Szaszłyki przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Szaszłyki

Autor: Kasia G.

ratingratingratingratingrating

3

18 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

64 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

43 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

500 gramów

400 gramów

1 sztuka

2 sztuki

1 sztuka

2 szczypty

2 szczypty

1 łyżka

4 szczypty

1 sztuka

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso oraz boczek kroimy w kostkę. W podobnej wielkości kostki kroimy papryki, a cebulę kroimy w na 6 części.

Krok 2

Na patyczki do szaszłyków nabijamy na zmianę mięso, boczek, paprykę i cebulę. Ważne jest, by boczek znajdował się przy mięsie, aby oddał mu swój smak.

Krok 3

Szaszłyki delikatnie skrapiamy oliwą, posypujemy Delikatem, solą, pieprzem i pokruszoną kosteczką.

Krok 4

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 40 minut.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szaszłyki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szaszłyki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szaszłyki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szaszłyki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szaszłyki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szaszłyki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szaszłyki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Szaszłyki  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Może wrzucimy coś na ruszt? Letnie popołudnia i wieczory od dłuższego czasu kojarzą nam się z zapachem grilla i jedzeniem na świeżym powietrzu. Kuchnia koreańska już dawno przeniosła tę rozrywkę pod restauracyjne i domowe dachy!

Czytaj więcej

Szparagi – modny dodatek do wielu dań, szczególnie tych wykwintnych. Zanim jednak zabierzesz się za ich przyrządzanie, sprawdź, jaka metoda będzie najlepsza. Przedstawiamy 5 sposobów na szparagi.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Szaszłyki Szaszłyki

Pikantne i kolorowe szaszłyki z papryką, boczkiem i kurczakiem, sprawdzą się nie tylko jako potrawa z grilla. Możesz przygotować je również w piekarniku i cieszyć się ich pikantnym smakiem także wtedy, gdy pogoda nie sprzyja ich przyrządzeniu pod gołym niebem. Mięso pieczone na ruszcie często marynuje się w zalewie z oliwy z dodatkiem suszonych ziół. Jednak już samo ułożenie go obok boczku i cebuli oraz odpowiednie przyprawienie proponowanymi w przepisie dodatkami sprawi, że szaszłyki będą smaczne i pełne aromatu. Jeśli chcesz, możesz dołączyć do podstawowych składników swoje ulubione warzywa. Dobrze sprawdzą się pieczarki, cukinia i pomidory koktajlowe. Do dania pasują też sosy – czosnkowy, koperkowo-jogurtowo, tzatziki, jak również ketchup oraz majonez. Podawaj potrawę w towarzystwie grzanek czosnkowych, świeżego pieczywa lub tortilli, w którą możesz zawinąć upieczone warzywa i mięso, podając całość w formie wrapów. Nie masz pomysłu na kolację, a już tęsknisz za daniami prosto z grilla? Przygotuj szaszłyki z piekarnika według naszego przepisu!