Zapiekanka makaronowa z wędzonym kurczakiem
łatwe
243 osoby zapisały
Składniki
400 gramów
300 gramów
1 opakowanie
200 mililitrów
300 mililitrów
30 gramów
250 mililitrów
1 sztuka
4 łyżki
120 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Makaron ugotuj w wodzie. Gdy będzie jeszcze lekko twardawy, dodaj różyczki z brokułu, pogotuj 1 minutę i całość odcedź.
Krok 2
Fix Knorr wymieszaj z wodą, mlekiem, margaryną i zagotuj.
Krok 3
Następnie, gdy sos lekko ostygnie, połącz go z kwaśną śmietaną.
Krok 4
Kurczaka podziel palcami na mniejsze kawałki.
Krok 5
Teraz wymieszaj makaron z brokułami, mięsem i sosem. Gotową mieszankę nakładaj do małych żaroodpornych naczynek.
Krok 6
Po wierzchu posyp makaron starym serem i bułką tartą. Piecz w 180 °C przez 20 minut.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Zapiekanka makaronowa z wędzonym kurczakiem
Zapiekanka makaronowa z wędzonym kurczakiem to szybki sposób na obiad albo ciepłą kolację. Brokuły, kurczak i sos serowy stanowią popularne połączenie, w którym wszystkie smaki dobrze się uzupełniają, a użycie wędzonego mięsa sprawia, że całość nabiera przyjemnego aromatu. Do zapiekanki wybierz dowolny makaron, np. rurki czy świderki – może być klasyczny albo pełnoziarnisty. Ugotuj go, pod koniec dodając do wody różyczki brokuła, dzięki czemu makaron wchłonie nieco smak warzywa – gotowy powinien pozostać lekko twardy, ponieważ zmięknie jeszcze podczas zapiekania w sosie. Przygotuj sos serowo-brokułowy, a kiedy ostygnie, wymieszaj go z kwaśną śmietaną, makaronem oraz warzywami. Na koniec dodaj podzielonego na mniejsze kawałki kurczaka. Zapiekanka makaronowa z wędzonym kurczakiem będzie wyglądać efektownie, jeśli mniejsze porcje zapieczesz w osobnych naczyniach. Przed włożeniem do piekarnika posyp wierzch każdej porcji żółtym serem i bułką tartą, która sprawi, że danie zyska chrupiącą skórkę. Smacznego.