
Składniki
4 sztuki
2 sztuki
1 kilogram
2 sztuki
8 sztuk
3 sztuki
2 sztuki
2 sztuki
1 opakowanie
4 sztuki
0.5 łyżeczki
0.5 łyżeczki
0.5 łyżeczki
0.5 łyżeczki
800 gramów
100 gramów
400 gramów
50 mililitrów
3 łyżki
20 mililitrów
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Krewetki oczyść z pancerza i głowy. Cebulę, marchew, seler i pietruszkę pokrój w kosteczkę i podziel na dwie części. Posiekaj czosnek, a okrę pokrój w plastry grubości 1 cm. Pierś kurczaka pokrój w kostkę.

Krok 2
Na blasze do pieczenia ułóż pozostałe pancerze i głowy po krewetkach. Dodaj połowę warzyw oraz korpusy kurczaka. Całość umieść w piekarniku rozgrzanym do 250°C na ok. 90 minut. Warzywa, korpusy oraz odpady po krewetkach powinny być ciemnobrązowe.

Krok 3
Wszystko z blaszki przełóż do dużego garnka i zalej 4 litrami wody. Wywar gotuj 3–4 godziny. Później przecedź przez drobne sito.

Krok 4
W drugim garnku z szerokim dnem rozgrzej olej i podsmaż na nim piersi kurczaka oraz pozostałe warzywa (seler, cebulę, pietruszkę, czosnek). Warzywa mają się dobrze zarumienić. Całość oprósz mąką, a następnie smaż jeszcze chwilę, aż całość dobrze zbrązowieje. Dodaj pomidory z puszki, wywar oraz opakowanie przyprawy Cajun Knorr, Liście laurowe z Turcji Knorr, tymianek, oregano, bazylię i estragon.

Krok 5
Do wywaru dodaj również ryż. Całość gotuj ok. 20 minut.

Krok 6
Po tym czasie dodaj okrę oraz krewetki. Gotuj jeszcze 10 minut. Zupę dopraw do smaku solą, sosami Worcester oraz Tabasco.


Dobra rada:
Świeżą okrę możesz zamienić na mrożoną lub w z puszki.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zupa gumbo z krewetkami i okrą
Podróże nie tylko stwarzają możliwość zobaczenia zapierających dech w piersiach widoków, ale także, a może przede wszystkim, pozwalają na poznanie nowych kultur i tradycji. Każda ze społeczności odznacza się na tle innych. Choć mało kto zdaje sobie z tego sprawę, jedną z cech, która świadczy o indywidualnym charakterze danego miejsca, jest też lokalna kuchnia. To właśnie za sprawą oryginalnych i ciekawych przepisów możesz poczuć się jak na najodleglejszych zakątkach świata. Nie wierzysz? Przygotuj w swoim domu zupę gumbo z krewetkami i okrą i wczuj się w ten klimat!
Dla kogo?
Dla miłośników owoców morza! W tej propozycji smak krewetek z okrą jest mocno wyczuwalny – stanowią one bazę całego dania. Pycha!
Na jaką okazję?
Organizujesz wieczór z przyjaciółmi, a może chcesz zabłysnąć przed resztą rodziny czymś zupełnie nowym? Przepis na zupę gumbo z krewetkami i okrą sprawdzi się idealnie. Twoi goście na długo zapamiętają ten smak oraz zapach!
Czy wiesz, że?
Okra to po polsku piżmian jadalny, czyli zielone, podłużne i pokryte delikatnym meszkiem warzywo. Znajdziesz je bez problemu w sklepach z żywnością orientalną.
Dla urozmaicenia:
Świeżą okrę możesz zamienić na tę mrożoną lub z puszki. Przepis na zupę gumbo nadal Cię nie zawiedzie!