Zupa gumbo z krewetkami i okrą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zupa gumbo z krewetkami i okrą

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

7

heart
58 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
35 min.
ilość porcji
10 os.
Drukuj

33 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

73 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

2 sztuki

1 kilogram

2 sztuki

8 sztuk

3 sztuki

2 sztuki

2 sztuki

1 opakowanie

4 sztuki

0.5 łyżeczki

0.5 łyżeczki

0.5 łyżeczki

0.5 łyżeczki

800 gramów

100 gramów

400 gramów

50 mililitrów

3 łyżki

20 mililitrów

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Krewetki oczyść z pancerza i głowy. Cebulę, marchew, seler i pietruszkę pokrój w kosteczkę i podziel na dwie części. Posiekaj czosnek, a okrę pokrój w plastry grubości 1 cm. Pierś kurczaka pokrój w kostkę.

Zupa gumbo z krewetkami i okrą - Krok 1

Krok 2

Na blasze do pieczenia ułóż pozostałe pancerze i głowy po krewetkach. Dodaj połowę warzyw oraz korpusy kurczaka. Całość umieść w piekarniku rozgrzanym do 250°C na ok. 90 minut. Warzywa, korpusy oraz odpady po krewetkach powinny być ciemnobrązowe.

Zupa gumbo z krewetkami i okrą - Krok 2

Krok 3

Wszystko z blaszki przełóż do dużego garnka i zalej 4 litrami wody. Wywar gotuj 3–4 godziny. Później przecedź przez drobne sito.

Zupa gumbo z krewetkami i okrą - Krok 3

Krok 4

W drugim garnku z szerokim dnem rozgrzej olej i podsmaż na nim piersi kurczaka oraz pozostałe warzywa (seler, cebulę, pietruszkę, czosnek). Warzywa mają się dobrze zarumienić. Całość oprósz mąką, a następnie smaż jeszcze chwilę, aż całość dobrze zbrązowieje. Dodaj pomidory z puszki, wywar oraz opakowanie przyprawy Cajun Knorr, Liście laurowe z Turcji Knorr, tymianek, oregano, bazylię i estragon.

Zupa gumbo z krewetkami i okrą - Krok 4

Krok 5

Do wywaru dodaj również ryż. Całość gotuj ok. 20 minut.

Zupa gumbo z krewetkami i okrą - Krok 5

Krok 6

Po tym czasie dodaj okrę oraz krewetki. Gotuj jeszcze 10 minut. Zupę dopraw do smaku solą, sosami Worcester oraz Tabasco.

Zupa gumbo z krewetkami i okrą - Krok 6
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Świeżą okrę możesz zamienić na mrożoną lub w z puszki.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa gumbo z krewetkami i okrą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa gumbo z krewetkami i okrą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa gumbo z krewetkami i okrą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa gumbo z krewetkami i okrą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa gumbo z krewetkami i okrą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa gumbo z krewetkami i okrą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa gumbo z krewetkami i okrą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa gumbo z krewetkami i okrą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa gumbo z krewetkami i okrąZupa gumbo z krewetkami i okrą

Podróże nie tylko stwarzają możliwość zobaczenia zapierających dech w piersiach widoków, ale także, a może przede wszystkim, pozwalają na poznanie nowych kultur i tradycji. Każda ze społeczności odznacza się na tle innych. Choć mało kto zdaje sobie z tego sprawę, jedną z cech, która świadczy o indywidualnym charakterze danego miejsca, jest też lokalna kuchnia. To właśnie za sprawą oryginalnych i ciekawych przepisów możesz poczuć się jak na najodleglejszych zakątkach świata. Nie wierzysz? Przygotuj w swoim domu zupę gumbo z krewetkami i okrą i wczuj się w ten klimat!

Dla kogo?

Dla miłośników owoców morza! W tej propozycji smak krewetek z okrą jest mocno wyczuwalny – stanowią one bazę całego dania. Pycha!

Na jaką okazję?

Organizujesz wieczór z przyjaciółmi, a może chcesz zabłysnąć przed resztą rodziny czymś zupełnie nowym? Przepis na zupę gumbo z krewetkami i okrą sprawdzi się idealnie. Twoi goście na długo zapamiętają ten smak oraz zapach!

Czy wiesz, że?

Okra to po polsku piżmian jadalny, czyli zielone, podłużne i pokryte delikatnym meszkiem warzywo. Znajdziesz je bez problemu w sklepach z żywnością orientalną.

Dla urozmaicenia:

Świeżą okrę możesz zamienić na tę mrożoną lub z puszki. Przepis na zupę gumbo nadal Cię nie zawiedzie!