Faszerowany bakłażan

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

24

31 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

303 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

323 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

300 gramów

300 gramów

1 sztuka

2 sztuki

1 sztuka

1 pęczek

1 pęczek

1 łyżeczka

150 mililitrów

1 sztuka

100 gramów

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Bakłażany przekroić na pół, oprószyć solą i odstawić na 25 minut. Po tym czasie warzywa wypłukać pod bieżącą wodą usuwając całą sól. Bakłażany odcisnąć wysuszając w papierowym ręczniku.

Faszerowany bakłażan - Krok 1

Krok 2

Mięso mielone połączyć z pokrojona w kosteczkę cebulą, roztartym czosnkiem, pokrojoną w drobną kosteczkę ostrą papryką chilli, z połową posiekanej natki kolendry i pietruszki, mielonymi ziarnami kolendry i kminu.

Faszerowany bakłażan - Krok 2

Krok 3

Wymieszać i dodać do smaku przyprawę do mięs. Gotowy farsz ułożyć na bakłażanach.

Faszerowany bakłażan - Krok 3

Krok 4

W misce pomieszać majonez, śmietanę, pozostałą część kolendry i pietruszki, dodać sok z cytryny. Połowę powstałego sosu polać po wierzchu mięso i posypać serem.

Faszerowany bakłażan - Krok 4

Krok 5

Całość wstawić na 30 minut do nagrzanego do 180°C piekarnika. Bakłażany podawać z pozostałym sosem.

Faszerowany bakłażan - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Do mięsa i sosu obok kolendry i pietruszki można dodać kilka listków mięty.

2

Opinie o przepisie

  • Janusz Czereśniak Janusz Czereśniak

    Janusz Czereśniak Janusz Czereśniak

    Skąd czas 15 min. skoro na początku bakłażan musi leżeć w soli 30 min., a na koniec muszę wszystko piec 30 min ?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej