Składniki
2 sztuki
4 sztuki
0.5 szklanki
2 łyżki
0.5 łyżeczki
1 pęczek
2 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W garnku rozpuścić masło, dodać pokrojone w cienkie plasterki pory.Dusić przez około 15 minut często mieszając.
Krok 2
Dodać bulionetki i 3 szklanki wrzątku oraz pokrojone w kostkę ziemniaki i gotować, aż ziemniaki zmiękną.
Krok 3
Doprawić solą, pieprzem i startą gałką muszkatołową.
Krok 4
Zblendować na gładki krem.
Krok 5
Zabielić śmietaną. Posypać posiekanym szczypiorkiem. Podawać z grzankami.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcej