Szaszłyki przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Szaszłyki

Autor: Kasia G.

ratingratingratingratingrating

3

18 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

62 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

38 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

400 gramów

1 sztuka

2 sztuki

1 sztuka

2 szczypty

2 szczypty

1 łyżka

4 szczypty

1 sztuka

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso oraz boczek kroimy w kostkę. W podobnej wielkości kostki kroimy papryki, a cebulę kroimy w na 6 części.

Krok 2

Na patyczki do szaszłyków nabijamy na zmianę mięso, boczek, paprykę i cebulę. Ważne jest, by boczek znajdował się przy mięsie, aby oddał mu swój smak.

Krok 3

Szaszłyki delikatnie skrapiamy oliwą, posypujemy Delikatem, solą, pieprzem i pokruszoną kosteczką.

Krok 4

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 40 minut.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szaszłyki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szaszłyki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szaszłyki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szaszłyki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szaszłyki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szaszłyki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szaszłyki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Wigilia jest dla mnie jednym z najważniejszych dni w roku. To cudowna tradycja, ciągle żywa, to dzień, gdy spotyka się cała rodzina. Takich dni nie ma wiele w roku. Składamy sobie życzenia, rozmawiamy, śpiewamy kolędy. I oczywiście spożywamy specjalne polskie dania wigilijne.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Szaszłyki Szaszłyki

Pikantne i kolorowe szaszłyki z papryką, boczkiem i kurczakiem, sprawdzą się nie tylko jako potrawa z grilla. Możesz przygotować je również w piekarniku i cieszyć się ich pikantnym smakiem także wtedy, gdy pogoda nie sprzyja ich przyrządzeniu pod gołym niebem. Mięso pieczone na ruszcie często marynuje się w zalewie z oliwy z dodatkiem suszonych ziół. Jednak już samo ułożenie go obok boczku i cebuli oraz odpowiednie przyprawienie proponowanymi w przepisie dodatkami sprawi, że szaszłyki będą smaczne i pełne aromatu. Jeśli chcesz, możesz dołączyć do podstawowych składników swoje ulubione warzywa. Dobrze sprawdzą się pieczarki, cukinia i pomidory koktajlowe. Do dania pasują też sosy – czosnkowy, koperkowo-jogurtowo, tzatziki, jak również ketchup oraz majonez. Podawaj potrawę w towarzystwie grzanek czosnkowych, świeżego pieczywa lub tortilli, w którą możesz zawinąć upieczone warzywa i mięso, podając całość w formie wrapów. Nie masz pomysłu na kolację, a już tęsknisz za daniami prosto z grilla? Przygotuj szaszłyki z piekarnika według naszego przepisu!