Gołąbki z mięsem z łopatki wieprzowej przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Gołąbki

Autor: Aleksandra Krzyżanowska

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

11 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

6 osób wydrukowało

Pobierz pdf

12 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 szklanka

1 kilogram

2 sztuki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso zmiel i dopraw kostkami cebulowymi, solą i pieprzem. Ryż zalej 2 szkl wrzątku, dodaj pół łyżeczki soli, zagotuj i gotuj jeszcze 2 minuty. Następnie wyłącz ogień i pozostaw ryż pod przykryciem, aż całkowicie wciągnie wodę. Wymieszaj ryż z mięsem.

Krok 2

Liście kapusty rozdziel, wrzucaj do wrzątku po kilka, na około 20 sekund, aby trochę zmiękły. Odetnij nożem zgrubiałe części liści. Na każdym liściu układaj farsz i zawijaj. Najpierw zawiń grubszą część liścia, potem boki, a następnie zawiń liść do końca.

Krok 3

Gołąbki układaj w garnku z kilkoma liśćmi kapusty na dnie. Gołąbki zalej wywarem z kostki drobiowo-wołowej. Gotuj przez około 1,5 godziny.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Gołąbki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Gołąbki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Gołąbki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Gołąbki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Gołąbki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Gołąbki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Gołąbki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Gołąbki - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Holiszki
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

średnie

Wiosna i lato to świetny czas na urządzenie grilla. Soczyste żeberka, wyrazista karkówka, ryba z chrupiącą skórką czy podpieczone warzywa i owoce – ich cechą wspólną jest intensywny aromat oraz smak.
Co na grilla? Oto kilka porad.

Czytaj więcej

Mówi się, że jedna jaskółka wiosny nie czyni, ale gdy w ogrodach pojawia się smukły rabarbar, można mieć pewność, że zima odeszła na dobre. Oficjalnie uważany jest za warzywo, lecz doskonale sprawdza się w owocowych kompotach w połączeniu z truskawkami i licznych deserach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - GołąbkiGołąbki

Wystarczy zaledwie kilka składników i dobry przepis, by przygotować doskonałe gołąbki. Nadzienie składające się ryżu, mielonego mięsa i przypraw zawinięte w delikatną, najpierw sparzoną, a następnie duszoną kapustę, polane wywarem drobiowo-wołowym, sosem pomidorowym lub grzybowym, dają smaczne połączenie, który sprawdzi się nie tylko jako codzienny obiad. Do farszu potrzebna będzie łopatka wieprzowa, którą na początku należy zmielić. Aby gołąbki się nie rozpadały, zawijaj je w kapustę, rozpoczynając od najgrubszych części liścia. Potrawa ma tę zaletę, że bardzo dobrze smakuje zarówno w wersji łagodnej, którą proponujemy w przepisie, jak i bardziej pikantnej, np. z dodatkiem chili. Może zostać przyprawiona według uznania i bardzo łatwo odmienić jej smak, dodając do nadzienia np. grzyby lub świeże zioła. Zobacz, jak przygotować popularne gołąbki i podawaj je tak, jak lubisz – solo lub z sosem, z ryżem, ziemniakami czy z kiszonymi ogórkami. Zapoznaj się z tym prostym przepisem i podziel się z nami swoją opinią!