Kokosowe szaszłyki z krewetek przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kokosowe szaszłyki z krewetek

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

6

heart
139 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

19 osób wydrukowało

Pobierz pdf

98 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

250 gramów

1 opakowanie

1 łyżka

1 łyżka

150 mililitrów

150 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rozmroź krewetki zgodnie z informacją na opakowaniu. Nadziej je na patyczki do szaszłyków.

Krok 2

Usmaż krewetki w gorącym, głębokim oleju przez 1-2 minuty, następnie wyjmij i odłóż.

Krok 3

Rozmieszaj Fix Knorr ze 150 mililitrami wody i 150 mililitrami napoju koksowego, dokładnie wymieszaj i zagotuj.

Krok 4

Dodaj curry i gotuj sos przez 10 minut na małym ogniu.

Krok 5

Dopraw sos sokiem z cytryny. Ciepłe szaszłyki z krewetek podawaj oddzielnie z sosem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kokosowe szaszłyki z krewetek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kokosowe szaszłyki z krewetek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kokosowe szaszłyki z krewetek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kokosowe szaszłyki z krewetek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kokosowe szaszłyki z krewetek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kokosowe szaszłyki z krewetek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kokosowe szaszłyki z krewetek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kokosowe szaszłyki z krewetek - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kokosowe szaszłyki z krewetekKokosowe szaszłyki z krewetek

Nadaj szaszłykom nieco egzotyczny charakter, wykorzystując do ich przyrządzenia krewetki i podając je z gęstym słodko-pikantnym sosem kokosowym. Pierwszym krokiem do przygotowania tej potrawy jest rozmrożenie krewetek królewskich i nadzianie ich na patyczki do szaszłyków. Następnie usmaż je na głębokim, dobrze rozgrzanym oleju. Usmażone krewetki odłóż na chwilę i zajmij się przyrządzeniem dipu. Błyskawiczną przyprawę do potraw chińskich połącz za pomocą trzepaczki z wodą i mlekiem kokosowym, po czym doprowadź do wrzenia. Dodaj łyżkę przyprawy curry i gotuj całość na małym ogniu do momentu, aż sos zgęstnieje i uzyska kremową konsystencję. Na koniec wlej do niego odrobinę soku z cytryny, aby przełamać jego słodkawy smak. Kokosowy dip podawaj oddzielnie z ciepłymi szaszłykami z krewetek. Takie danie serwuj jako przekąskę na przyjęciu lub przystawkę przed kolacją. Koniecznie przyrządź przy najbliższej okazji znakomite kokosowe szaszłyki z krewetek i podziel się z nami swoją opinią o tej potrawie.