
Składniki
1 sztuka
2 łyżki
50 gramów
1 szklanka
2 łyżki
4 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przyprawę do kurczaka Knorr wymieszaj z łyżką oleju i sokiem z cytryny. Natrzyj nią podzielonego kurczaka i wstaw na ok. 30 min do lodówki.
Krok 2
Po około 30 minutach wyjmij, obtocz w mące i przesmaż.
Krok 3
Cebulę drobno pokrój i podsmażyć na oliwie. Pieczarki poszatkuj i skrop sokiem z cytryny. Dodaj do cebuli i smaż, aż staną się miękkie.
Krok 4
Opanierowanego kurczaka podlej 1 szklanką wody i duś pod przykryciem aż zrobi się miękkie.
Krok 5
Natomiast śmietanę wymieszaj z mąką i dodaj do sosu, który trzeba podgrzewać na małym ogniu (sos nie powinien wrzeć).
Krok 6
Na koniec porcje kurczaka wyłoż na talerze, podlej sosem pieczarkowym i posyp świeżymi ziołami.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej