
Składniki
24 sztuki
100 gramów
125 mililitrów
500 gramów
1 szklanka
2 sztuki
50 gramów
1 łyżeczka
1 łyżka
1 opakowanie
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Oddzieliłam nóżki pieczarek od kapeluszy.
Krok 2
Drobno posiekałam cebulę, osoliłam, wrzuciłam na zimny tłuszcz i dopiero wtedy postawiłam patelnię na ogniu.
Krok 3
Gdy masło się roztopiło dodałam pieczarki i podsmażyłam na brązowo, a gdy zabrały cały tłuszcz, podlałam winem i pod koniec smażenia doprawiłam białym pieprzem. (Warto, mimo niedużej ilości grzybów użyć do tego dużej patelni - pieczarki nabiorą wówczas ładniejszego koloru).
Krok 4
Mleko podgrzałam z cukrem (nie może być gorące!), rozpuściłam w nim drożdże, zasypałam łyżką mąki, nakryłam lnianą ściereczką i odstawiłam na kwadrans, żeby uaktywnić zaczyn.
Krok 5
Do spulchnionego zaczynu dodałam mąkę, jajka i pół łyżeczki soli. Całość połączyłam w mikserze.
Krok 6
Do gładkiego ciasta dolałam schłodzone masło i wyrabiałam, aż zostało całkowicie wchłonięte.
Krok 7
Gotowe ciasto ponownie nakryłam ściereczką i odstawiłam w ciepłe miejsce na 40-60 minut do wyrośnięcia.
Krok 8
Wyrośnięte ciasto podzieliłam na 12 sporych porcji i formowałam z nich kulki umieszczając w środku po 2 usmażone pieczarkowe kapelusze. Ponownie nakryłam ściereczka i pozwoliłam im rosnąć kolejne 30-40 minut.
Krok 9
Do dużego (i szerokiego) garnka nalałam wody do 3/4 wysokości, a górę nakryłam gazą (od biedy można użyć firanki) i obwiązałam sznurkiem (mocno, żeby gaza była porządnie naprężona).
Krok 10
Gdy woda zaczęła wrzeć, układałam na gazie po 3 pyzy, przykrywałam dość wysoką misą (zwykła pokrywka odpada, bo pyzy muszą być miejsce by rosnąć, a jednocześnie nie mogą dotykać wody) i gotowałam na parze, pod przykryciem około 8 minut.
Krok 11
Sos borowikowy rozrobiłam z wodą zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu i wlałam do garnka z nóżkami pieczarek. Zagotowałam i mieszając i gotowałam jeszcze około 2 minut.
Krok 12
Ułożyłam pyzy na talerzach i polałam gorącym sosem.
Krok 13
Smacznego!
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Menu ze Smakiem Sos borowikowy Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej