
Składniki
5 sztuk
1 sztuka
300 mililitrów
1 sztuka
4 sztuki
100 gramów
1 sztuka
1 sztuka
1 szczypta
1 szczypta
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Paprykę kroimy, wydrążamy gniazda nasienne. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku razem z przekrojoną cebulą i ząbkami czosnku przez ok. 20-30 minut, aż skórka papryki stanie się miejscami czarna i pofalowana. Upieczone warzywa studzimy, obieramy i kroimy - paprykę w paski, cebulę i czosnek drobno. Upieczone warzywa oraz pomidory z puszki dodajemy do uprzednio podgrzanego bulionu na bazie bulionetki drobiowej Knorr, chwilę gotujemy, po czym miksujemy całość blenderem na gładką masę. Na zakończenie dodajemy jogurt bałkański, doprawiamy ziołam, mini kostką pietruszkową Knorri oraz solą i pieprzem. Gotujemy jeszcze przez ok. 10 minut. Zupę podajemy z dodatkiem pokrojonego w kostkę sera feta. Spragnieni nieco ostrzejszego smaku mogą dodać jeszcze 1-2 drobno posiekane papryczki chilli..
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..
Czytaj więcejSuszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!
Czytaj więcej






















