Sałatka makaronowa z salami i papryką przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka makaronowa z salami i papryką

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

5

heart
134 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

37 osób wydrukowało

Pobierz pdf

90 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

1 sztuka

1 sztuka

150 gramów

1 opakowanie

0.5 pęczka

1 sztuka

6 łyżek

4 łyżki

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron ugotuj al dente według zaleceń producenta. Następnie odcedź go i skrop oliwą z oliwek.

Sałatka makaronowa z salami i papryką - Krok 1

Krok 2

Papryki dokładnie umyj i pokój w paski.

Sałatka makaronowa z salami i papryką - Krok 2

Krok 3

Salami pokrój w cienkie paseczki, a cebulę w piórka.

Sałatka makaronowa z salami i papryką - Krok 3

Krok 4

Sos sałatkowy połącz z olejem z pestek winogron i wodą. Wszystko wymieszaj w dużej misce.

Sałatka makaronowa z salami i papryką - Krok 4

Krok 5

Dodaj pokrojoną paprykę, salami, makaron, cebulę i posiekaną natkę pietruszki.

Sałatka makaronowa z salami i papryką - Krok 5

Krok 6

Wszystko dokładnie wymieszaj i podawaj, np. w salaterkach.

przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka makaronowa z salami i papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka makaronowa z salami i papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka makaronowa z salami i papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka makaronowa z salami i papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka makaronowa z salami i papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka makaronowa z salami i papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka makaronowa z salami i papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka makaronowa z salami i papryką - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka makaronowa z salami i paprykąSałatka makaronowa z salami i papryką

Lubisz kolorowe sałatki z dodatkiem makaronu, ryżu czy kasz? Spróbuj więc proponowanego wariantu z makaronem, salami i papryką. To pyszna przekąska na przyjęcie, a także dobre rozwiązanie na drugie śniadanie w pracy czy weekendowy piknik. Najlepiej będzie się do niej nadawać makaron penne albo kolanka – ugotuj go na półtwardo, odstaw do przestudzenia i skrop lekko oliwą, żeby się nie sklejał. Następnie przygotuj pozostałe składniki: pokrój paprykę, cebulę i salami (może być pikantne albo łagodne). Połącz je ze schłodzonym makaronem i przygotuj wyśmienity aromatyczny sos włoski na bazie mieszanki przypraw, wody oraz oleju z pestek winogron. Przed podaniem udekoruj każdą porcję listkami świeżej kolendry albo bazylii. Do sałatki makaronowej z papryką doskonale będą pasować także pomidorki koktajlowe. Podawaj ją solo albo jako dodatek do mięsnych dań głównych. Mamy nadzieję, że nasze przepisy będą dla Ciebie dobrą inspiracją, a gotowanie na ich podstawie – prawdziwą przyjemnością. Do dzieła!