Kurczak orientalny z warzywami i makaronem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kurczak orientalny z warzywami i makaronem

Autor: Marzena Przeorska

ratingratingratingratingrating

3

heart
5 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

81 osób wydrukowało

Pobierz pdf

64 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 sztuka

1 szczypta

0.5 łyżeczki

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

0.5 opakowania

0.5 łyżeczki

0.5 łyżeczki

0.5 łyżeczki

0.5 sztuki

1 sztuka

0.5 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Filet drobiowy myjemy i kroimy w paseczki. Podsmażamy na rozgrzanym oleju w woku. Podlewamy sosem sojowym.

Krok 2

Warzywa obieramy i kroimy w słupki ok. 3 cm i dodajemy do mięsa. Podsmażamy kilka minut, aż zmiękną.

Krok 3

Warzywa przesuwamy na brzeg woka a w puste miejsce wbijamy jajko. Gdy się tylko zetnie, łączymy z resztą składników.

Krok 4

Wszystkie przyprawy mieszamy w miseczce i wsypujemy do woka.

Krok 5

Kostkę rosołową Knorr rozpuszczamy w 1/4 szklance ciepłej wody i dolewamy do całości.

Krok 6

Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Przecedzamy i jeszcze ciepły dodajemy do warzyw z mięsem. Lekko podsmażamy, tak aby wszystko się połączyło.

Krok 7

Wykładamy danie na talerze i dekorujemy paskami zielonego pora, co nada daniu orientalny wygląd. Gdy danie wyjdzie za gęste można dolać odrobinę wody.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak orientalny z warzywami i makaronem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak orientalny z warzywami i makaronem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak orientalny z warzywami i makaronem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak orientalny z warzywami i makaronem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak orientalny z warzywami i makaronem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak orientalny z warzywami i makaronem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak orientalny z warzywami i makaronem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kurczak orientalny z warzywami i makaronem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej