Placuszki warzywne

1 porcja | %*w porcji** | |
---|---|---|
Energia*** | 273 Kcal | |
Tłuszcz | 10.6 g | 15 % |
w tym kwasy tłuszczowe: nasycone | 4.1 g | 21 % |
Węglowodany | 40.5 g | 16 % |
w tym cukry | 5.9 g | 7 % |
Błonnik | 8.3 g | - |
Białko | 10.5 g | 21 % |
Sól | 1.2 g | 19 % |
* % referencyjnej wartości spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/2000 kcal). ** 1 porcja ok. 420 gr. Przepis pozwala na przygotowanie 8 porcji. *** 1 Kcal = 4,184 kJ |
- Krok 1Wszystkie warzywa zetrzyj na tarce. Dodaj do nich mąkę, jajka, żółty ser oraz Przyprawę Uniwersalną Delikat Knorr do smaku.
- Krok 2Po około 2-3 minutach przewróć je na drugą stronę i smaż przez kolejne 2-3 minuty. Odsącz z tłuszczu na papierowych ręcznikach.
- Krok 3Na patelni rozgrzej tłuszcz. Łyżką nabieraj porcje warzyw i kładź na rozgrzanym tłuszczu, lekko rozpłaszczając. Na początku smażenia zmniejsz ogień. Placuszki powinny się smażyć na średnim ogniu.
- Krok 4Przygotuj Sos w słoiku śmietanowo-grzybowy Knorr według opisu na opakowaniu. Następnie polej nim placuszki. Podawaj ciepłe.

Starte na grubszej tarce warzywa są podstawą ciasta, z którego upieczesz chrupiące placuszki. To doskonała propozycja dla jaroszy, ale polubią je też wielbiciele mięsa, chcący dla odmiany zjeść coś pysznego, a składającego się wyłącznie z warzyw. Danie to jest bardzo ciekawą propozycją dla amatorów placków ziemniaczanych. Placuszki warzywne są ich bogatszą i bardziej interesującą pod względem smakowym alternatywą. Masę warzywną zrobisz w mgnieniu oka i równie szybko je upieczesz. Warzywa możesz zetrzeć na tarce z grubymi oczkami, ale jeśli masz maszynkę do mielenia mięsa z nakładką przeznaczoną do tarcia warzyw, to koniecznie jej użyj – znacznie zaoszczędzisz czas. Placki po usmażeniu są właściwie gotowe do podania. Opcjonalnie możesz posypać je drobno startym serem, polać kwaśną śmietaną lub sosem na bazie jogurtu naturalnego.