Składniki
200 gramów
1 sztuka
1 sztuka
150 gramów
1 opakowanie
0.5 pęczka
1 sztuka
6 łyżek
4 łyżki
4 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Makaron ugotuj al dente według zaleceń producenta. Następnie odcedź go i skrop oliwą z oliwek.
Krok 2
Papryki dokładnie umyj i pokój w paski.
Krok 3
Salami pokrój w cienkie paseczki, a cebulę w piórka.
Krok 4
Sos sałatkowy połącz z olejem z pestek winogron i wodą. Wszystko wymieszaj w dużej misce.
Krok 5
Dodaj pokrojoną paprykę, salami, makaron, cebulę i posiekaną natkę pietruszki.
Krok 6
Wszystko dokładnie wymieszaj i podawaj, np. w salaterkach.
Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Jeszcze kilka lat temu sushi uznawano za egzotyczny przysmak, którego w Polsce skosztować można było tylko w nielicznych restauracjach, specjalizujących się w tej japońskiej potrawie. Z biegiem czasu lokali z sushi pojawiało się coraz więcej, w tym momencie serwowane bywa w licznych food truckach, a apetyczne rolki można zjeść nawet w biegu.
Czytaj więcejNuggetsy to pyszne chrupiące kąski, które w szybki sposób można przygotować w domu. Najlepiej smakują w towarzystwie aromatycznych sosów i frytek. Jesteście ciekawi, jak zrobić domowe nuggetsy? Koniecznie zostańcie z nami i poznajcie kilka wskazówek, które pozwolą Wam cieszyć się smakiem nuggetsów w pysznej panierce.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka makaronowa z salami i papryką
Lubisz kolorowe sałatki z dodatkiem makaronu, ryżu czy kasz? Spróbuj więc proponowanego wariantu z makaronem, salami i papryką. To pyszna przekąska na przyjęcie, a także dobre rozwiązanie na drugie śniadanie w pracy czy weekendowy piknik. Najlepiej będzie się do niej nadawać makaron penne albo kolanka – ugotuj go na półtwardo, odstaw do przestudzenia i skrop lekko oliwą, żeby się nie sklejał. Następnie przygotuj pozostałe składniki: pokrój paprykę, cebulę i salami (może być pikantne albo łagodne). Połącz je ze schłodzonym makaronem i przygotuj wyśmienity aromatyczny sos włoski na bazie mieszanki przypraw, wody oraz oleju z pestek winogron. Przed podaniem udekoruj każdą porcję listkami świeżej kolendry albo bazylii. Do sałatki makaronowej z papryką doskonale będą pasować także pomidorki koktajlowe. Podawaj ją solo albo jako dodatek do mięsnych dań głównych. Mamy nadzieję, że nasze przepisy będą dla Ciebie dobrą inspiracją, a gotowanie na ich podstawie – prawdziwą przyjemnością. Do dzieła!