Kurczak po Otwocku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kurczak po Otwocku

Autor: tommy

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
8 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

4 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

2 łyżki

50 gramów

1 szklanka

2 łyżki

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przyprawę do kurczaka Knorr wymieszaj z łyżką oleju i sokiem z cytryny. Natrzyj nią podzielonego kurczaka i wstaw na ok. 30 min do lodówki.

Krok 2

Po około 30 minutach wyjmij, obtocz w mące i przesmaż.

Krok 3

Cebulę drobno pokrój i podsmażyć na oliwie. Pieczarki poszatkuj i skrop sokiem z cytryny. Dodaj do cebuli i smaż, aż staną się miękkie.

Krok 4

Opanierowanego kurczaka podlej 1 szklanką wody i duś pod przykryciem aż zrobi się miękkie.

Krok 5

Natomiast śmietanę wymieszaj z mąką i dodaj do sosu, który trzeba podgrzewać na małym ogniu (sos nie powinien wrzeć).

Krok 6

Na koniec porcje kurczaka wyłoż na talerze, podlej sosem pieczarkowym i posyp świeżymi ziołami.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak po Otwocku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak po Otwocku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak po Otwocku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak po Otwocku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak po Otwocku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak po Otwocku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak po Otwocku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kurczak po Otwocku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej