Pieczona dorada z grilla z warzywnym sosem chilli
średnie
339 osób zapisało
Składniki
4 sztuki
4 łyżki
1 łyżka
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 pęczek
3 łyżki
4 sztuki
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Rybę oczyść z łusek i wypatrosz. Potem opłucz a następnie osusz papierowym ręcznikiem. Z obu stron ponacinaj ryby w poprzek, skrop oliwą, sokiem z cytryny i oprósz przyprawą Knorr oraz pieprzem. Czosnek pokrój w cienkie plasterki i włóż do środka każdej z nich.
Krok 2
Ryby ułóż na aluminiowej taczce lub umieść w specjalnym ruszcie do ryb i połóż na rozgrzanym grillu. Piecz przez ok. 20-25 minut obracając co jakiś czas.
Krok 3
Paprykę, cebulę oraz pomidora pokrój w drobną kostkę. Kolendrę pokrój drobno i dodaj do warzyw. Warzywa połącz z sosem Hellmann’s Chilli i dokładnie wymieszaj.
Krok 4
Upieczoną rybę wyłóż na talerz, podawaj z sałatą oraz przygotowanym sosem Hellmann's Chilli.
Dobra rada:
Przed samym podaniem na każdej rybie połóż po kawałeczku masła i skrop kilkoma kroplami soku z cytryny.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
średnie
Podobne przepisy
8 marca to doskonała okazja, by przygotować coś pysznego. Do wiosny zostało jeszcze trochę czasu, który warto umilić sobie smacznymi wypiekami. Sprawdź, jakie słodycze na Dzień Kobiet sprawdzą się najlepiej.
Czytaj więcejZapiekanki warzywne. To pole do popisu dla każdego: początkującego i doświadczonego kucharza. Ograniczeniem jest tylko nasza wyobraźnia, a więc: do dzieła!
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pieczona dorada z grilla z warzywnym sosem chilli
Potrawa z tego przepisu jest warta polecenia dla wszystkich miłośników ostrych smaków. Pieczona dorada z grilla z warzywnym sosem chili sprawdzi się nie tylko na obiad, ale będzie dobrze smakować również na kolację. Aby przygotować to danie wystarczy ryba, papryka (zielona i czerwona) oraz pomidor. Wyrazisty smak uzyskasz dzięki dodatkowi sosu chili. Wszystkie składniki przypraw świeżo zmielonym pieprzem i kolendrą (możesz użyć także bazylii i rozmarynu). Dodaj sok z cytryny i czosnek, aby nadać potrawie jeszcze intensywniejszy smak. Pamiętaj, aby dobrze osuszyć wcześniej opłukaną rybę i ponacinać ją, dzięki czemu upiecze się w sposób równomierny. Danie grilluj na mocno rozgrzanym ruszcie i podawaj zaraz po przyrządzeniu, na dużym półmisku. Doradę możesz przygotować także na patelni lub w piekarniku. Jedz ją z sałatkami, chrupiącym pieczywem lub grillowanymi warzywami. Jako dodatki świetnie sprawdzą się także pieczone ziemniaki i fasolka szparagowa. Całość udekoruj cytryną, papryczkami chili oraz skrop oliwą z oliwek. Życzymy smacznego!