Gołąbki z mięsem z łopatki wieprzowej przepis – Zobacz na przepisy.pl

Gołąbki

Autor: Aleksandra Krzyżanowska

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

11 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

7 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 szklanka

1 kilogram

2 sztuki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso zmiel i dopraw kostkami cebulowymi, solą i pieprzem. Ryż zalej 2 szkl wrzątku, dodaj pół łyżeczki soli, zagotuj i gotuj jeszcze 2 minuty. Następnie wyłącz ogień i pozostaw ryż pod przykryciem, aż całkowicie wciągnie wodę. Wymieszaj ryż z mięsem.

Krok 2

Liście kapusty rozdziel, wrzucaj do wrzątku po kilka, na około 20 sekund, aby trochę zmiękły. Odetnij nożem zgrubiałe części liści. Na każdym liściu układaj farsz i zawijaj. Najpierw zawiń grubszą część liścia, potem boki, a następnie zawiń liść do końca.

Krok 3

Gołąbki układaj w garnku z kilkoma liśćmi kapusty na dnie. Gołąbki zalej wywarem z kostki drobiowo-wołowej. Gotuj przez około 1,5 godziny.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Gołąbki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Gołąbki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Gołąbki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Gołąbki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Gołąbki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Gołąbki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Gołąbki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej

przepisy.pl - GołąbkiGołąbki

Wystarczy zaledwie kilka składników i dobry przepis, by przygotować doskonałe gołąbki. Nadzienie składające się ryżu, mielonego mięsa i przypraw zawinięte w delikatną, najpierw sparzoną, a następnie duszoną kapustę, polane wywarem drobiowo-wołowym, sosem pomidorowym lub grzybowym, dają smaczne połączenie, który sprawdzi się nie tylko jako codzienny obiad. Do farszu potrzebna będzie łopatka wieprzowa, którą na początku należy zmielić. Aby gołąbki się nie rozpadały, zawijaj je w kapustę, rozpoczynając od najgrubszych części liścia. Potrawa ma tę zaletę, że bardzo dobrze smakuje zarówno w wersji łagodnej, którą proponujemy w przepisie, jak i bardziej pikantnej, np. z dodatkiem chili. Może zostać przyprawiona według uznania i bardzo łatwo odmienić jej smak, dodając do nadzienia np. grzyby lub świeże zioła. Zobacz, jak przygotować popularne gołąbki i podawaj je tak, jak lubisz – solo lub z sosem, z ryżem, ziemniakami czy z kiszonymi ogórkami. Zapoznaj się z tym prostym przepisem i podziel się z nami swoją opinią!