Bakłażan z grilla przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Bakłażan z grilla

marynowany w oliwie

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

8

351 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

57 osób wydrukowało

Pobierz pdf

85 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

8 łyżek

2 łyżki

2 łyżki

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pokrój bakłażana w plastry o szerokości 1-1,5 centymetra. Dopraw Przyprawą Uniwersalną Delikat Knorr i odstaw na godzinę.

Bakłażan z grilla - Krok 1

Krok 2

Następnie odsącz na papierowym ręczniku.

Bakłażan z grilla - Krok 2

Krok 3

Upiecz na ruszcie.

Bakłażan z grilla - Krok 3

Krok 4

Upieczone, ale jeszcze ciepłe plastry dopraw do smaku peperoncino, oregano oraz sokiem z cytryny.

Bakłażan z grilla - Krok 4

Krok 5

Na koniec polej sporą ilością oliwy z oliwek.

Bakłażan z grilla - Krok 5

Krok 6

Podawaj na zimno z dodatkiem grzanek i świeżo startego parmezanu.

Bakłażan z grilla - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Bakłażan z grilla - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Bakłażan z grilla - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Bakłażan z grilla - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Bakłażan z grilla - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Bakłażan z grilla - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Bakłażan z grilla - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Bakłażan z grilla - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Bakłażan z grilla - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
3 osoby oglądają przepis:
Ziemniaczana zupa
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Bakłażan z grillaBakłażan z grilla

Kwintesencja kuchni śródziemnomorskiej – grillowany, mięciutki, wręcz rozpływający się w ustach bakłażan zanurzony w jedwabistej oliwie z oliwek z pierwszego tłoczenia, to przekąska, którą mieszkańcy południa Europy przegryzają do lampki czerwonego wina lub podaj na grillu z przyjaciółmi jako dodatek do mięs i ryb. Wyrazistości i smaku dodaje mu tarty parmezan, a nutkę pikanterii zapewnia papryczka chili. By bakłażan nie był gorzki przed grillowaniem zostaw go na chwilę pokrojonego i obsypanego solą – charakterystyczna dla tego warzywa goryczka „wyjdzie” z niego pod postacią drobnych kropek wody, które należy odsączyć. Do dania możesz dodać każde ulubione zioła oraz czosnek. Tak przygotowany bakłażan zamknięty i pasteryzowany w słoiku wypełnionym po brzegi oliwą może też stać się ciekawym przetworem – smakiem lata zachowanym na chłodniejsze miesiące.