Jak przechowywać arbuza pokrojonego, a jak w całości?

Słodki i soczysty arbuz kojarzy się przede wszystkim z wakacjami i przyjemnym wypoczynkiem w ciepłych krajach. Dobrze schłodzony nie tylko doskonale orzeźwia i pozwala ugasić pragnienie, ale także dostarcza wielu ważnych dla organizmu składników odżywczych. Jak przechowywać arbuza? W lodówce, chłodnym miejscu, a może w temperaturze pokojowej? Sprawdzamy!

Arbuz – owoc znany od tysiącleci

Arbuz (kawon) to jednoroczna roślina z rodziny dyniowatych o charakterystycznych płożących się łodygach dorastających nawet do 5 metrów długości. Jej owocami są jadalne jagody o soczystym miąższu w kolorze ciemnoczerwonym, różowym, żółtym, a nawet niemal białym. Arbuz najprawdopodobniej pochodzi z północnych rejonów Afryki, a ze względu na walory smakowe owoców został udomowiony m.in. w Egipcie czy Sudanie ponad 5000 lat temu. Gdy trafił do Europy w około XI wieku, szybko zyskał popularność nie tylko jako pyszny owoc, ale także roślina kosmetyczna. Obecnie kawony są uprawiane na różnych kontynentach i w wielu krajach wyróżniających się ciepłym i słonecznym klimatem.

Jak przechowywać arbuza w całości?

Arbuz to jeden z niewielu owoców składających się niemal w całości z wody, dlatego po schłodzeniu tak świetnie orzeźwia i nawadnia organizm.

Soczysty i delikatnie słodki arbuz to owoc idealnie nadający się do wakacyjnego menu. Dania z arbuzem zazwyczaj serwowane są na zimno, dzięki czemu świetnie schładzają i orzeźwiają podczas letnich upałów. Jednak, w jaki sposób i gdzie przechowywać arbuza w całości, by zachował swój wyjątkowy smak jak najdłużej? Okazuje się, że najlepszym rozwiązaniem jest pozostawienie owocu w przewiewnym, dobrze zacienionym miejscu i temperaturze pokojowej lub nieco niższej (w okolicach 17°C). Takie warunki pozwalają na przechowywanie świeżego kawonu nawet do 3 tygodni!

Czy arbuza można przechowywać w lodówce? Tak, ale po kilkutygodniowym pobycie w zbyt niskiej temperaturze miąższ może stracić swoje walory smakowe. Najlepszym rozwiązaniem jest trzymanie całego owocu w zacienionym miejscu, a przełożenie do lodówki na kilka czy kilkanaście godzin przed planowanym spożyciem.

Jak przechowywać pokrojonego arbuza?

Arbuzy to duże owoce, osiągające niekiedy wagę do 9 kg i więcej, dlatego wiele osób decyduje się na zakup niewielkiego kawałka. Przechowywanie arbuza pokrojonego nie jest skomplikowane, ale wymaga odpowiedniego przygotowania. Przede wszystkim cząstkę należy dokładnie owinąć folią spożywczą, unikając w ten sposób przenikania i mieszania się zapachów pomiędzy innymi produktami znajdującymi się w najbliższym otoczeniu. Choć kawony są delikatne pod względem aromatu, potrafią w krótkim czasie przekazać go wędlinom, warzywom czy nabiałowi. A ile można przechowywać arbuza? Trzymane w lodówce kawałki owocu najlepiej smakują tak do 2-3 dni. Po tym czasie miąższ zaczyna blaknąć, tracić jędrność i nabierać kwaskowatego aromatu.

Przysmaki z arbuzem w roli głównej

Soczyste arbuzy są najsmaczniejsze zaraz po rozkrojeniu, dlatego warto wykorzystać je w całości możliwie jak najszybciej, przygotowując z miąższu rozmaite przekąski, potrawy lub egzotyczne napoje. Doskonałym pomysłem na przekąskę w letnie upały jest orzeźwiająca sałatka arbuzowa z serem feta oraz chrupiącymi orzeszkami pistacjowymi lub kolorowa sałatka z arbuzem i kurczakiem, która dzięki dodatkowi listków mięty świetnie odświeża i chłodzi. Ze zmiksowanego miąższu warto przyrządzić lodowy koktajl arbuzowo-truskawkowy albo absolutnie wyjątkową ostrą senioritę – wieloskładnikowy napój bazujący na dojrzałych pomidorach, truskawkach i kwaśnych limonkach.