Bakłażan z grilla przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Bakłażan z grilla

marynowany w oliwie

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

8

heart
357 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

68 osób wydrukowało

Pobierz pdf

103 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

8 łyżek

2 łyżki

2 łyżki

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pokrój bakłażana w plastry o szerokości 1-1,5 centymetra. Dopraw Przyprawą Uniwersalną Delikat Knorr i odstaw na godzinę.

Bakłażan z grilla - Krok 1

Krok 2

Następnie odsącz na papierowym ręczniku.

Bakłażan z grilla - Krok 2

Krok 3

Upiecz na ruszcie.

Bakłażan z grilla - Krok 3

Krok 4

Upieczone, ale jeszcze ciepłe plastry dopraw do smaku peperoncino, oregano oraz sokiem z cytryny.

Bakłażan z grilla - Krok 4

Krok 5

Na koniec polej sporą ilością oliwy z oliwek.

Bakłażan z grilla - Krok 5

Krok 6

Podawaj na zimno z dodatkiem grzanek i świeżo startego parmezanu.

Bakłażan z grilla - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Bakłażan z grilla - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Bakłażan z grilla - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Bakłażan z grilla - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Bakłażan z grilla - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Bakłażan z grilla - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Bakłażan z grilla - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Bakłażan z grilla - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Bakłażan z grilla - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Bakłażan z grillaBakłażan z grilla

Kwintesencja kuchni śródziemnomorskiej – grillowany, mięciutki, wręcz rozpływający się w ustach bakłażan zanurzony w jedwabistej oliwie z oliwek z pierwszego tłoczenia, to przekąska, którą mieszkańcy południa Europy przegryzają do lampki czerwonego wina lub podaj na grillu z przyjaciółmi jako dodatek do mięs i ryb. Wyrazistości i smaku dodaje mu tarty parmezan, a nutkę pikanterii zapewnia papryczka chili. By bakłażan nie był gorzki przed grillowaniem zostaw go na chwilę pokrojonego i obsypanego solą – charakterystyczna dla tego warzywa goryczka „wyjdzie” z niego pod postacią drobnych kropek wody, które należy odsączyć. Do dania możesz dodać każde ulubione zioła oraz czosnek. Tak przygotowany bakłażan zamknięty i pasteryzowany w słoiku wypełnionym po brzegi oliwą może też stać się ciekawym przetworem – smakiem lata zachowanym na chłodniejsze miesiące.