Oscarowe czekoladki przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Oscarowe czekoladki

Autor: WypiekAnki

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
3 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

5 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

100 gramów

1 łyżeczka

1 łyżka

3 plastry

2 łyżki

2 łyżki

1 łyżeczka

1 łyżeczka

2 łyżki

2 łyżki

1 łyżeczka

2 łyżki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W 4 miseczkach tej samej pojemności rozpuścić czekolady. Trzy porcje białej i jedną porcę gorzkiej czekolady.

Krok 2

Do białych czekolad dodać odpowiednio: zmielone na proszek suszone figi, herbatę matcha, kardamon. Do gorzkiej czekolady dodać chilli i wymieszać.

Krok 3

Do białej czekolady z suszonymi figami dodać suszone plastry czekolady, suszoną żurawinę oraz suszone płatki róż.

Krok 4

Do białej czekolady z herbatą matcha dodać orzech nerkowca, czarną porzeczkę (najlepiej liofilizowaną) oraz suszone płatki chabra.

Krok 5

Do białej czekolady z kardamonem dodać posiekane pistacje oraz truskawki (najlepiej truskawki liofilizowane).

Krok 6

Do gorzkiej czekolady z chili dodać prażone orzechy laskowe oraz suszoną wiśnię.

Krok 7

Czekolady przelać do 8 foremek silikonowych (uzyskamy po 2 czekoladki każdego smaku). Najlepiej wybrać 4 różne formy, dla każdego smaku inną.

Krok 8

Odstawić w temperaturze pokojowej do całkowitego zastygniecia, można czekoladki włożyć do lodówki na kilka minut co przyśpieszy proces oczekiwania.

Krok 9

Czekoladki wyjąć z formy i podawać.

Krok 10

Jest to ciekawa alternatywa na poczęstunek niezapowiedzianych gości na wieczornym seansie filmowym. Bardzo szybko można przygotować deser, który będzie ciekawe dla kubków smakowych oraz oka :)

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Oscarowe czekoladki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Oscarowe czekoladki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Oscarowe czekoladki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Oscarowe czekoladki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Oscarowe czekoladki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Oscarowe czekoladki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Oscarowe czekoladki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Oscarowe czekoladki - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej