Kurczak orientalny z warzywami i makaronem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kurczak orientalny z warzywami i makaronem

Autor: Marzena Przeorska

ratingratingratingratingrating

3

1 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

72 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

58 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

0.5 sztuki

1 sztuka

0.5 łyżeczki

0.5 łyżeczki

0.5 łyżeczki

0.5 łyżeczki

1 szczypta

0.5 łyżeczki

0.5 opakowania

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Filet drobiowy myjemy i kroimy w paseczki. Podsmażamy na rozgrzanym oleju w woku. Podlewamy sosem sojowym.

Krok 2

Warzywa obieramy i kroimy w słupki ok. 3 cm i dodajemy do mięsa. Podsmażamy kilka minut, aż zmiękną.

Krok 3

Warzywa przesuwamy na brzeg woka a w puste miejsce wbijamy jajko. Gdy się tylko zetnie, łączymy z resztą składników.

Krok 4

Wszystkie przyprawy mieszamy w miseczce i wsypujemy do woka.

Krok 5

Kostkę rosołową Knorr rozpuszczamy w 1/4 szklance ciepłej wody i dolewamy do całości.

Krok 6

Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Przecedzamy i jeszcze ciepły dodajemy do warzyw z mięsem. Lekko podsmażamy, tak aby wszystko się połączyło.

Krok 7

Wykładamy danie na talerze i dekorujemy paskami zielonego pora, co nada daniu orientalny wygląd. Gdy danie wyjdzie za gęste można dolać odrobinę wody.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak orientalny z warzywami i makaronem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak orientalny z warzywami i makaronem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak orientalny z warzywami i makaronem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak orientalny z warzywami i makaronem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak orientalny z warzywami i makaronem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak orientalny z warzywami i makaronem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak orientalny z warzywami i makaronem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kurczak orientalny z warzywami i makaronem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Pierogi to zdecydowanie jedna z najsłynniejszych potraw polskiej kuchni. Tradycyjne warianty – z mięsem, grzybami albo ruskie – stanowią przysmak, któremu nie sposób odmówić. Na słodko z cukrem i owocami są marzeniem każdego łasucha.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej