
Składniki
200 gramów
150 gramów
1 sztuka
2 sztuki
1 sztuka
175 gramów
2 łyżki
300 mililitrów
1 szczypta
6 plastrów
1 sztuka
4 sztuki
1 szczypta
1 szczypta
1 szczypta
1 szczypta
1 szczypta
1 szczypta
1 szczypta
1 szczypta
0.5 szklanki
1 gram
1 gram
1 gram
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Sos Boloński: 1. Na patelni podgrzać olej, zeszklić cebulę z cukrem i dodać startą marchewkę. Do usmażonych warzyw dodać pół puszki krojonych pomidorów i doprowadzić do wrzenia. 2. Przerzucić wszystko do miski i zmiksować, a na patelnię wrzucić mięso mielone (wieprzowe lub wegetariańskie), dodać sól, pieprz, cebulę i suszone pomidory w proszku. Zasmażyć mięso na brązowy kolor i dolać zmiksowany sos. 3. Dodać przyprawy (bazylię, pietruszkę, oregano, czosnek granulowany, tymianek, cząber i estragon) Przykryć i gotować na małym ogniu przez 10-15 minut.
Krok 2
Sos beszamelowy: (najlepiej zrobić go na chwilę przed układaniem warstw) 1. W małym garnku roztopić masło i powoli dosypywać mąki, przez cały czas mieszając. Smażyć razem przez ok. 2 minuty. Stopniowo wlewać mleko aż sos będzie gładki. 2. Gotować na małym ogniu przez kilka minut i doprawić gałką muszkatołową. Opcjonalnie: 1. Rozpuścić 100g białego sera topionego w 400 ml śmietany 30%.
Krok 3
Warstwy: 1. Przygotować małe żaroodporne naczynie i nagrzać piekarnik do 180 stopni C. 2. Położyć na dnie naczynia surowe płaty makaronu (mogą być lekko ugotowane, jeżeli inaczej nie da się ich ułożyć) . Na płatach lasagne rozprowadzić część sosu pomidorowego, później położyć dwa duże plastry sera, na serze rozprowadzić sos beszamelowy i powtarzać aż skończą się składniki. Na ostatniej warstwie beszamelu posypać mozzarellę. 3.Tak złożoną lasagne włożyć do piekarnika i piec 40 minut. Po wyjęciu z piekarnika odczekać 15 minut przed porcjowaniem.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przyprawa Knorr Suszone Pomidory z Czosnkiem i Bazylią
Więcej przepisów z użyciem tego produktuMarynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej