Placuszki warzywne przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Placuszki warzywne

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

47

509 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

740 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1068 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

6 sztuk

1 sztuka

4 sztuki

4 sztuki

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

0.5 szklanki

80 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Wszystkie warzywa zetrzyj na tarce. Dodaj do nich mąkę, jajka, żółty ser oraz Przyprawę Uniwersalną Delikat Knorr do smaku.

Placuszki warzywne  - Krok 1

Krok 2

Po około 2-3 minutach przewróć je na drugą stronę i smaż przez kolejne 2-3 minuty. Odsącz z tłuszczu na papierowych ręcznikach.

Placuszki warzywne  - Krok 2

Krok 3

Na patelni rozgrzej tłuszcz. Łyżką nabieraj porcje warzyw i kładź na rozgrzanym tłuszczu, lekko rozpłaszczając. Na początku smażenia zmniejsz ogień. Placuszki powinny się smażyć na średnim ogniu.

Placuszki warzywne  - Krok 3

Krok 4

Przygotuj Sos w słoiku śmietanowo-grzybowy Knorr według opisu na opakowaniu. Następnie polej nim placuszki. Podawaj ciepłe.

Placuszki warzywne  - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Placuszki warzywne  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Placuszki warzywne  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Placuszki warzywne  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Placuszki warzywne  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Placuszki warzywne  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Placuszki warzywne  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Placuszki warzywne  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Placuszki warzywne  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
4 osoby oglądają przepis:
Placuszki z kaszy kuskus
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Placuszki warzywne Placuszki warzywne

Starte na grubszej tarce warzywa są podstawą ciasta, z którego upieczesz chrupiące placuszki. To doskonała propozycja dla jaroszy, ale polubią je też wielbiciele mięsa, chcący dla odmiany zjeść coś pysznego, a składającego się wyłącznie z warzyw. Danie to jest bardzo ciekawą propozycją dla amatorów placków ziemniaczanych. Placuszki warzywne są ich bogatszą i bardziej interesującą pod względem smakowym alternatywą. Masę warzywną zrobisz w mgnieniu oka i równie szybko je upieczesz. Warzywa możesz zetrzeć na tarce z grubymi oczkami, ale jeśli masz maszynkę do mielenia mięsa z nakładką przeznaczoną do tarcia warzyw, to koniecznie jej użyj – znacznie zaoszczędzisz czas. Placki po usmażeniu są właściwie gotowe do podania. Opcjonalnie możesz posypać je drobno startym serem, polać kwaśną śmietaną lub sosem na bazie jogurtu naturalnego.