Pieczona dorada z grilla z warzywnym sosem chilli

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

18

154 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

174 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

338 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

4 łyżki

1 łyżka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 pęczek

3 łyżki

4 sztuki

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rybę oczyść z łusek i wypatrosz. Potem opłucz a następnie osusz papierowym ręcznikiem. Z obu stron ponacinaj ryby w poprzek, skrop oliwą, sokiem z cytryny i oprósz przyprawą Knorr oraz pieprzem. Czosnek pokrój w cienkie plasterki i włóż do środka każdej z nich.

Pieczona dorada z grilla z warzywnym sosem chilli - Krok 1

Krok 2

Ryby ułóż na aluminiowej taczce lub umieść w specjalnym ruszcie do ryb i połóż na rozgrzanym grillu. Piecz przez ok. 20-25 minut obracając co jakiś czas.

Pieczona dorada z grilla z warzywnym sosem chilli - Krok 2

Krok 3

Paprykę, cebulę oraz pomidora pokrój w drobną kostkę. Kolendrę pokrój drobno i dodaj do warzyw. Warzywa połącz z sosem Hellmann’s Chilli i dokładnie wymieszaj.

Pieczona dorada z grilla z warzywnym sosem chilli - Krok 3

Krok 4

Upieczoną rybę wyłóż na talerz, podawaj z sałatą oraz przygotowanym sosem Hellmann's Chilli.

Pieczona dorada z grilla z warzywnym sosem chilli - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Przed samym podaniem na każdej rybie połóż po kawałeczku masła i skrop kilkoma kroplami soku z cytryny.

2

Opinie o przepisie

  • Anna Wrzyszcz

    Anna Wrzyszcz , 29.04.2016

    dorada i chili :)

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczona dorada z grilla z warzywnym sosem chilli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczona dorada z grilla z warzywnym sosem chilli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczona dorada z grilla z warzywnym sosem chilli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczona dorada z grilla z warzywnym sosem chilli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczona dorada z grilla z warzywnym sosem chilli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczona dorada z grilla z warzywnym sosem chilli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczona dorada z grilla z warzywnym sosem chilli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

Francuskie, filo czy kruche? W formie tarty lub quiche? Ciasto na słono może mieć wiele postaci. Dodaje się do niego warzywa, sery, mięso, zioła. Skorzystaj z naszych porad i uruchom kulinarną fantazję, tworząc pyszne słone wypieki dla bliskich.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pieczona dorada z grilla z warzywnym sosem chilliPieczona dorada z grilla z warzywnym sosem chilli

Potrawa z tego przepisu jest warta polecenia dla wszystkich miłośników ostrych smaków. Pieczona dorada z grilla z warzywnym sosem chili sprawdzi się nie tylko na obiad, ale będzie dobrze smakować również na kolację. Aby przygotować to danie wystarczy ryba, papryka (zielona i czerwona) oraz pomidor. Wyrazisty smak uzyskasz dzięki dodatkowi sosu chili. Wszystkie składniki przypraw świeżo zmielonym pieprzem i kolendrą (możesz użyć także bazylii i rozmarynu). Dodaj sok z cytryny i czosnek, aby nadać potrawie jeszcze intensywniejszy smak. Pamiętaj, aby dobrze osuszyć wcześniej opłukaną rybę i ponacinać ją, dzięki czemu upiecze się w sposób równomierny. Danie grilluj na mocno rozgrzanym ruszcie i podawaj zaraz po przyrządzeniu, na dużym półmisku. Doradę możesz przygotować także na patelni lub w piekarniku. Jedz ją z sałatkami, chrupiącym pieczywem lub grillowanymi warzywami. Jako dodatki świetnie sprawdzą się także pieczone ziemniaki i fasolka szparagowa. Całość udekoruj cytryną, papryczkami chili oraz skrop oliwą z oliwek. Życzymy smacznego!