
Składniki
4 sztuki
4 łyżki
4 łyżki
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 pęczek
3 łyżki
4 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Rybę oczyść z łusek i wypatrosz. Potem opłucz a następnie osusz papierowym ręcznikiem. Z obu stron ponacinaj ryby w poprzek, skrop oliwą, sokiem z cytryny i oprósz przyprawą Knorr. Czosnek pokrój w cienkie plasterki i włóż do środka każdej z nich.

Krok 2
Ryby ułóż na aluminiowej tacce lub umieść w specjalnym ruszcie do ryb i połóż na rozgrzanym grillu. Piecz przez ok. 20-25 minut obracając co jakiś czas.

Krok 3
Paprykę, cebulę oraz pomidora pokrój w drobną kostkę. Kolendrę pokrój drobno i dodaj do warzyw. Warzywa połącz z ketchupem i dokładnie wymieszaj. Upieczoną rybę wyłóż na talerz, podawaj z sałatą.


Dobra rada:
Przed samym podaniem na każdej rybie połóż po kawałeczku masła i skrop kilkoma kroplami soku z cytryny.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Ketchup Hellmann's Pikantny
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pieczona dorada z grilla
Potrawa z tego przepisu jest warta polecenia wszystkim miłośnikom ostrych smaków. Pieczona dorada z grilla z warzywnym sosem chili sprawdzi się nie tylko na obiad, ale będzie dobrze smakować również w porze kolacji. Aby przygotować to danie wystarczy ryba, zielona i czerwona papryka oraz pomidor. Przekonaj się, że ryba wspaniale smakuje przyrządzana bez grama panierki! Dorada z grilla dodatkowo prezentuje się niezwykle apetycznie.
Dla kogo?
Wyrazisty smak uzyskasz dzięki dodatkowi sosu chili. A także dzięki dodatkowym składnikom, jak przyprawy ze świeżo zmielonym pieprzem i kolendrą, ale możesz dodać także bazylię i rozmaryn. Dodaj sok z cytryny i czosnek, aby nadać potrawie bardziej intensywny smak. Komu posmakuje dorada z grilla? Przepis zadowoli wszystkich wielbicieli zdecydowanych akcentów, w których nie brakuje pikantnych nut.
Na jaką okazję?
Latem rozłóż w ogrodzie ruszt i przygotuj doradę na grillu. To smaczna alternatywa dla kiełbas i karkówek. W sezonie jesienno-zimowym wykorzystasz grill elektryczny. Równie dobrze ryba stanie się efektownym daniem głównym w trakcie wystawnej kolacji.
Czy wiesz, że?
Pamiętaj, aby dobrze osuszyć wcześniej opłukaną rybę i ponacinać ją, dzięki czemu upiecze się w sposób równomierny. Danie grilluj na mocno rozgrzanym ruszcie i podawaj zaraz po przyrządzeniu, na dużym półmisku. Dorada i grill to bardzo zgrany duet!
Dla urozmaicenia:
Doradę możesz przygotować także na patelni lub w piekarniku. Jedz ją z sałatkami, chrupiącym pieczywem lub grillowanymi warzywami. Jako dodatki świetnie sprawdzą się także pieczone ziemniaki i fasolka szparagowa. Doradę grillowaną udekoruj cytryną, papryczkami chili oraz skrop oliwą z oliwek. Życzymy smacznego!