Kurczak po Otwocku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kurczak po Otwocku

Autor: tommy

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
8 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

4 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

2 łyżki

50 gramów

1 szklanka

2 łyżki

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przyprawę do kurczaka Knorr wymieszaj z łyżką oleju i sokiem z cytryny. Natrzyj nią podzielonego kurczaka i wstaw na ok. 30 min do lodówki.

Krok 2

Po około 30 minutach wyjmij, obtocz w mące i przesmaż.

Krok 3

Cebulę drobno pokrój i podsmażyć na oliwie. Pieczarki poszatkuj i skrop sokiem z cytryny. Dodaj do cebuli i smaż, aż staną się miękkie.

Krok 4

Opanierowanego kurczaka podlej 1 szklanką wody i duś pod przykryciem aż zrobi się miękkie.

Krok 5

Natomiast śmietanę wymieszaj z mąką i dodaj do sosu, który trzeba podgrzewać na małym ogniu (sos nie powinien wrzeć).

Krok 6

Na koniec porcje kurczaka wyłoż na talerze, podlej sosem pieczarkowym i posyp świeżymi ziołami.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak po Otwocku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak po Otwocku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak po Otwocku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak po Otwocku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak po Otwocku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak po Otwocku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak po Otwocku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kurczak po Otwocku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej