Szynka duszona w sosie pomidorowo-pieczarkowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Szynka duszona w sosie pomidorowo-pieczarkowym

Autor: sylkach

ratingratingratingratingrating

2

5 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

22 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

53 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

600 gramów

3 łyżki

6 sztuk

1 łyżka

3 łyżki

1 sztuka

0.5 sztuki

1 łyżeczka

0.5 łyżeczki

1 szczypta

1 szczypta

1 szczypta

1 szczypta

0.5 szklanki

1.5 szklanki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kostkę rosołową utarłam w miseczce z olejem.Tak powstałą pastą natarłam kawałki mięsa.Po 30 minutach obsmażyłam na patelni z obu stron na niewielkiej ilości tłuszczu. Przygotowałam sos:

Krok 2

Pieczarki kroimy w grube plastry a cebulę w piórka.Pieczarki wrzucamy na patelnię na której rozpuściliśmy łyżkę masła. Podsmażamy,zdejmujemy z patelni i przekładamy do rondla.Podsmażamy cebulkę ale nie dopuszczamy do zrumienienia się .Na koniec smażenia dodajemy pokrojoną w słupki czerwoną papryke.Chwilke smażymy.Przekładamy do pieczarek. Wino wraz z koncentratem pomidorowym i ketchupem wlewamy do rondla,dolewamy szklankę wody i zagotowujemy .Wkładamy obsmażone kawałki mięsa i dusimy do miękkości.Trzeba co jakiś czas lekko zamieszać,gdyż sosik szybko gęstnieje.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szynka duszona w sosie pomidorowo-pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szynka duszona w sosie pomidorowo-pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szynka duszona w sosie pomidorowo-pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szynka duszona w sosie pomidorowo-pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szynka duszona w sosie pomidorowo-pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szynka duszona w sosie pomidorowo-pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szynka duszona w sosie pomidorowo-pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Szynka duszona w sosie pomidorowo-pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.

Czytaj więcej

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.

Czytaj więcej