroimy w grube plastry a cebulę w piórka.Pieczarki wrzucamy na patelnię na której rozpuściliśmy łyżkę masła. Podsmażamy,zdejmujemy z patelni i przekładamy do rondla.Podsmażamy cebulkę ale nie dopuszczamy do zrumienienia się .Na koniec smażenia dodajemy pokrojoną w słupki czerwoną papryke.Chwilke smażymy.Przekładamy do pieczarek. Wino wraz z koncentratem pomidorowym i ketchupem wlewamy do rondla,dolewamy szklankę wody i zagotowujemy .Wkładamy obsmażone kawałki mięsa i dusimy do miękkości.Trzeba co jakiś czas lekko zamieszać,gdyż sosik szybko gęstnieje.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szynka duszona w sosie pomidorowo-pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szynka duszona w sosie pomidorowo-pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szynka duszona w sosie pomidorowo-pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szynka duszona w sosie pomidorowo-pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szynka duszona w sosie pomidorowo-pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szynka duszona w sosie pomidorowo-pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szynka duszona w sosie pomidorowo-pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Szynka duszona w sosie pomidorowo-pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Może wrzucimy coś na ruszt? Letnie popołudnia i wieczory od dłuższego czasu kojarzą nam się z zapachem grilla i jedzeniem na świeżym powietrzu. Kuchnia koreańska już dawno przeniosła tę rozrywkę pod restauracyjne i domowe dachy!

Czytaj więcej

Szparagi – modny dodatek do wielu dań, szczególnie tych wykwintnych. Zanim jednak zabierzesz się za ich przyrządzanie, sprawdź, jaka metoda będzie najlepsza. Przedstawiamy 5 sposobów na szparagi.

Czytaj więcej