
Składniki
1 sztuka
1 szklanka
1 kilogram
2 sztuki
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso zmiel i dopraw kostkami cebulowymi, solą i pieprzem. Ryż zalej 2 szkl wrzątku, dodaj pół łyżeczki soli, zagotuj i gotuj jeszcze 2 minuty. Następnie wyłącz ogień i pozostaw ryż pod przykryciem, aż całkowicie wciągnie wodę. Wymieszaj ryż z mięsem.
Krok 2
Liście kapusty rozdziel, wrzucaj do wrzątku po kilka, na około 20 sekund, aby trochę zmiękły. Odetnij nożem zgrubiałe części liści. Na każdym liściu układaj farsz i zawijaj. Najpierw zawiń grubszą część liścia, potem boki, a następnie zawiń liść do końca.
Krok 3
Gołąbki układaj w garnku z kilkoma liśćmi kapusty na dnie. Gołąbki zalej wywarem z kostki drobiowo-wołowej. Gotuj przez około 1,5 godziny.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przyprawa w Mini kostkach Smażona cebula Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..
Czytaj więcejSuszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Gołąbki
Wystarczy zaledwie kilka składników i dobry przepis, by przygotować doskonałe gołąbki. Nadzienie składające się ryżu, mielonego mięsa i przypraw zawinięte w delikatną, najpierw sparzoną, a następnie duszoną kapustę, polane wywarem drobiowo-wołowym, sosem pomidorowym lub grzybowym, dają smaczne połączenie, który sprawdzi się nie tylko jako codzienny obiad. Do farszu potrzebna będzie łopatka wieprzowa, którą na początku należy zmielić. Aby gołąbki się nie rozpadały, zawijaj je w kapustę, rozpoczynając od najgrubszych części liścia. Potrawa ma tę zaletę, że bardzo dobrze smakuje zarówno w wersji łagodnej, którą proponujemy w przepisie, jak i bardziej pikantnej, np. z dodatkiem chili. Może zostać przyprawiona według uznania i bardzo łatwo odmienić jej smak, dodając do nadzienia np. grzyby lub świeże zioła. Zobacz, jak przygotować popularne gołąbki i podawaj je tak, jak lubisz – solo lub z sosem, z ryżem, ziemniakami czy z kiszonymi ogórkami. Zapoznaj się z tym prostym przepisem i podziel się z nami swoją opinią!


































