Zupa gumbo z krewetkami i okrą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zupa gumbo z krewetkami i okrą

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

6

58 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
35 min.
ilość porcji
10 os.
Drukuj

33 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

70 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

2 sztuki

1 kilogram

2 sztuki

8 sztuk

3 sztuki

2 sztuki

2 sztuki

1 opakowanie

4 sztuki

0.5 łyżeczki

0.5 łyżeczki

0.5 łyżeczki

0.5 łyżeczki

800 gramów

100 gramów

400 gramów

50 mililitrów

3 łyżki

20 mililitrów

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Krewetki oczyść z pancerza i głowy. Cebulę, marchew, seler i pietruszkę pokrój w kosteczkę i podziel na dwie części. Posiekaj czosnek, a okrę pokrój w plastry grubości 1 cm. Pierś kurczaka pokrój w kostkę.

Zupa gumbo z krewetkami i okrą - Krok 1

Krok 2

Na blasze do pieczenia ułóż pozostałe pancerze i głowy po krewetkach. Dodaj połowę warzyw oraz korpusy kurczaka. Całość umieść w piekarniku rozgrzanym do 250°C na ok. 90 minut. Warzywa, korpusy oraz odpady po krewetkach powinny być ciemnobrązowe.

Zupa gumbo z krewetkami i okrą - Krok 2

Krok 3

Wszystko z blaszki przełóż do dużego garnka i zalej 4 litrami wody. Wywar gotuj 3–4 godziny. Później przecedź przez drobne sito.

Zupa gumbo z krewetkami i okrą - Krok 3

Krok 4

W drugim garnku z szerokim dnem rozgrzej olej i podsmaż na nim piersi kurczaka oraz pozostałe warzywa (seler, cebulę, pietruszkę, czosnek). Warzywa mają się dobrze zarumienić. Całość oprósz mąką, a następnie smaż jeszcze chwilę, aż całość dobrze zbrązowieje. Dodaj pomidory z puszki, wywar oraz opakowanie przyprawy Cajun Knorr, Liście laurowe z Turcji Knorr, tymianek, oregano, bazylię i estragon.

Zupa gumbo z krewetkami i okrą - Krok 4

Krok 5

Do wywaru dodaj również ryż. Całość gotuj ok. 20 minut.

Zupa gumbo z krewetkami i okrą - Krok 5

Krok 6

Po tym czasie dodaj okrę oraz krewetki. Gotuj jeszcze 10 minut. Zupę dopraw do smaku solą, sosami Worcester oraz Tabasco.

Zupa gumbo z krewetkami i okrą - Krok 6
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Świeżą okrę możesz zamienić na mrożoną lub w z puszki.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa gumbo z krewetkami i okrą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa gumbo z krewetkami i okrą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa gumbo z krewetkami i okrą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa gumbo z krewetkami i okrą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa gumbo z krewetkami i okrą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa gumbo z krewetkami i okrą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa gumbo z krewetkami i okrą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa gumbo z krewetkami i okrą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa gumbo z krewetkami i okrąZupa gumbo z krewetkami i okrą

Podróże nie tylko stwarzają możliwość zobaczenia zapierających dech w piersiach widoków, ale także, a może przede wszystkim, pozwalają na poznanie nowych kultur i tradycji. Każda ze społeczności odznacza się na tle innych. Choć mało kto zdaje sobie z tego sprawę, jedną z cech, która świadczy o indywidualnym charakterze danego miejsca, jest też lokalna kuchnia. To właśnie za sprawą oryginalnych i ciekawych przepisów możesz poczuć się jak na najodleglejszych zakątkach świata. Nie wierzysz? Przygotuj w swoim domu zupę gumbo z krewetkami i okrą i wczuj się w ten klimat!

Dla kogo?

Dla miłośników owoców morza! W tej propozycji smak krewetek z okrą jest mocno wyczuwalny – stanowią one bazę całego dania. Pycha!

Na jaką okazję?

Organizujesz wieczór z przyjaciółmi, a może chcesz zabłysnąć przed resztą rodziny czymś zupełnie nowym? Przepis na zupę gumbo z krewetkami i okrą sprawdzi się idealnie. Twoi goście na długo zapamiętają ten smak oraz zapach!

Czy wiesz, że?

Okra to po polsku piżmian jadalny, czyli zielone, podłużne i pokryte delikatnym meszkiem warzywo. Znajdziesz je bez problemu w sklepach z żywnością orientalną.

Dla urozmaicenia:

Świeżą okrę możesz zamienić na tę mrożoną lub z puszki. Przepis na zupę gumbo nadal Cię nie zawiedzie!