
Składniki
1 sztuka
2 łyżki
50 gramów
1 szklanka
2 łyżki
4 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przyprawę do kurczaka Knorr wymieszaj z łyżką oleju i sokiem z cytryny. Natrzyj nią podzielonego kurczaka i wstaw na ok. 30 min do lodówki.
Krok 2
Po około 30 minutach wyjmij, obtocz w mące i przesmaż.
Krok 3
Cebulę drobno pokrój i podsmażyć na oliwie. Pieczarki poszatkuj i skrop sokiem z cytryny. Dodaj do cebuli i smaż, aż staną się miękkie.
Krok 4
Opanierowanego kurczaka podlej 1 szklanką wody i duś pod przykryciem aż zrobi się miękkie.
Krok 5
Natomiast śmietanę wymieszaj z mąką i dodaj do sosu, który trzeba podgrzewać na małym ogniu (sos nie powinien wrzeć).
Krok 6
Na koniec porcje kurczaka wyłoż na talerze, podlej sosem pieczarkowym i posyp świeżymi ziołami.
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej