
Składniki
200 gramów
1 sztuka
1 sztuka
150 gramów
1 opakowanie
0.5 pęczka
1 sztuka
6 łyżek
4 łyżki
4 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Makaron ugotuj al dente według zaleceń producenta. Następnie odcedź go i skrop oliwą z oliwek.

Krok 2
Papryki dokładnie umyj i pokój w paski.

Krok 3
Salami pokrój w cienkie paseczki, a cebulę w piórka.

Krok 4
Sos sałatkowy połącz z olejem z pestek winogron i wodą. Wszystko wymieszaj w dużej misce.

Krok 5
Dodaj pokrojoną paprykę, salami, makaron, cebulę i posiekaną natkę pietruszki.

Krok 6
Wszystko dokładnie wymieszaj i podawaj, np. w salaterkach.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka makaronowa z salami i papryką
Lubisz kolorowe sałatki z dodatkiem makaronu, ryżu czy kasz? Spróbuj więc proponowanego wariantu z makaronem, salami i papryką. To pyszna przekąska na przyjęcie, a także dobre rozwiązanie na drugie śniadanie w pracy czy weekendowy piknik. Najlepiej będzie się do niej nadawać makaron penne albo kolanka – ugotuj go na półtwardo, odstaw do przestudzenia i skrop lekko oliwą, żeby się nie sklejał. Następnie przygotuj pozostałe składniki: pokrój paprykę, cebulę i salami (może być pikantne albo łagodne). Połącz je ze schłodzonym makaronem i przygotuj wyśmienity aromatyczny sos włoski na bazie mieszanki przypraw, wody oraz oleju z pestek winogron. Przed podaniem udekoruj każdą porcję listkami świeżej kolendry albo bazylii. Do sałatki makaronowej z papryką doskonale będą pasować także pomidorki koktajlowe. Podawaj ją solo albo jako dodatek do mięsnych dań głównych. Mamy nadzieję, że nasze przepisy będą dla Ciebie dobrą inspiracją, a gotowanie na ich podstawie – prawdziwą przyjemnością. Do dzieła!