
Składniki
300 gramów
100 gramów
1 łyżeczka
1 łyżka
3 plastry
2 łyżki
2 łyżki
1 łyżeczka
1 łyżeczka
2 łyżki
2 łyżki
1 łyżeczka
2 łyżki
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W 4 miseczkach tej samej pojemności rozpuścić czekolady. Trzy porcje białej i jedną porcę gorzkiej czekolady.
Krok 2
Do białych czekolad dodać odpowiednio: zmielone na proszek suszone figi, herbatę matcha, kardamon. Do gorzkiej czekolady dodać chilli i wymieszać.
Krok 3
Do białej czekolady z suszonymi figami dodać suszone plastry czekolady, suszoną żurawinę oraz suszone płatki róż.
Krok 4
Do białej czekolady z herbatą matcha dodać orzech nerkowca, czarną porzeczkę (najlepiej liofilizowaną) oraz suszone płatki chabra.
Krok 5
Do białej czekolady z kardamonem dodać posiekane pistacje oraz truskawki (najlepiej truskawki liofilizowane).
Krok 6
Do gorzkiej czekolady z chili dodać prażone orzechy laskowe oraz suszoną wiśnię.
Krok 7
Czekolady przelać do 8 foremek silikonowych (uzyskamy po 2 czekoladki każdego smaku). Najlepiej wybrać 4 różne formy, dla każdego smaku inną.
Krok 8
Odstawić w temperaturze pokojowej do całkowitego zastygniecia, można czekoladki włożyć do lodówki na kilka minut co przyśpieszy proces oczekiwania.
Krok 9
Czekoladki wyjąć z formy i podawać.
Krok 10
Jest to ciekawa alternatywa na poczęstunek niezapowiedzianych gości na wieczornym seansie filmowym. Bardzo szybko można przygotować deser, który będzie ciekawe dla kubków smakowych oraz oka :)
Przepisy w Waszym wykonaniu
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcej