Orzeźwiająca sałatka z melona i arbuza z pomarańczowo-imbirowym dressingiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Orzeźwiająca sałatka z melona i arbuza z pomarańczowo-imbirowym dressingiem

Autor: mgr inż. Małgorzata Mękus

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
79 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
10 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

36 osób wydrukowało

Pobierz pdf

46 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

600 gramów

600 gramów

120 mililitrów

4 łyżki

4 łyżeczki

48 gramów

1 szczypta

16 sztuk

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Z melona i arbuza wykrój kuleczki.

 Orzeźwiająca sałatka z melona i arbuza z pomarańczowo-imbirowym dressingiem - Krok 1

Krok 2

Przygotuj dressing: w miseczce wymieszaj sok świeżo wyciśnięty z pomarańczy i limonki, dodaj świeżo starty imbir, miód i drobno posiekane listki mięty. Arbuza i melona polej pomarańczowo-imbirowym dressingiem, posyp drobno siekanymi orzechami nerkowca. Zaleca się schłodzić sałatkę przed podaniem.

 Orzeźwiająca sałatka z melona i arbuza z pomarańczowo-imbirowym dressingiem - Krok 2
mgr inż. Małgorzata Mękus

Dobra rada:

Posiłek jest dobrym źródłem: witaminy C.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  •  Orzeźwiająca sałatka z melona i arbuza z pomarańczowo-imbirowym dressingiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  •  Orzeźwiająca sałatka z melona i arbuza z pomarańczowo-imbirowym dressingiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  •  Orzeźwiająca sałatka z melona i arbuza z pomarańczowo-imbirowym dressingiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  •  Orzeźwiająca sałatka z melona i arbuza z pomarańczowo-imbirowym dressingiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  •  Orzeźwiająca sałatka z melona i arbuza z pomarańczowo-imbirowym dressingiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  •  Orzeźwiająca sałatka z melona i arbuza z pomarańczowo-imbirowym dressingiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  •  Orzeźwiająca sałatka z melona i arbuza z pomarańczowo-imbirowym dressingiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  •  Orzeźwiająca sałatka z melona i arbuza z pomarańczowo-imbirowym dressingiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej