Kokosowe szaszłyki z krewetek przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kokosowe szaszłyki z krewetek

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

6

heart
139 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

19 osób wydrukowało

Pobierz pdf

99 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

250 gramów

1 opakowanie

1 łyżka

1 łyżka

150 mililitrów

150 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rozmroź krewetki zgodnie z informacją na opakowaniu. Nadziej je na patyczki do szaszłyków.

Krok 2

Usmaż krewetki w gorącym, głębokim oleju przez 1-2 minuty, następnie wyjmij i odłóż.

Krok 3

Rozmieszaj Fix Knorr ze 150 mililitrami wody i 150 mililitrami napoju koksowego, dokładnie wymieszaj i zagotuj.

Krok 4

Dodaj curry i gotuj sos przez 10 minut na małym ogniu.

Krok 5

Dopraw sos sokiem z cytryny. Ciepłe szaszłyki z krewetek podawaj oddzielnie z sosem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kokosowe szaszłyki z krewetek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kokosowe szaszłyki z krewetek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kokosowe szaszłyki z krewetek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kokosowe szaszłyki z krewetek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kokosowe szaszłyki z krewetek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kokosowe szaszłyki z krewetek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kokosowe szaszłyki z krewetek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kokosowe szaszłyki z krewetek - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kokosowe szaszłyki z krewetekKokosowe szaszłyki z krewetek

Nadaj szaszłykom nieco egzotyczny charakter, wykorzystując do ich przyrządzenia krewetki i podając je z gęstym słodko-pikantnym sosem kokosowym. Pierwszym krokiem do przygotowania tej potrawy jest rozmrożenie krewetek królewskich i nadzianie ich na patyczki do szaszłyków. Następnie usmaż je na głębokim, dobrze rozgrzanym oleju. Usmażone krewetki odłóż na chwilę i zajmij się przyrządzeniem dipu. Błyskawiczną przyprawę do potraw chińskich połącz za pomocą trzepaczki z wodą i mlekiem kokosowym, po czym doprowadź do wrzenia. Dodaj łyżkę przyprawy curry i gotuj całość na małym ogniu do momentu, aż sos zgęstnieje i uzyska kremową konsystencję. Na koniec wlej do niego odrobinę soku z cytryny, aby przełamać jego słodkawy smak. Kokosowy dip podawaj oddzielnie z ciepłymi szaszłykami z krewetek. Takie danie serwuj jako przekąskę na przyjęciu lub przystawkę przed kolacją. Koniecznie przyrządź przy najbliższej okazji znakomite kokosowe szaszłyki z krewetek i podziel się z nami swoją opinią o tej potrawie.