
Składniki
2 sztuki
1 łyżeczka
300 gramów
300 gramów
1 sztuka
2 sztuki
1 sztuka
1 pęczek
1 pęczek
1 łyżka
1 łyżeczka
150 mililitrów
150 mililitrów
1 sztuka
100 gramów
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Bakłażany przekroić na pół, oprószyć solą i odstawić na 25 minut. Po tym czasie warzywa wypłukać pod bieżącą wodą usuwając całą sól. Bakłażany odcisnąć wysuszając w papierowym ręczniku.

Krok 2
Mięso mielone połączyć z pokrojona w kosteczkę cebulą, roztartym czosnkiem, pokrojoną w drobną kosteczkę ostrą papryką chilli, z połową posiekanej natki kolendry i pietruszki, mielonymi ziarnami kolendry i kminu.

Krok 3
Wymieszać i dodać do smaku przyprawę do mięs. Gotowy farsz ułożyć na bakłażanach.

Krok 4
W misce pomieszać majonez, śmietanę, pozostałą część kolendry i pietruszki, dodać sok z cytryny. Połowę powstałego sosu polać po wierzchu mięso i posypać serem.

Krok 5
Całość wstawić na 30 minut do nagrzanego do 180°C piekarnika. Bakłażany podawać z pozostałym sosem.


Dobra rada:
Do mięsa i sosu obok kolendry i pietruszki można dodać kilka listków mięty.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?
Czytaj więcejSłodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.
Czytaj więcej