Sałatka z kiełkami rzodkiewki i jajkiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka z kiełkami

Autor: Kuba

ratingratingratingratingrating

1

8 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

42 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

31 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 szklanka

1 sztuka

1 sztuka

3 sztuki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Liście sałaty dokładnie płuczemy i osuszamy. Rwiemy na kawałki.

Krok 2

Pomidora i mozzarellę kroimy w kostkę.

Krok 3

Kiełki mieszamy z sałatą, pomidorem i mozzarellą.

Krok 4

Jajka kroimy w ćwiartki i układamy na wierzchu sałatki.

Krok 5

Całość polewamy sosem sałatkowym. Smacznego!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z kiełkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z kiełkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z kiełkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z kiełkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z kiełkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z kiełkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z kiełkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z kiełkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Pełna składników odżywczych i chrupiąca – taka powinna być idealna fasolka szparagowa. Kluczowy okazuje się proces gotowania. Sprawdź nasze porady i ciesz się fasolką w jej najsmaczniejszym wydaniu.

Czytaj więcej

Soczysty, orzeźwiający, idealny na lato – taki właśnie jest arbuz! Czy wiesz, jak pokroić arbuza, by nie zrobić zbędnego bałaganu w kuchni? Jest na to, co najmniej kilka sprytnych sposobów.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z kiełkamiSałatka z kiełkami

Kiełki rzodkiewki, o charakterystycznym i wyrazistym smaku przypominającym dojrzałe warzywa, są doskonałym dodatkiem do różnego rodzaju sałatek. Dobrze komponują się zwłaszcza z jajkami i innymi łagodnymi składnikami. Sałatka z kiełkami, jajkami, pomidorem i mozzarellą będzie dobrym sposobem na drugie śniadanie, a także dodatkiem do obiadu czy kolacji. Jej bazą jest krucha sałata lodowa – podziel ją na kawałki, wypłucz i dobrze odsącz. Pokrój resztę składników i wymieszaj. Jeśli lubisz chrupiące akcenty w sałatkach, kiełki rzodkiewki upraż przez chwilę na patelni i dopiero wtedy połącz z warzywami oraz jajkami (na uroczystą okazję mogą być przepiórcze). Polej je sosem czosnkowo-ziołowym przygotowanym na oleju (np. rzepakowym, lnianym lub słonecznikowym) albo na dobrej oliwie. Sałatkę z kiełkami możesz serwować na różne sposoby – pyszna będzie z ciepłą czosnkową bagietką, chlebem razowym, ale także podana bez dodatków. Mamy nadzieję, że przyrządzanie znakomitych przekąsek z naszymi przepisami będzie dla Ciebie przyjemnością!