
Składniki
500 gramów
400 gramów
1 sztuka
2 sztuki
1 sztuka
2 szczypty
2 szczypty
1 łyżka
4 szczypty
1 sztuka
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso oraz boczek kroimy w kostkę. W podobnej wielkości kostki kroimy papryki, a cebulę kroimy w na 6 części.
Krok 2
Na patyczki do szaszłyków nabijamy na zmianę mięso, boczek, paprykę i cebulę. Ważne jest, by boczek znajdował się przy mięsie, aby oddał mu swój smak.
Krok 3
Szaszłyki delikatnie skrapiamy oliwą, posypujemy Delikatem, solą, pieprzem i pokruszoną kosteczką.
Krok 4
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 40 minut.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Przyprawa w Mini kostkach Smażona cebula Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuPrzygotowywanie posiłków przy użyciu pary wodnej to przepis na posiłek idealny. Soczyste mięsa i chrupiące warzywa z pełnią właściwości odżywczych, ale bez zbędnego tłuszczu – to możliwe! I niezwykle proste w wykonaniu. Duże kulinarne doświadczenie nie jest wymagane!
Czytaj więcejBananowiec to najprostsze ciasto świata! Przygotowanie tego wypieku jest niezwykle szybkie, a efekty zawsze zachwycają. Próbowaliście kiedyś bananowca? Jeżeli nie, to najwyższa pora, by to zmienić! Chcecie poznać sprawdzony przepis, z pomocą którego przygotujecie ten wypiek?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Szaszłyki
Pikantne i kolorowe szaszłyki z papryką, boczkiem i kurczakiem, sprawdzą się nie tylko jako potrawa z grilla. Możesz przygotować je również w piekarniku i cieszyć się ich pikantnym smakiem także wtedy, gdy pogoda nie sprzyja ich przyrządzeniu pod gołym niebem. Mięso pieczone na ruszcie często marynuje się w zalewie z oliwy z dodatkiem suszonych ziół. Jednak już samo ułożenie go obok boczku i cebuli oraz odpowiednie przyprawienie proponowanymi w przepisie dodatkami sprawi, że szaszłyki będą smaczne i pełne aromatu. Jeśli chcesz, możesz dołączyć do podstawowych składników swoje ulubione warzywa. Dobrze sprawdzą się pieczarki, cukinia i pomidory koktajlowe. Do dania pasują też sosy – czosnkowy, koperkowo-jogurtowo, tzatziki, jak również ketchup oraz majonez. Podawaj potrawę w towarzystwie grzanek czosnkowych, świeżego pieczywa lub tortilli, w którą możesz zawinąć upieczone warzywa i mięso, podając całość w formie wrapów. Nie masz pomysłu na kolację, a już tęsknisz za daniami prosto z grilla? Przygotuj szaszłyki z piekarnika według naszego przepisu!