Orzeźwiająca sałatka z melona i arbuza z pomarańczowo-imbirowym dressingiem

Autor: mgr inż. Małgorzata Mękus

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

26 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
10 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

15 osób wydrukowało

Pobierz pdf

10 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 szczypta

4 łyżki

120 mililitrów

48 gramów

600 gramów

600 gramów

16 sztuk

4 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Z melona i arbuza wykrój kuleczki.

 Orzeźwiająca sałatka z melona i arbuza z pomarańczowo-imbirowym dressingiem - Krok 1

Krok 2

Przygotuj dressing: w miseczce wymieszaj sok świeżo wyciśnięty z pomarańczy i limonki, dodaj świeżo starty imbir, miód i drobno posiekane listki mięty. Arbuza i melona polej pomarańczowo-imbirowym dressingiem, posyp drobno siekanymi orzechami nerkowca. Zaleca się schłodzić sałatkę przed podaniem.

 Orzeźwiająca sałatka z melona i arbuza z pomarańczowo-imbirowym dressingiem - Krok 2
mgr inż. Małgorzata Mękus

Dobra rada:

Posiłek jest dobrym źródłem: witaminy C.

0

Opinie o przepisie

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej