Bakłażan z grilla

marynowany w oliwie

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

8

351 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

56 osób wydrukowało

Pobierz pdf

83 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

8 łyżek

2 łyżki

2 łyżki

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pokrój bakłażana w plastry o szerokości 1-1,5 centymetra. Dopraw Przyprawą Uniwersalną Delikat Knorr i odstaw na godzinę.

Bakłażan z grilla - Krok 1

Krok 2

Następnie odsącz na papierowym ręczniku.

Bakłażan z grilla - Krok 2

Krok 3

Upiecz na ruszcie.

Bakłażan z grilla - Krok 3

Krok 4

Upieczone, ale jeszcze ciepłe plastry dopraw do smaku peperoncino, oregano oraz sokiem z cytryny.

Bakłażan z grilla - Krok 4

Krok 5

Na koniec polej sporą ilością oliwy z oliwek.

Bakłażan z grilla - Krok 5

Krok 6

Podawaj na zimno z dodatkiem grzanek i świeżo startego parmezanu.

Bakłażan z grilla - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Bakłażan z grilla - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Bakłażan z grilla - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Bakłażan z grilla - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Bakłażan z grilla - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Bakłażan z grilla - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Bakłażan z grilla - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Bakłażan z grilla - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
5 osób ogląda przepis:
Cukinia smażona
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Bakłażan z grillaBakłażan z grilla

Kwintesencja kuchni śródziemnomorskiej – grillowany, mięciutki, wręcz rozpływający się w ustach bakłażan zanurzony w jedwabistej oliwie z oliwek z pierwszego tłoczenia, to przekąska, którą mieszkańcy południa Europy przegryzają do lampki czerwonego wina lub podaj na grillu z przyjaciółmi jako dodatek do mięs i ryb. Wyrazistości i smaku dodaje mu tarty parmezan, a nutkę pikanterii zapewnia papryczka chili. By bakłażan nie był gorzki przed grillowaniem zostaw go na chwilę pokrojonego i obsypanego solą – charakterystyczna dla tego warzywa goryczka „wyjdzie” z niego pod postacią drobnych kropek wody, które należy odsączyć. Do dania możesz dodać każde ulubione zioła oraz czosnek. Tak przygotowany bakłażan zamknięty i pasteryzowany w słoiku wypełnionym po brzegi oliwą może też stać się ciekawym przetworem – smakiem lata zachowanym na chłodniejsze miesiące.