
Składniki
1 sztuka
2 łyżki
50 gramów
1 szklanka
2 łyżki
4 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przyprawę do kurczaka Knorr wymieszaj z łyżką oleju i sokiem z cytryny. Natrzyj nią podzielonego kurczaka i wstaw na ok. 30 min do lodówki.
Krok 2
Po około 30 minutach wyjmij, obtocz w mące i przesmaż.
Krok 3
Cebulę drobno pokrój i podsmażyć na oliwie. Pieczarki poszatkuj i skrop sokiem z cytryny. Dodaj do cebuli i smaż, aż staną się miękkie.
Krok 4
Opanierowanego kurczaka podlej 1 szklanką wody i duś pod przykryciem aż zrobi się miękkie.
Krok 5
Natomiast śmietanę wymieszaj z mąką i dodaj do sosu, który trzeba podgrzewać na małym ogniu (sos nie powinien wrzeć).
Krok 6
Na koniec porcje kurczaka wyłoż na talerze, podlej sosem pieczarkowym i posyp świeżymi ziołami.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcej