
Składniki
250 gramów
150 mililitrów
25 gramów
1 łyżeczka
0.5 łyżeczki
0.5 łyżki
2 łyżki
5 łyżek
50 gramów
50 gramów
20 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Drożdże rozpuścić w 1/5 szklanki ciepłej wody. Następnie dodaj cukier i 3 łyżki mąki. Wymieszać i odstaw przykryte pod ściereczką na 10 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Mąkę przesiać do miski, wymieszać z solą. Stopniowo wlewać rozczyn drożdży, oliwę i resztę ciepłej wody. Wymieszaj delikatnie składniki. Wyrabiaj na oprószonej mąką stolnicy parę minut, aż ciasto będzie elastyczne i gładkie. Włożyć do dużej miski, przykryć ściereczką i odstawić na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie rozwałkuj ciasto na duży kwadrat i podziel na 4 prostokąty. Kawałki posmaruj passatą. Na długim boku poukładaj składniki i zwijaj od długiego boku ze składnikami. Przełóż na blachy wyłożonej papierem do pieczenia łączeniem do dołu. Zostaw na 30 minut. Piecz w nagrzanym do 220 stopni piekarniku ok. 15 minut. Pokrój na kawałki. Smacznego!
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..
Czytaj więcejSuszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!
Czytaj więcej





























