Zupa wigilijna z zielonego groszku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zupa wigilijna z zielonego groszku

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

10

heart
126 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

76 osób wydrukowało

Pobierz pdf

149 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

4 sztuki

10 sztuk

1 szczypta

2 łyżki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Groszek namocz przez noc. Odcedź, zalej 2 litrami zimnej wody i gotuj do momentu, gdy będzie miękki, ciągle uzupełniając wodę. Dodaj kostkę bulionu Knorr.

Zupa wigilijna z zielonego groszku - Krok 1

Krok 2

Pokrój marchew oraz pietruszkę, a cebulę opiecz na kuchennej płycie. Dodaj je pod koniec gotowania, całość dopraw Przyprawą Uniwersalną Delikat Knorr.

Zupa wigilijna z zielonego groszku - Krok 2

Krok 3

Z masła (lub oleju) i mąki zrób zasmażkę i dodaj do gotującej się zupy, wraz z natką pietruszki. Kiedy wszystkie składniki będą już miękkie, odstaw zupę z ognia.

Zupa wigilijna z zielonego groszku - Krok 3

Krok 4

Śliwki namocz, ugotuj, po czym odcedź i dodaj do gotowej zupy.

Zupa wigilijna z zielonego groszku - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

1

Opinie o przepisie

  • Nina Kalinowska

    Nina Kalinowska , 08.12.2020

    TAK Przepis bardzo prosty, idealny dla wegetarian. Sprawdzi się zarówno na wigilii jak i w zwykły dzień na obiad. Zupa ma śliczny zielony kolor.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa wigilijna z zielonego groszku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa wigilijna z zielonego groszku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa wigilijna z zielonego groszku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa wigilijna z zielonego groszku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa wigilijna z zielonego groszku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa wigilijna z zielonego groszku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa wigilijna z zielonego groszku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa wigilijna z zielonego groszku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Zupa serowo - porowa
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

średnie

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa wigilijna z zielonego groszkuZupa wigilijna z zielonego groszku

Klasycznie na stole wigilijnym powinno pojawić się dwanaście dań. Jeśli brakuje Ci pomysłów, aby uzyskać pełną liczbę, zainspiruj się i przygotuj zupę z zielonego groszku. Podstawą dla niej powinien być wyrazisty bulion z włoszczyzny. Dodaj do niego pokrojone w drobną kostkę marchewkę i korzeń pietruszki oraz opieczoną nad ogniem cebulę. Aby wydobyć smak wywaru, dołącz do niego liść laurowy i ziele angielskie. W bulionie powinien znaleźć się także główny składnik tego dania – zielony groszek. Zimą sięgnij po mrożony lub suszony, który należy odpowiednio wcześnie namoczyć w wodzie. Wywar dodatkowo dopraw przyprawą uniwersalną i niewielką ilością czarnego pieprzu. Zupę wigilijną zapraw jasną zasmażką z mąki lub kilkoma łyżkami śmietany. Świąteczny aromat zyskasz dzięki suszonym śliwkom bez pestek, dodanym bezpośrednio przed zaserwowaniem dania. Pamiętaj, że zupa z tego przepisu sprawdzi się nie tylko na święta Bożego Narodzenia, ale również jako danie na codzienny obiad. Życzymy smacznego.