Kurczak orientalny z warzywami i makaronem

Autor: Marzena Przeorska

ratingratingratingratingrating

2

1 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

68 osób wydrukowało

Pobierz pdf

51 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

0.5 sztuki

1 sztuka

0.5 łyżeczki

0.5 łyżeczki

0.5 łyżeczki

0.5 łyżeczki

1 szczypta

0.5 łyżeczki

0.5 opakowania

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Filet drobiowy myjemy i kroimy w paseczki. Podsmażamy na rozgrzanym oleju w woku. Podlewamy sosem sojowym.

Krok 2

Warzywa obieramy i kroimy w słupki ok. 3 cm i dodajemy do mięsa. Podsmażamy kilka minut, aż zmiękną.

Krok 3

Warzywa przesuwamy na brzeg woka a w puste miejsce wbijamy jajko. Gdy się tylko zetnie, łączymy z resztą składników.

Krok 4

Wszystkie przyprawy mieszamy w miseczce i wsypujemy do woka.

Krok 5

Kostkę rosołową Knorr rozpuszczamy w 1/4 szklance ciepłej wody i dolewamy do całości.

Krok 6

Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Przecedzamy i jeszcze ciepły dodajemy do warzyw z mięsem. Lekko podsmażamy, tak aby wszystko się połączyło.

Krok 7

Wykładamy danie na talerze i dekorujemy paskami zielonego pora, co nada daniu orientalny wygląd. Gdy danie wyjdzie za gęste można dolać odrobinę wody.

0

Opinie o przepisie

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej