Szaszłyki przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Szaszłyki

Autor: Kasia G.

ratingratingratingratingrating

3

heart
18 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

67 osób wydrukowało

Pobierz pdf

49 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

400 gramów

1 sztuka

2 sztuki

1 sztuka

2 szczypty

2 szczypty

1 łyżka

4 szczypty

1 sztuka

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso oraz boczek kroimy w kostkę. W podobnej wielkości kostki kroimy papryki, a cebulę kroimy w na 6 części.

Krok 2

Na patyczki do szaszłyków nabijamy na zmianę mięso, boczek, paprykę i cebulę. Ważne jest, by boczek znajdował się przy mięsie, aby oddał mu swój smak.

Krok 3

Szaszłyki delikatnie skrapiamy oliwą, posypujemy Delikatem, solą, pieprzem i pokruszoną kosteczką.

Krok 4

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 40 minut.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szaszłyki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szaszłyki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szaszłyki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szaszłyki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szaszłyki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szaszłyki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szaszłyki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Szaszłyki  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Szaszłyki Szaszłyki

Pikantne i kolorowe szaszłyki z papryką, boczkiem i kurczakiem, sprawdzą się nie tylko jako potrawa z grilla. Możesz przygotować je również w piekarniku i cieszyć się ich pikantnym smakiem także wtedy, gdy pogoda nie sprzyja ich przyrządzeniu pod gołym niebem. Mięso pieczone na ruszcie często marynuje się w zalewie z oliwy z dodatkiem suszonych ziół. Jednak już samo ułożenie go obok boczku i cebuli oraz odpowiednie przyprawienie proponowanymi w przepisie dodatkami sprawi, że szaszłyki będą smaczne i pełne aromatu. Jeśli chcesz, możesz dołączyć do podstawowych składników swoje ulubione warzywa. Dobrze sprawdzą się pieczarki, cukinia i pomidory koktajlowe. Do dania pasują też sosy – czosnkowy, koperkowo-jogurtowo, tzatziki, jak również ketchup oraz majonez. Podawaj potrawę w towarzystwie grzanek czosnkowych, świeżego pieczywa lub tortilli, w którą możesz zawinąć upieczone warzywa i mięso, podając całość w formie wrapów. Nie masz pomysłu na kolację, a już tęsknisz za daniami prosto z grilla? Przygotuj szaszłyki z piekarnika według naszego przepisu!