Gołąbki z mięsem z łopatki wieprzowej przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Gołąbki

Autor: Aleksandra Krzyżanowska

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
11 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

7 osób wydrukowało

Pobierz pdf

14 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 szklanka

1 kilogram

2 sztuki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso zmiel i dopraw kostkami cebulowymi, solą i pieprzem. Ryż zalej 2 szkl wrzątku, dodaj pół łyżeczki soli, zagotuj i gotuj jeszcze 2 minuty. Następnie wyłącz ogień i pozostaw ryż pod przykryciem, aż całkowicie wciągnie wodę. Wymieszaj ryż z mięsem.

Krok 2

Liście kapusty rozdziel, wrzucaj do wrzątku po kilka, na około 20 sekund, aby trochę zmiękły. Odetnij nożem zgrubiałe części liści. Na każdym liściu układaj farsz i zawijaj. Najpierw zawiń grubszą część liścia, potem boki, a następnie zawiń liść do końca.

Krok 3

Gołąbki układaj w garnku z kilkoma liśćmi kapusty na dnie. Gołąbki zalej wywarem z kostki drobiowo-wołowej. Gotuj przez około 1,5 godziny.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Gołąbki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Gołąbki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Gołąbki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Gołąbki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Gołąbki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Gołąbki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Gołąbki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Gołąbki - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - GołąbkiGołąbki

Wystarczy zaledwie kilka składników i dobry przepis, by przygotować doskonałe gołąbki. Nadzienie składające się ryżu, mielonego mięsa i przypraw zawinięte w delikatną, najpierw sparzoną, a następnie duszoną kapustę, polane wywarem drobiowo-wołowym, sosem pomidorowym lub grzybowym, dają smaczne połączenie, który sprawdzi się nie tylko jako codzienny obiad. Do farszu potrzebna będzie łopatka wieprzowa, którą na początku należy zmielić. Aby gołąbki się nie rozpadały, zawijaj je w kapustę, rozpoczynając od najgrubszych części liścia. Potrawa ma tę zaletę, że bardzo dobrze smakuje zarówno w wersji łagodnej, którą proponujemy w przepisie, jak i bardziej pikantnej, np. z dodatkiem chili. Może zostać przyprawiona według uznania i bardzo łatwo odmienić jej smak, dodając do nadzienia np. grzyby lub świeże zioła. Zobacz, jak przygotować popularne gołąbki i podawaj je tak, jak lubisz – solo lub z sosem, z ryżem, ziemniakami czy z kiszonymi ogórkami. Zapoznaj się z tym prostym przepisem i podziel się z nami swoją opinią!