
Składniki
250 gramów
150 mililitrów
25 gramów
1 łyżeczka
0.5 łyżeczki
0.5 łyżki
2 łyżki
5 łyżek
50 gramów
50 gramów
20 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Drożdże rozpuścić w 1/5 szklanki ciepłej wody. Następnie dodaj cukier i 3 łyżki mąki. Wymieszać i odstaw przykryte pod ściereczką na 10 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Mąkę przesiać do miski, wymieszać z solą. Stopniowo wlewać rozczyn drożdży, oliwę i resztę ciepłej wody. Wymieszaj delikatnie składniki. Wyrabiaj na oprószonej mąką stolnicy parę minut, aż ciasto będzie elastyczne i gładkie. Włożyć do dużej miski, przykryć ściereczką i odstawić na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie rozwałkuj ciasto na duży kwadrat i podziel na 4 prostokąty. Kawałki posmaruj passatą. Na długim boku poukładaj składniki i zwijaj od długiego boku ze składnikami. Przełóż na blachy wyłożonej papierem do pieczenia łączeniem do dołu. Zostaw na 30 minut. Piecz w nagrzanym do 220 stopni piekarniku ok. 15 minut. Pokrój na kawałki. Smacznego!
Przepisy w Waszym wykonaniu
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej