Składniki
4 sztuki
2 sztuki
1 kilogram
2 sztuki
8 sztuk
3 sztuki
2 sztuki
2 sztuki
1 opakowanie
4 sztuki
0.5 łyżeczki
0.5 łyżeczki
0.5 łyżeczki
0.5 łyżeczki
800 gramów
100 gramów
400 gramów
50 mililitrów
3 łyżki
20 mililitrów
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Krewetki oczyść z pancerza i głowy. Cebulę, marchew, seler i pietruszkę pokrój w kosteczkę i podziel na dwie części. Posiekaj czosnek, a okrę pokrój w plastry grubości 1 cm. Pierś kurczaka pokrój w kostkę.
Krok 2
Na blasze do pieczenia ułóż pozostałe pancerze i głowy po krewetkach. Dodaj połowę warzyw oraz korpusy kurczaka. Całość umieść w piekarniku rozgrzanym do 250°C na ok. 90 minut. Warzywa, korpusy oraz odpady po krewetkach powinny być ciemnobrązowe.
Krok 3
Wszystko z blaszki przełóż do dużego garnka i zalej 4 litrami wody. Wywar gotuj 3–4 godziny. Później przecedź przez drobne sito.
Krok 4
W drugim garnku z szerokim dnem rozgrzej olej i podsmaż na nim piersi kurczaka oraz pozostałe warzywa (seler, cebulę, pietruszkę, czosnek). Warzywa mają się dobrze zarumienić. Całość oprósz mąką, a następnie smaż jeszcze chwilę, aż całość dobrze zbrązowieje. Dodaj pomidory z puszki, wywar oraz opakowanie przyprawy Cajun Knorr, Liście laurowe z Turcji Knorr, tymianek, oregano, bazylię i estragon.
Krok 5
Do wywaru dodaj również ryż. Całość gotuj ok. 20 minut.
Krok 6
Po tym czasie dodaj okrę oraz krewetki. Gotuj jeszcze 10 minut. Zupę dopraw do smaku solą, sosami Worcester oraz Tabasco.
Dobra rada:
Świeżą okrę możesz zamienić na mrożoną lub w z puszki.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zupa gumbo z krewetkami i okrą
Podróże nie tylko stwarzają możliwość zobaczenia zapierających dech w piersiach widoków, ale także, a może przede wszystkim, pozwalają na poznanie nowych kultur i tradycji. Każda ze społeczności odznacza się na tle innych. Choć mało kto zdaje sobie z tego sprawę, jedną z cech, która świadczy o indywidualnym charakterze danego miejsca, jest też lokalna kuchnia. To właśnie za sprawą oryginalnych i ciekawych przepisów możesz poczuć się jak na najodleglejszych zakątkach świata. Nie wierzysz? Przygotuj w swoim domu zupę gumbo z krewetkami i okrą i wczuj się w ten klimat!
Dla kogo?
Dla miłośników owoców morza! W tej propozycji smak krewetek z okrą jest mocno wyczuwalny – stanowią one bazę całego dania. Pycha!
Na jaką okazję?
Organizujesz wieczór z przyjaciółmi, a może chcesz zabłysnąć przed resztą rodziny czymś zupełnie nowym? Przepis na zupę gumbo z krewetkami i okrą sprawdzi się idealnie. Twoi goście na długo zapamiętają ten smak oraz zapach!
Czy wiesz, że?
Okra to po polsku piżmian jadalny, czyli zielone, podłużne i pokryte delikatnym meszkiem warzywo. Znajdziesz je bez problemu w sklepach z żywnością orientalną.
Dla urozmaicenia:
Świeżą okrę możesz zamienić na tę mrożoną lub z puszki. Przepis na zupę gumbo nadal Cię nie zawiedzie!