Drożdżowe Pyzy z Niespodzianką przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Drożdżowe Pyzy z Niespodzianką

Autor: Wiedźma Wisienka

ratingratingratingratingrating

1

heart
2 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

10 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

24 sztuki

100 gramów

125 mililitrów

500 gramów

1 szklanka

2 sztuki

50 gramów

1 łyżeczka

1 łyżka

1 opakowanie

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Oddzieliłam nóżki pieczarek od kapeluszy.

Krok 2

Drobno posiekałam cebulę, osoliłam, wrzuciłam na zimny tłuszcz i dopiero wtedy postawiłam patelnię na ogniu.

Krok 3

Gdy masło się roztopiło dodałam pieczarki i podsmażyłam na brązowo, a gdy zabrały cały tłuszcz, podlałam winem i pod koniec smażenia doprawiłam białym pieprzem. (Warto, mimo niedużej ilości grzybów użyć do tego dużej patelni - pieczarki nabiorą wówczas ładniejszego koloru).

Krok 4

Mleko podgrzałam z cukrem (nie może być gorące!), rozpuściłam w nim drożdże, zasypałam łyżką mąki, nakryłam lnianą ściereczką i odstawiłam na kwadrans, żeby uaktywnić zaczyn.

Krok 5

Do spulchnionego zaczynu dodałam mąkę, jajka i pół łyżeczki soli. Całość połączyłam w mikserze.

Krok 6

Do gładkiego ciasta dolałam schłodzone masło i wyrabiałam, aż zostało całkowicie wchłonięte.

Krok 7

Gotowe ciasto ponownie nakryłam ściereczką i odstawiłam w ciepłe miejsce na 40-60 minut do wyrośnięcia.

Krok 8

Wyrośnięte ciasto podzieliłam na 12 sporych porcji i formowałam z nich kulki umieszczając w środku po 2 usmażone pieczarkowe kapelusze. Ponownie nakryłam ściereczka i pozwoliłam im rosnąć kolejne 30-40 minut.

Krok 9

Do dużego (i szerokiego) garnka nalałam wody do 3/4 wysokości, a górę nakryłam gazą (od biedy można użyć firanki) i obwiązałam sznurkiem (mocno, żeby gaza była porządnie naprężona).

Krok 10

Gdy woda zaczęła wrzeć, układałam na gazie po 3 pyzy, przykrywałam dość wysoką misą (zwykła pokrywka odpada, bo pyzy muszą być miejsce by rosnąć, a jednocześnie nie mogą dotykać wody) i gotowałam na parze, pod przykryciem około 8 minut.

Krok 11

Sos borowikowy rozrobiłam z wodą zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu i wlałam do garnka z nóżkami pieczarek. Zagotowałam i mieszając i gotowałam jeszcze około 2 minut.

Krok 12

Ułożyłam pyzy na talerzach i polałam gorącym sosem.

Krok 13

Smacznego!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Drożdżowe Pyzy z Niespodzianką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Drożdżowe Pyzy z Niespodzianką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Drożdżowe Pyzy z Niespodzianką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Drożdżowe Pyzy z Niespodzianką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Drożdżowe Pyzy z Niespodzianką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Drożdżowe Pyzy z Niespodzianką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Drożdżowe Pyzy z Niespodzianką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Drożdżowe Pyzy z Niespodzianką - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej