Składniki
6 sztuk
1 sztuka
4 sztuki
4 sztuki
2 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
2 sztuki
0.5 szklanki
80 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Wartości odżywcze
Krok 1
Wszystkie warzywa zetrzyj na tarce. Dodaj do nich mąkę, jajka, żółty ser oraz Przyprawę Uniwersalną Delikat Knorr do smaku.
Krok 2
Po około 2-3 minutach przewróć je na drugą stronę i smaż przez kolejne 2-3 minuty. Odsącz z tłuszczu na papierowych ręcznikach.
Krok 3
Na patelni rozgrzej tłuszcz. Łyżką nabieraj porcje warzyw i kładź na rozgrzanym tłuszczu, lekko rozpłaszczając. Na początku smażenia zmniejsz ogień. Placuszki powinny się smażyć na średnim ogniu.
Krok 4
Przygotuj Sos w słoiku śmietanowo-grzybowy Knorr według opisu na opakowaniu. Następnie polej nim placuszki. Podawaj ciepłe.
Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNa zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Placuszki warzywne
Starte na grubszej tarce warzywa są podstawą ciasta, z którego upieczesz chrupiące placuszki. To doskonała propozycja dla jaroszy, ale polubią je też wielbiciele mięsa, chcący dla odmiany zjeść coś pysznego, a składającego się wyłącznie z warzyw. Danie to jest bardzo ciekawą propozycją dla amatorów placków ziemniaczanych. Placuszki warzywne są ich bogatszą i bardziej interesującą pod względem smakowym alternatywą. Masę warzywną zrobisz w mgnieniu oka i równie szybko je upieczesz. Warzywa możesz zetrzeć na tarce z grubymi oczkami, ale jeśli masz maszynkę do mielenia mięsa z nakładką przeznaczoną do tarcia warzyw, to koniecznie jej użyj – znacznie zaoszczędzisz czas. Placki po usmażeniu są właściwie gotowe do podania. Opcjonalnie możesz posypać je drobno startym serem, polać kwaśną śmietaną lub sosem na bazie jogurtu naturalnego.