Drożdżowe Pyzy z Niespodzianką przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Drożdżowe Pyzy z Niespodzianką

Autor: Wiedźma Wisienka

ratingratingratingratingrating

1

heart
2 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

10 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

24 sztuki

100 gramów

125 mililitrów

500 gramów

1 szklanka

2 sztuki

50 gramów

1 łyżeczka

1 łyżka

1 opakowanie

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Oddzieliłam nóżki pieczarek od kapeluszy.

Krok 2

Drobno posiekałam cebulę, osoliłam, wrzuciłam na zimny tłuszcz i dopiero wtedy postawiłam patelnię na ogniu.

Krok 3

Gdy masło się roztopiło dodałam pieczarki i podsmażyłam na brązowo, a gdy zabrały cały tłuszcz, podlałam winem i pod koniec smażenia doprawiłam białym pieprzem. (Warto, mimo niedużej ilości grzybów użyć do tego dużej patelni - pieczarki nabiorą wówczas ładniejszego koloru).

Krok 4

Mleko podgrzałam z cukrem (nie może być gorące!), rozpuściłam w nim drożdże, zasypałam łyżką mąki, nakryłam lnianą ściereczką i odstawiłam na kwadrans, żeby uaktywnić zaczyn.

Krok 5

Do spulchnionego zaczynu dodałam mąkę, jajka i pół łyżeczki soli. Całość połączyłam w mikserze.

Krok 6

Do gładkiego ciasta dolałam schłodzone masło i wyrabiałam, aż zostało całkowicie wchłonięte.

Krok 7

Gotowe ciasto ponownie nakryłam ściereczką i odstawiłam w ciepłe miejsce na 40-60 minut do wyrośnięcia.

Krok 8

Wyrośnięte ciasto podzieliłam na 12 sporych porcji i formowałam z nich kulki umieszczając w środku po 2 usmażone pieczarkowe kapelusze. Ponownie nakryłam ściereczka i pozwoliłam im rosnąć kolejne 30-40 minut.

Krok 9

Do dużego (i szerokiego) garnka nalałam wody do 3/4 wysokości, a górę nakryłam gazą (od biedy można użyć firanki) i obwiązałam sznurkiem (mocno, żeby gaza była porządnie naprężona).

Krok 10

Gdy woda zaczęła wrzeć, układałam na gazie po 3 pyzy, przykrywałam dość wysoką misą (zwykła pokrywka odpada, bo pyzy muszą być miejsce by rosnąć, a jednocześnie nie mogą dotykać wody) i gotowałam na parze, pod przykryciem około 8 minut.

Krok 11

Sos borowikowy rozrobiłam z wodą zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu i wlałam do garnka z nóżkami pieczarek. Zagotowałam i mieszając i gotowałam jeszcze około 2 minut.

Krok 12

Ułożyłam pyzy na talerzach i polałam gorącym sosem.

Krok 13

Smacznego!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Drożdżowe Pyzy z Niespodzianką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Drożdżowe Pyzy z Niespodzianką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Drożdżowe Pyzy z Niespodzianką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Drożdżowe Pyzy z Niespodzianką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Drożdżowe Pyzy z Niespodzianką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Drożdżowe Pyzy z Niespodzianką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Drożdżowe Pyzy z Niespodzianką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Drożdżowe Pyzy z Niespodzianką - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej