Pieczona dorada z grilla z warzywnym sosem chilli przepis – Zobacz na przepisy.pl

Pieczona dorada z grilla z warzywnym sosem chilli

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

18

154 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

174 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

338 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

4 łyżki

1 łyżka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 pęczek

3 łyżki

4 sztuki

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rybę oczyść z łusek i wypatrosz. Potem opłucz a następnie osusz papierowym ręcznikiem. Z obu stron ponacinaj ryby w poprzek, skrop oliwą, sokiem z cytryny i oprósz przyprawą Knorr oraz pieprzem. Czosnek pokrój w cienkie plasterki i włóż do środka każdej z nich.

Pieczona dorada z grilla z warzywnym sosem chilli - Krok 1

Krok 2

Ryby ułóż na aluminiowej taczce lub umieść w specjalnym ruszcie do ryb i połóż na rozgrzanym grillu. Piecz przez ok. 20-25 minut obracając co jakiś czas.

Pieczona dorada z grilla z warzywnym sosem chilli - Krok 2

Krok 3

Paprykę, cebulę oraz pomidora pokrój w drobną kostkę. Kolendrę pokrój drobno i dodaj do warzyw. Warzywa połącz z sosem Hellmann’s Chilli i dokładnie wymieszaj.

Pieczona dorada z grilla z warzywnym sosem chilli - Krok 3

Krok 4

Upieczoną rybę wyłóż na talerz, podawaj z sałatą oraz przygotowanym sosem Hellmann's Chilli.

Pieczona dorada z grilla z warzywnym sosem chilli - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Przed samym podaniem na każdej rybie połóż po kawałeczku masła i skrop kilkoma kroplami soku z cytryny.

2

Opinie o przepisie

  • Anna Wrzyszcz

    Anna Wrzyszcz , 29.04.2016

    dorada i chili :)

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczona dorada z grilla z warzywnym sosem chilli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczona dorada z grilla z warzywnym sosem chilli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczona dorada z grilla z warzywnym sosem chilli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczona dorada z grilla z warzywnym sosem chilli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczona dorada z grilla z warzywnym sosem chilli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczona dorada z grilla z warzywnym sosem chilli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczona dorada z grilla z warzywnym sosem chilli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pieczona dorada z grilla z warzywnym sosem chilliPieczona dorada z grilla z warzywnym sosem chilli

Potrawa z tego przepisu jest warta polecenia dla wszystkich miłośników ostrych smaków. Pieczona dorada z grilla z warzywnym sosem chili sprawdzi się nie tylko na obiad, ale będzie dobrze smakować również na kolację. Aby przygotować to danie wystarczy ryba, papryka (zielona i czerwona) oraz pomidor. Wyrazisty smak uzyskasz dzięki dodatkowi sosu chili. Wszystkie składniki przypraw świeżo zmielonym pieprzem i kolendrą (możesz użyć także bazylii i rozmarynu). Dodaj sok z cytryny i czosnek, aby nadać potrawie jeszcze intensywniejszy smak. Pamiętaj, aby dobrze osuszyć wcześniej opłukaną rybę i ponacinać ją, dzięki czemu upiecze się w sposób równomierny. Danie grilluj na mocno rozgrzanym ruszcie i podawaj zaraz po przyrządzeniu, na dużym półmisku. Doradę możesz przygotować także na patelni lub w piekarniku. Jedz ją z sałatkami, chrupiącym pieczywem lub grillowanymi warzywami. Jako dodatki świetnie sprawdzą się także pieczone ziemniaki i fasolka szparagowa. Całość udekoruj cytryną, papryczkami chili oraz skrop oliwą z oliwek. Życzymy smacznego!