Bakłażan z grilla przepis – Zobacz na przepisy.pl

Bakłażan z grilla

marynowany w oliwie

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

8

351 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

56 osób wydrukowało

Pobierz pdf

85 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

8 łyżek

2 łyżki

2 łyżki

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pokrój bakłażana w plastry o szerokości 1-1,5 centymetra. Dopraw Przyprawą Uniwersalną Delikat Knorr i odstaw na godzinę.

Bakłażan z grilla - Krok 1

Krok 2

Następnie odsącz na papierowym ręczniku.

Bakłażan z grilla - Krok 2

Krok 3

Upiecz na ruszcie.

Bakłażan z grilla - Krok 3

Krok 4

Upieczone, ale jeszcze ciepłe plastry dopraw do smaku peperoncino, oregano oraz sokiem z cytryny.

Bakłażan z grilla - Krok 4

Krok 5

Na koniec polej sporą ilością oliwy z oliwek.

Bakłażan z grilla - Krok 5

Krok 6

Podawaj na zimno z dodatkiem grzanek i świeżo startego parmezanu.

Bakłażan z grilla - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Bakłażan z grilla - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Bakłażan z grilla - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Bakłażan z grilla - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Bakłażan z grilla - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Bakłażan z grilla - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Bakłażan z grilla - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Bakłażan z grilla - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Bakłażan z grillaBakłażan z grilla

Kwintesencja kuchni śródziemnomorskiej – grillowany, mięciutki, wręcz rozpływający się w ustach bakłażan zanurzony w jedwabistej oliwie z oliwek z pierwszego tłoczenia, to przekąska, którą mieszkańcy południa Europy przegryzają do lampki czerwonego wina lub podaj na grillu z przyjaciółmi jako dodatek do mięs i ryb. Wyrazistości i smaku dodaje mu tarty parmezan, a nutkę pikanterii zapewnia papryczka chili. By bakłażan nie był gorzki przed grillowaniem zostaw go na chwilę pokrojonego i obsypanego solą – charakterystyczna dla tego warzywa goryczka „wyjdzie” z niego pod postacią drobnych kropek wody, które należy odsączyć. Do dania możesz dodać każde ulubione zioła oraz czosnek. Tak przygotowany bakłażan zamknięty i pasteryzowany w słoiku wypełnionym po brzegi oliwą może też stać się ciekawym przetworem – smakiem lata zachowanym na chłodniejsze miesiące.