Musaka – co to jest? Co to znaczy?

Słyszeliście kiedyś o daniu musaka? Co to jest za potrawa, skąd się wywodzi i jak powstaje? Sprawdźcie, co to jest grecka musaka.

Musaka – co to jest za danie?

Co to jest musaka? To popularny grecki specjał przygotowany z bakłażana i mięsa mielonego. Musaka jest rodzajem zapiekanki przypominającej lasagne, ale zamiast makaronu zawiera oberżynę. Warstwowa musaka ma w składzie pomidory, sos beszamelowy, ser i aromatyczne przyprawy. W zależności od kraju i regionu przygotowuje się ją na różne sposoby, np. w Bośni i Hercegowinie oraz w Macedonii to danie powstaje z jagnięciny, wołowiny lub baraniny, natomiast w kuchni rumuńskiej i arabskiej przygotowuje się ją z ziemniakami. Do przyrządzenia musaki możecie użyć dowolnego mięsa, np. mieszanego wieprzowo-wołowego. Zapiekanka smakuje najlepiej z dodatkiem czosnku, cebuli, tymianku, oregano, pieprzu i cynamonu. Połączenie ostrych przypraw z charakterystyczną cynamonową nutą nadaje musace orientalny charakter.

Co to znaczy musaka?

Skąd wywodzi się określenie musaka? Co to jest za potrawa i jak prezentuje się historia tego dania? Nazwa musaka pochodzi się od Arabskiego słowa Musaqa'h oznaczającego „coś schłodzonego”.

Od kiedy znana jest musaka? Co to jest i od jak dawna się ją przygotowuje? Dzisiejsza wersja musaki jest znana od ok. połowy XX wieku, natomiast w kuchni greckiej to danie ma zdecydowanie dłuższą tradycję. Podobne potrawy przygotowywano tam już w XIII wieku, ale w składzie pierwotnej zapiekanki nie było bakłażana, bo ten pojawił się w greckiej tradycji kulinarnej dużo później.