Zupa wigilijna z zielonego groszku przepis – Zobacz na przepisy.pl

Zupa wigilijna z zielonego groszku

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

10

124 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

69 osób wydrukowało

Pobierz pdf

127 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

4 sztuki

10 sztuk

1 szczypta

2 łyżki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Groszek namocz przez noc. Odcedź, zalej 2 litrami zimnej wody i gotuj do momentu, gdy będzie miękki, ciągle uzupełniając wodę. Dodaj kostkę bulionu Knorr.

Zupa wigilijna z zielonego groszku - Krok 1

Krok 2

Pokrój marchew oraz pietruszkę, a cebulę opiecz na kuchennej płycie. Dodaj je pod koniec gotowania, całość dopraw Przyprawą Uniwersalną Delikat Knorr.

Zupa wigilijna z zielonego groszku - Krok 2

Krok 3

Z masła (lub oleju) i mąki zrób zasmażkę i dodaj do gotującej się zupy, wraz z natką pietruszki. Kiedy wszystkie składniki będą już miękkie, odstaw zupę z ognia.

Zupa wigilijna z zielonego groszku - Krok 3

Krok 4

Śliwki namocz, ugotuj, po czym odcedź i dodaj do gotowej zupy.

Zupa wigilijna z zielonego groszku - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa wigilijna z zielonego groszku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa wigilijna z zielonego groszku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa wigilijna z zielonego groszku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa wigilijna z zielonego groszku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa wigilijna z zielonego groszku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa wigilijna z zielonego groszku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa wigilijna z zielonego groszku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa wigilijna z zielonego groszkuZupa wigilijna z zielonego groszku

Klasycznie na stole wigilijnym powinno pojawić się dwanaście dań. Jeśli brakuje Ci pomysłów, aby uzyskać pełną liczbę, zainspiruj się i przygotuj zupę z zielonego groszku. Podstawą dla niej powinien być wyrazisty bulion z włoszczyzny. Dodaj do niego pokrojone w drobną kostkę marchewkę i korzeń pietruszki oraz opieczoną nad ogniem cebulę. Aby wydobyć smak wywaru, dołącz do niego liść laurowy i ziele angielskie. W bulionie powinien znaleźć się także główny składnik tego dania – zielony groszek. Zimą sięgnij po mrożony lub suszony, który należy odpowiednio wcześnie namoczyć w wodzie. Wywar dodatkowo dopraw przyprawą uniwersalną i niewielką ilością czarnego pieprzu. Zupę wigilijną zapraw jasną zasmażką z mąki lub kilkoma łyżkami śmietany. Świąteczny aromat zyskasz dzięki suszonym śliwkom bez pestek, dodanym bezpośrednio przed zaserwowaniem dania. Pamiętaj, że zupa z tego przepisu sprawdzi się nie tylko na święta Bożego Narodzenia, ale również jako danie na codzienny obiad. Życzymy smacznego.