Składniki
200 gramów
1 sztuka
1 sztuka
150 gramów
1 opakowanie
0.5 pęczka
1 sztuka
6 łyżek
4 łyżki
4 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Makaron ugotuj al dente według zaleceń producenta. Następnie odcedź go i skrop oliwą z oliwek.
Krok 2
Papryki dokładnie umyj i pokój w paski.
Krok 3
Salami pokrój w cienkie paseczki, a cebulę w piórka.
Krok 4
Sos sałatkowy połącz z olejem z pestek winogron i wodą. Wszystko wymieszaj w dużej misce.
Krok 5
Dodaj pokrojoną paprykę, salami, makaron, cebulę i posiekaną natkę pietruszki.
Krok 6
Wszystko dokładnie wymieszaj i podawaj, np. w salaterkach.
Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka makaronowa z salami i papryką
Lubisz kolorowe sałatki z dodatkiem makaronu, ryżu czy kasz? Spróbuj więc proponowanego wariantu z makaronem, salami i papryką. To pyszna przekąska na przyjęcie, a także dobre rozwiązanie na drugie śniadanie w pracy czy weekendowy piknik. Najlepiej będzie się do niej nadawać makaron penne albo kolanka – ugotuj go na półtwardo, odstaw do przestudzenia i skrop lekko oliwą, żeby się nie sklejał. Następnie przygotuj pozostałe składniki: pokrój paprykę, cebulę i salami (może być pikantne albo łagodne). Połącz je ze schłodzonym makaronem i przygotuj wyśmienity aromatyczny sos włoski na bazie mieszanki przypraw, wody oraz oleju z pestek winogron. Przed podaniem udekoruj każdą porcję listkami świeżej kolendry albo bazylii. Do sałatki makaronowej z papryką doskonale będą pasować także pomidorki koktajlowe. Podawaj ją solo albo jako dodatek do mięsnych dań głównych. Mamy nadzieję, że nasze przepisy będą dla Ciebie dobrą inspiracją, a gotowanie na ich podstawie – prawdziwą przyjemnością. Do dzieła!