
Składniki
500 gramów
400 gramów
1 sztuka
2 sztuki
1 sztuka
2 szczypty
2 szczypty
1 łyżka
4 szczypty
1 sztuka
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso oraz boczek kroimy w kostkę. W podobnej wielkości kostki kroimy papryki, a cebulę kroimy w na 6 części.
Krok 2
Na patyczki do szaszłyków nabijamy na zmianę mięso, boczek, paprykę i cebulę. Ważne jest, by boczek znajdował się przy mięsie, aby oddał mu swój smak.
Krok 3
Szaszłyki delikatnie skrapiamy oliwą, posypujemy Delikatem, solą, pieprzem i pokruszoną kosteczką.
Krok 4
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 40 minut.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Przyprawa w Mini kostkach Smażona cebula Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Szaszłyki
Pikantne i kolorowe szaszłyki z papryką, boczkiem i kurczakiem, sprawdzą się nie tylko jako potrawa z grilla. Możesz przygotować je również w piekarniku i cieszyć się ich pikantnym smakiem także wtedy, gdy pogoda nie sprzyja ich przyrządzeniu pod gołym niebem. Mięso pieczone na ruszcie często marynuje się w zalewie z oliwy z dodatkiem suszonych ziół. Jednak już samo ułożenie go obok boczku i cebuli oraz odpowiednie przyprawienie proponowanymi w przepisie dodatkami sprawi, że szaszłyki będą smaczne i pełne aromatu. Jeśli chcesz, możesz dołączyć do podstawowych składników swoje ulubione warzywa. Dobrze sprawdzą się pieczarki, cukinia i pomidory koktajlowe. Do dania pasują też sosy – czosnkowy, koperkowo-jogurtowo, tzatziki, jak również ketchup oraz majonez. Podawaj potrawę w towarzystwie grzanek czosnkowych, świeżego pieczywa lub tortilli, w którą możesz zawinąć upieczone warzywa i mięso, podając całość w formie wrapów. Nie masz pomysłu na kolację, a już tęsknisz za daniami prosto z grilla? Przygotuj szaszłyki z piekarnika według naszego przepisu!