Chrupiący kurczak z pysznym sosem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Chrupiący kurczak z pysznym sosem

Autor: Goplana

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
21 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

17 osób wydrukowało

Pobierz pdf

36 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 łyżki

1 szczypta

6 łyżek

5 łyżek

1 szczypta

1 sztuka

1 łyżka

4 sztuki

4 łyżki

3 łyżki

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Piekarnik nagrzej do temperatury ok 200 stopni. Mięso pokrój w mniejsze kawałki (możemy posolić i popieprzyć odrobinę ). Panierujemy w mące, jajku i bułce tartej wymieszanej z sezamem.

Krok 2

Gotowe ułóż na posmarowanej tłuszczem blasze (ew. na folii spożywczej wtedy może być bez tłuszczu) i piecz ok. 15 minut na złotobrązowy kolor.

Krok 3

Zmiksuj konfitury, masło orzechowe z woda i sosem sojowym na gładką masę. Gdy będzie za gęsta dodaj jeszcze trochę wody.

Krok 4

Sos serwujemy w osobnym naczyniu.

Krok 5

Podawaj mięso z frytkami, czyli tym czym żadne dziecko nie pogardzi. Kurczak świetnie smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno jako przekąska.

Goplana

Dobra rada:

Czy zastanawiałeś się, czemu sezam jest tak często obecny w przepisach mięsnych? Wydobywa on z mięsa niepowtarzalny smak – przekonaj się o tym sam!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Chrupiący kurczak z pysznym sosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Chrupiący kurczak z pysznym sosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Chrupiący kurczak z pysznym sosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Chrupiący kurczak z pysznym sosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Chrupiący kurczak z pysznym sosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Chrupiący kurczak z pysznym sosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Chrupiący kurczak z pysznym sosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Chrupiący kurczak z pysznym sosem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej