
Składniki
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
4 sztuki
10 sztuk
1 szczypta
2 łyżki
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Groszek namocz przez noc. Odcedź, zalej 2 litrami zimnej wody i gotuj do momentu, gdy będzie miękki, ciągle uzupełniając wodę. Dodaj kostkę bulionu Knorr.

Krok 2
Pokrój marchew oraz pietruszkę, a cebulę opiecz na kuchennej płycie. Dodaj je pod koniec gotowania, całość dopraw Przyprawą Uniwersalną Delikat Knorr.

Krok 3
Z masła (lub oleju) i mąki zrób zasmażkę i dodaj do gotującej się zupy, wraz z natką pietruszki. Kiedy wszystkie składniki będą już miękkie, odstaw zupę z ognia.

Krok 4
Śliwki namocz, ugotuj, po czym odcedź i dodaj do gotowej zupy.


Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zupa wigilijna z zielonego groszku
Klasycznie na stole wigilijnym powinno pojawić się dwanaście dań. Jeśli brakuje Ci pomysłów, aby uzyskać pełną liczbę, zainspiruj się i przygotuj zupę z zielonego groszku. Podstawą dla niej powinien być wyrazisty bulion z włoszczyzny. Dodaj do niego pokrojone w drobną kostkę marchewkę i korzeń pietruszki oraz opieczoną nad ogniem cebulę. Aby wydobyć smak wywaru, dołącz do niego liść laurowy i ziele angielskie. W bulionie powinien znaleźć się także główny składnik tego dania – zielony groszek. Zimą sięgnij po mrożony lub suszony, który należy odpowiednio wcześnie namoczyć w wodzie. Wywar dodatkowo dopraw przyprawą uniwersalną i niewielką ilością czarnego pieprzu. Zupę wigilijną zapraw jasną zasmażką z mąki lub kilkoma łyżkami śmietany. Świąteczny aromat zyskasz dzięki suszonym śliwkom bez pestek, dodanym bezpośrednio przed zaserwowaniem dania. Pamiętaj, że zupa z tego przepisu sprawdzi się nie tylko na święta Bożego Narodzenia, ale również jako danie na codzienny obiad. Życzymy smacznego.