Jak zrobić sałatkę szwedzką z ogórków do słoików na zimę?
W tzw. sezonie ogórkowym wielu amatorów warzyw zastanawia się, jak zrobić sałatkę szwedzką, czyli popularną sałatkę konserwową na bazie świeżych ogórków. Warto znać sprawdzony przepis, dlatego podpowiadamy, jak zrobić sałatkę szwedzką na zimę.
Jak zrobić sałatkę szwedzką do słoików?
Do przygotowania tradycyjnej sałatki szwedzkiej potrzebne są świeże gruntowe ogórki ze skórką oraz składniki na zalewę. Większość przepisów zawiera też cebulę i marchewkę, które doskonale uzupełniają smak sałatki.
Jak zrobić sałatkę szwedzką z ogórków w najprostszy sposób? Umyte ogórki gruntowe należy pokroić w cienkie plastry lub rozdrobnić przy użyciu robota, cebulę pokroić w piórka lub plasterki, a marchew zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Następnie rozdrobnione warzywa wrzućcie do dużej miski i dodajcie pozostałe składniki, tj. cukier, olej, ocet i mielony pieprz. Sałatkę szwedzką można przygotować „na smak” lub dokładnie odmierzyć przyprawy. Na 4 kg ogórków gruntowych użyjcie 0,5 kg cebuli, 0,5 kg marchewki, szklankę oleju, szklankę cukru, szklankę octu i dużą garść drobno mielonego czarnego pieprzu. Sałatkę należy dokładnie wymieszać i odstawić na minimum 12 godzin w chłodne miejsce.
Jak zrobić sałatkę szwedzką – przepis i cenne porady
Sekret udanej sałatki szwedzkiej tkwi w szczegółach. Istotny jest rodzaj użytej cebuli, a tę każdy lubi w innej wersji. Jeśli planujecie ostrą wersję sałatki, użyjcie cebuli Wolskiej, a jeżeli sałatka ma być delikatniejsza, warto wykorzystać szalotkę lub cebulę Sochaczewską.
Składniki przyprawowe można dodać bezpośrednio do rozdrobnionych warzyw lub wcześniej zagotować, przestudzić, a następnie zalać nimi warzywa.
Komentarze (0)