Kurczak orientalny z warzywami i makaronem
łatwe
55 osób zapisało
Składniki
2 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
0.5 sztuki
1 sztuka
0.5 łyżeczki
0.5 łyżeczki
0.5 łyżeczki
0.5 łyżeczki
1 szczypta
0.5 łyżeczki
0.5 opakowania
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Filet drobiowy myjemy i kroimy w paseczki. Podsmażamy na rozgrzanym oleju w woku. Podlewamy sosem sojowym.
Krok 2
Warzywa obieramy i kroimy w słupki ok. 3 cm i dodajemy do mięsa. Podsmażamy kilka minut, aż zmiękną.
Krok 3
Warzywa przesuwamy na brzeg woka a w puste miejsce wbijamy jajko. Gdy się tylko zetnie, łączymy z resztą składników.
Krok 4
Wszystkie przyprawy mieszamy w miseczce i wsypujemy do woka.
Krok 5
Kostkę rosołową Knorr rozpuszczamy w 1/4 szklance ciepłej wody i dolewamy do całości.
Krok 6
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Przecedzamy i jeszcze ciepły dodajemy do warzyw z mięsem. Lekko podsmażamy, tak aby wszystko się połączyło.
Krok 7
Wykładamy danie na talerze i dekorujemy paskami zielonego pora, co nada daniu orientalny wygląd. Gdy danie wyjdzie za gęste można dolać odrobinę wody.
Przepisy w Waszym wykonaniu
średnie
Kontynuując serię blogową o szybkich daniach, dziś chciałbym poruszyć temat sałatek. To także bardzo dobre rozwiązanie, gdy czasu jest mało. Gdy mam upieczoną lub usmażoną pierś kurczaka albo po prostu to, co zostało z niedzielnego pieczonego kurczaka zazwyczaj decyduję się na...
Czytaj więcejCiągłe życie w pośpiechu sprawia, że nie masz na nic czasu? Lubisz gotować, ale zbyt długotrwałe i pracochłonne przyrządzanie potraw gasi cały Twój zapał? Najwyższy czas to zmienić.
Czytaj więcej