
Składniki
250 gramów
1 opakowanie
1 łyżka
1 łyżka
150 mililitrów
150 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Rozmroź krewetki zgodnie z informacją na opakowaniu. Nadziej je na patyczki do szaszłyków.
Krok 2
Usmaż krewetki w gorącym, głębokim oleju przez 1-2 minuty, następnie wyjmij i odłóż.
Krok 3
Rozmieszaj Fix Knorr ze 150 mililitrami wody i 150 mililitrami napoju koksowego, dokładnie wymieszaj i zagotuj.
Krok 4
Dodaj curry i gotuj sos przez 10 minut na małym ogniu.
Krok 5
Dopraw sos sokiem z cytryny. Ciepłe szaszłyki z krewetek podawaj oddzielnie z sosem.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Fix Do potraw chińskich Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kokosowe szaszłyki z krewetek
Nadaj szaszłykom nieco egzotyczny charakter, wykorzystując do ich przyrządzenia krewetki i podając je z gęstym słodko-pikantnym sosem kokosowym. Pierwszym krokiem do przygotowania tej potrawy jest rozmrożenie krewetek królewskich i nadzianie ich na patyczki do szaszłyków. Następnie usmaż je na głębokim, dobrze rozgrzanym oleju. Usmażone krewetki odłóż na chwilę i zajmij się przyrządzeniem dipu. Błyskawiczną przyprawę do potraw chińskich połącz za pomocą trzepaczki z wodą i mlekiem kokosowym, po czym doprowadź do wrzenia. Dodaj łyżkę przyprawy curry i gotuj całość na małym ogniu do momentu, aż sos zgęstnieje i uzyska kremową konsystencję. Na koniec wlej do niego odrobinę soku z cytryny, aby przełamać jego słodkawy smak. Kokosowy dip podawaj oddzielnie z ciepłymi szaszłykami z krewetek. Takie danie serwuj jako przekąskę na przyjęciu lub przystawkę przed kolacją. Koniecznie przyrządź przy najbliższej okazji znakomite kokosowe szaszłyki z krewetek i podziel się z nami swoją opinią o tej potrawie.