Orzeźwiająca sałatka z melona i arbuza z pomarańczowo-imbirowym dressingiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Orzeźwiająca sałatka z melona i arbuza z pomarańczowo-imbirowym dressingiem

Autor: mgr inż. Małgorzata Mękus

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

79 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
10 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

35 osób wydrukowało

Pobierz pdf

44 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

600 gramów

600 gramów

120 mililitrów

4 łyżki

4 łyżeczki

48 gramów

1 szczypta

16 sztuk

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Z melona i arbuza wykrój kuleczki.

 Orzeźwiająca sałatka z melona i arbuza z pomarańczowo-imbirowym dressingiem - Krok 1

Krok 2

Przygotuj dressing: w miseczce wymieszaj sok świeżo wyciśnięty z pomarańczy i limonki, dodaj świeżo starty imbir, miód i drobno posiekane listki mięty. Arbuza i melona polej pomarańczowo-imbirowym dressingiem, posyp drobno siekanymi orzechami nerkowca. Zaleca się schłodzić sałatkę przed podaniem.

 Orzeźwiająca sałatka z melona i arbuza z pomarańczowo-imbirowym dressingiem - Krok 2
mgr inż. Małgorzata Mękus

Dobra rada:

Posiłek jest dobrym źródłem: witaminy C.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  •  Orzeźwiająca sałatka z melona i arbuza z pomarańczowo-imbirowym dressingiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  •  Orzeźwiająca sałatka z melona i arbuza z pomarańczowo-imbirowym dressingiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  •  Orzeźwiająca sałatka z melona i arbuza z pomarańczowo-imbirowym dressingiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  •  Orzeźwiająca sałatka z melona i arbuza z pomarańczowo-imbirowym dressingiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  •  Orzeźwiająca sałatka z melona i arbuza z pomarańczowo-imbirowym dressingiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  •  Orzeźwiająca sałatka z melona i arbuza z pomarańczowo-imbirowym dressingiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  •  Orzeźwiająca sałatka z melona i arbuza z pomarańczowo-imbirowym dressingiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  •  Orzeźwiająca sałatka z melona i arbuza z pomarańczowo-imbirowym dressingiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.

Czytaj więcej

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.

Czytaj więcej