Zupa paprykowa przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zupa paprykowa

w formie kremu

Autor: yobada

ratingratingratingratingrating

2

heart
6 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

23 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

21 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

5 sztuk

1 sztuka

300 mililitrów

1 sztuka

4 sztuki

100 gramów

1 sztuka

1 sztuka

1 szczypta

1 szczypta

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Paprykę kroimy, wydrążamy gniazda nasienne. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku razem z przekrojoną cebulą i ząbkami czosnku przez ok. 20-30 minut, aż skórka papryki stanie się miejscami czarna i pofalowana. Upieczone warzywa studzimy, obieramy i kroimy - paprykę w paski, cebulę i czosnek drobno. Upieczone warzywa oraz pomidory z puszki dodajemy do uprzednio podgrzanego bulionu na bazie bulionetki drobiowej Knorr, chwilę gotujemy, po czym miksujemy całość blenderem na gładką masę. Na zakończenie dodajemy jogurt bałkański, doprawiamy ziołam, mini kostką pietruszkową Knorri oraz solą i pieprzem. Gotujemy jeszcze przez ok. 10 minut. Zupę podajemy z dodatkiem pokrojonego w kostkę sera feta. Spragnieni nieco ostrzejszego smaku mogą dodać jeszcze 1-2 drobno posiekane papryczki chilli..

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa paprykowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa paprykowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa paprykowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa paprykowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa paprykowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa paprykowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa paprykowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa paprykowa - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej