
Składniki
300 gramów
100 gramów
1 łyżeczka
1 łyżka
3 plastry
2 łyżki
2 łyżki
1 łyżeczka
1 łyżeczka
2 łyżki
2 łyżki
1 łyżeczka
2 łyżki
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W 4 miseczkach tej samej pojemności rozpuścić czekolady. Trzy porcje białej i jedną porcę gorzkiej czekolady.
Krok 2
Do białych czekolad dodać odpowiednio: zmielone na proszek suszone figi, herbatę matcha, kardamon. Do gorzkiej czekolady dodać chilli i wymieszać.
Krok 3
Do białej czekolady z suszonymi figami dodać suszone plastry czekolady, suszoną żurawinę oraz suszone płatki róż.
Krok 4
Do białej czekolady z herbatą matcha dodać orzech nerkowca, czarną porzeczkę (najlepiej liofilizowaną) oraz suszone płatki chabra.
Krok 5
Do białej czekolady z kardamonem dodać posiekane pistacje oraz truskawki (najlepiej truskawki liofilizowane).
Krok 6
Do gorzkiej czekolady z chili dodać prażone orzechy laskowe oraz suszoną wiśnię.
Krok 7
Czekolady przelać do 8 foremek silikonowych (uzyskamy po 2 czekoladki każdego smaku). Najlepiej wybrać 4 różne formy, dla każdego smaku inną.
Krok 8
Odstawić w temperaturze pokojowej do całkowitego zastygniecia, można czekoladki włożyć do lodówki na kilka minut co przyśpieszy proces oczekiwania.
Krok 9
Czekoladki wyjąć z formy i podawać.
Krok 10
Jest to ciekawa alternatywa na poczęstunek niezapowiedzianych gości na wieczornym seansie filmowym. Bardzo szybko można przygotować deser, który będzie ciekawe dla kubków smakowych oraz oka :)
Przepisy w Waszym wykonaniu
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej


































