Zupa wigilijna z zielonego groszku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zupa wigilijna z zielonego groszku

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

10

126 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

74 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

143 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

4 sztuki

10 sztuk

1 szczypta

2 łyżki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Groszek namocz przez noc. Odcedź, zalej 2 litrami zimnej wody i gotuj do momentu, gdy będzie miękki, ciągle uzupełniając wodę. Dodaj kostkę bulionu Knorr.

Zupa wigilijna z zielonego groszku - Krok 1

Krok 2

Pokrój marchew oraz pietruszkę, a cebulę opiecz na kuchennej płycie. Dodaj je pod koniec gotowania, całość dopraw Przyprawą Uniwersalną Delikat Knorr.

Zupa wigilijna z zielonego groszku - Krok 2

Krok 3

Z masła (lub oleju) i mąki zrób zasmażkę i dodaj do gotującej się zupy, wraz z natką pietruszki. Kiedy wszystkie składniki będą już miękkie, odstaw zupę z ognia.

Zupa wigilijna z zielonego groszku - Krok 3

Krok 4

Śliwki namocz, ugotuj, po czym odcedź i dodaj do gotowej zupy.

Zupa wigilijna z zielonego groszku - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

1

Opinie o przepisie

  • Nina Kalinowska

    Nina Kalinowska , 08.12.2020

    TAK Przepis bardzo prosty, idealny dla wegetarian. Sprawdzi się zarówno na wigilii jak i w zwykły dzień na obiad. Zupa ma śliczny zielony kolor.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa wigilijna z zielonego groszku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa wigilijna z zielonego groszku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa wigilijna z zielonego groszku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa wigilijna z zielonego groszku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa wigilijna z zielonego groszku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa wigilijna z zielonego groszku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa wigilijna z zielonego groszku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa wigilijna z zielonego groszku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.

Czytaj więcej

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa wigilijna z zielonego groszkuZupa wigilijna z zielonego groszku

Klasycznie na stole wigilijnym powinno pojawić się dwanaście dań. Jeśli brakuje Ci pomysłów, aby uzyskać pełną liczbę, zainspiruj się i przygotuj zupę z zielonego groszku. Podstawą dla niej powinien być wyrazisty bulion z włoszczyzny. Dodaj do niego pokrojone w drobną kostkę marchewkę i korzeń pietruszki oraz opieczoną nad ogniem cebulę. Aby wydobyć smak wywaru, dołącz do niego liść laurowy i ziele angielskie. W bulionie powinien znaleźć się także główny składnik tego dania – zielony groszek. Zimą sięgnij po mrożony lub suszony, który należy odpowiednio wcześnie namoczyć w wodzie. Wywar dodatkowo dopraw przyprawą uniwersalną i niewielką ilością czarnego pieprzu. Zupę wigilijną zapraw jasną zasmażką z mąki lub kilkoma łyżkami śmietany. Świąteczny aromat zyskasz dzięki suszonym śliwkom bez pestek, dodanym bezpośrednio przed zaserwowaniem dania. Pamiętaj, że zupa z tego przepisu sprawdzi się nie tylko na święta Bożego Narodzenia, ale również jako danie na codzienny obiad. Życzymy smacznego.