
Składniki
0.5 łyżeczki
2 sztuki
2 łyżki
1 pęczek
0.5 szklanki
4 sztuki
2 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W garnku rozpuścić masło, dodać pokrojone w cienkie plasterki pory.Dusić przez około 15 minut często mieszając.
Krok 2
Dodać bulionetki i 3 szklanki wrzątku oraz pokrojone w kostkę ziemniaki i gotować, aż ziemniaki zmiękną.
Krok 3
Doprawić solą, pieprzem i startą gałką muszkatołową.
Krok 4
Zblendować na gładki krem.
Krok 5
Zabielić śmietaną. Posypać posiekanym szczypiorkiem. Podawać z grzankami.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej