
Składniki
3 sztuki
30 gramów
0.5 łyżki
150 gramów
100 gramów
600 gramów
3 sztuki
900 mililitrów
500 mililitrów
250 gramów
3 łyżki
200 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ciasto: Składniki na kruchy spód szybko zagnieść. Uformować kulę, owinąć w folię spożywczą, schłodzić w lodówce przez 60 minut. Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki, wyłożyć nim dno formy (23x33cm) Wyrównać, ponownie schłodzić w lodówce przez około 30 minut. Przed samym pieczeniem ponakłuwać widelcem. Piec w temperaturze 190 – 200ºC przez około 15 – 20 minut. Wyjąć, wystudzić.
Krok 2
Galaretka z malinami: 3 malinowe galaretki rozpuścić w 3,5 szklankach wrzącej wody. Przestudzić, wymieszać z malinami. Tężejącą galaretkę wyłożyć na kruche ciasto, wyrównać, schłodzić w lodówce.
Krok 3
Krem: Wszystkie składniki umieścić w misie miksera, ubić do otrzymania gęstego kremu. Gotowy krem wyłożyć na stężałą galaretkę.
Krok 4
Wykończenie: Na kem ułożyć bezy, jedną obok drugiej.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej