Placki warzywne – przepis na proste placuszki | Przepisy.pl pixel

Placuszki warzywne

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

54

heart
551 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

885 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1385 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

6 sztuk

1 sztuka

4 sztuki

4 sztuki

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

0.5 szklanki

80 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Wszystkie warzywa zetrzyj na tarce. Dodaj do nich mąkę, jajka, żółty ser oraz Przyprawę Uniwersalną Delikat Knorr do smaku.

Placuszki warzywne  - Krok 1

Krok 2

Na patelni rozgrzej tłuszcz. Łyżką nabieraj porcje warzyw i kładź na rozgrzanym tłuszczu, lekko rozpłaszczając. Na początku smażenia zmniejsz ogień. Placuszki powinny się smażyć na średnim ogniu.

Placuszki warzywne  - Krok 2

Krok 3

Po około 2-3 minutach przewróć je na drugą stronę i smaż przez kolejne 2-3 minuty. Odsącz z tłuszczu na papierowych ręcznikach.

Placuszki warzywne  - Krok 3

Krok 4

Przygotuj Sos w słoiku śmietanowo-grzybowy Knorr według opisu na opakowaniu. Następnie polej nim placuszki. Podawaj ciepłe.

Placuszki warzywne  - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

4

Opinie o przepisie

  • Syriusz85

    Syriusz85 , 03.03.2022

    Chyba pkt. 2 i 3 są zamienione miejscami.

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Jackie

    Jackie , 23.02.2022

    "Dodaj do nich mąkę, jajka, żółty ser" ..... ale ile tego wszystkiego nie ma tego w spisie skladnikow.

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Placuszki warzywne  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Placuszki warzywne  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Placuszki warzywne  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Placuszki warzywne  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Placuszki warzywne  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Placuszki warzywne  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Placuszki warzywne  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Placuszki warzywne  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Placuszki warzywne Placuszki warzywne

Starte na grubszej tarce warzywa są podstawą ciasta, z którego upieczesz lub usmażysz chrupiące placuszki warzywne. Przygotuj je tak, jak lubisz! Pamiętaj jednak, by mieć pod ręką ziemniaki, cukinię, kalarepę, marchew i pietruszkę, ponieważ właśnie ten zestaw gwarantuje fenomenalne doznania smakowe. Jak zrobić placki warzywne? Przepis, które prezentujemy, zawiera wszystkie niezbędne instrukcje.

Dla kogo? To doskonała propozycja dla jaroszy, ale placuszki warzywne polubią też wielbiciele mięsa, chcący dla odmiany zjeść coś pysznego, a składającego się wyłącznie z roślinnych produktów. Danie to jest bardzo ciekawą propozycją dla amatorów placków ziemniaczanych. Placuszki warzywne są ich bogatszą i bardziej interesującą pod względem smakowym alternatywą.

Na jaką okazję? Masę warzywną zrobisz w mgnieniu oka i równie szybko upieczesz placki z warzywami. Jesteśmy pewni, że urozmaicą twoje codzienne menu, do którego mogła wkraść się monotonia. Nie pozwól na nudę na talerzach, przygotowując placuszki warzywne!

Czy wiesz, że? Warzywa możesz zetrzeć na tarce z grubymi oczkami, ale jeśli masz maszynkę do mielenia mięsa z nakładką przeznaczoną do tarcia warzyw, to koniecznie jej użyj – znacznie zaoszczędzisz czas podczas przyrządzania placków z warzywami.

Dla urozmaicenia: Tak naprawdę potrawa jest już kompletna! Placki warzywne po usmażeniu są właściwie gotowe do podania. Opcjonalnie możesz posypać je drobno startym serem, polać kwaśną śmietaną lub sosem na bazie jogurtu naturalnego.