Oscarowe czekoladki przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Oscarowe czekoladki

Autor: WypiekAnki

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
3 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

5 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

100 gramów

1 łyżeczka

1 łyżka

3 plastry

2 łyżki

2 łyżki

1 łyżeczka

1 łyżeczka

2 łyżki

2 łyżki

1 łyżeczka

2 łyżki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W 4 miseczkach tej samej pojemności rozpuścić czekolady. Trzy porcje białej i jedną porcę gorzkiej czekolady.

Krok 2

Do białych czekolad dodać odpowiednio: zmielone na proszek suszone figi, herbatę matcha, kardamon. Do gorzkiej czekolady dodać chilli i wymieszać.

Krok 3

Do białej czekolady z suszonymi figami dodać suszone plastry czekolady, suszoną żurawinę oraz suszone płatki róż.

Krok 4

Do białej czekolady z herbatą matcha dodać orzech nerkowca, czarną porzeczkę (najlepiej liofilizowaną) oraz suszone płatki chabra.

Krok 5

Do białej czekolady z kardamonem dodać posiekane pistacje oraz truskawki (najlepiej truskawki liofilizowane).

Krok 6

Do gorzkiej czekolady z chili dodać prażone orzechy laskowe oraz suszoną wiśnię.

Krok 7

Czekolady przelać do 8 foremek silikonowych (uzyskamy po 2 czekoladki każdego smaku). Najlepiej wybrać 4 różne formy, dla każdego smaku inną.

Krok 8

Odstawić w temperaturze pokojowej do całkowitego zastygniecia, można czekoladki włożyć do lodówki na kilka minut co przyśpieszy proces oczekiwania.

Krok 9

Czekoladki wyjąć z formy i podawać.

Krok 10

Jest to ciekawa alternatywa na poczęstunek niezapowiedzianych gości na wieczornym seansie filmowym. Bardzo szybko można przygotować deser, który będzie ciekawe dla kubków smakowych oraz oka :)

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Oscarowe czekoladki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Oscarowe czekoladki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Oscarowe czekoladki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Oscarowe czekoladki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Oscarowe czekoladki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Oscarowe czekoladki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Oscarowe czekoladki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Oscarowe czekoladki - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.

Czytaj więcej