Składniki
250 gramów
150 mililitrów
25 gramów
1 łyżeczka
0.5 łyżeczki
0.5 łyżki
2 łyżki
5 łyżek
50 gramów
50 gramów
20 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Drożdże rozpuścić w 1/5 szklanki ciepłej wody. Następnie dodaj cukier i 3 łyżki mąki. Wymieszać i odstaw przykryte pod ściereczką na 10 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Mąkę przesiać do miski, wymieszać z solą. Stopniowo wlewać rozczyn drożdży, oliwę i resztę ciepłej wody. Wymieszaj delikatnie składniki. Wyrabiaj na oprószonej mąką stolnicy parę minut, aż ciasto będzie elastyczne i gładkie. Włożyć do dużej miski, przykryć ściereczką i odstawić na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie rozwałkuj ciasto na duży kwadrat i podziel na 4 prostokąty. Kawałki posmaruj passatą. Na długim boku poukładaj składniki i zwijaj od długiego boku ze składnikami. Przełóż na blachy wyłożonej papierem do pieczenia łączeniem do dołu. Zostaw na 30 minut. Piecz w nagrzanym do 220 stopni piekarniku ok. 15 minut. Pokrój na kawałki. Smacznego!
Przepisy w Waszym wykonaniu
8 marca to doskonała okazja, by przygotować coś pysznego. Do wiosny zostało jeszcze trochę czasu, który warto umilić sobie smacznymi wypiekami. Sprawdź, jakie słodycze na Dzień Kobiet sprawdzą się najlepiej.
Czytaj więcejZapiekanki warzywne. To pole do popisu dla każdego: początkującego i doświadczonego kucharza. Ograniczeniem jest tylko nasza wyobraźnia, a więc: do dzieła!
Czytaj więcej