Składniki
1 sztuka
1 szklanka
1 sztuka
1 sztuka
3 sztuki
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Liście sałaty dokładnie płuczemy i osuszamy. Rwiemy na kawałki.
Krok 2
Pomidora i mozzarellę kroimy w kostkę.
Krok 3
Kiełki mieszamy z sałatą, pomidorem i mozzarellą.
Krok 4
Jajka kroimy w ćwiartki i układamy na wierzchu sałatki.
Krok 5
Całość polewamy sosem sałatkowym. Smacznego!
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka z kiełkami
Kiełki rzodkiewki, o charakterystycznym i wyrazistym smaku przypominającym dojrzałe warzywa, są doskonałym dodatkiem do różnego rodzaju sałatek. Dobrze komponują się zwłaszcza z jajkami i innymi łagodnymi składnikami. Sałatka z kiełkami, jajkami, pomidorem i mozzarellą będzie dobrym sposobem na drugie śniadanie, a także dodatkiem do obiadu czy kolacji. Jej bazą jest krucha sałata lodowa – podziel ją na kawałki, wypłucz i dobrze odsącz. Pokrój resztę składników i wymieszaj. Jeśli lubisz chrupiące akcenty w sałatkach, kiełki rzodkiewki upraż przez chwilę na patelni i dopiero wtedy połącz z warzywami oraz jajkami (na uroczystą okazję mogą być przepiórcze). Polej je sosem czosnkowo-ziołowym przygotowanym na oleju (np. rzepakowym, lnianym lub słonecznikowym) albo na dobrej oliwie. Sałatkę z kiełkami możesz serwować na różne sposoby – pyszna będzie z ciepłą czosnkową bagietką, chlebem razowym, ale także podana bez dodatków. Mamy nadzieję, że przyrządzanie znakomitych przekąsek z naszymi przepisami będzie dla Ciebie przyjemnością!