Wątróbka wieprzowa - przepis z czosnkiem i cebulą | Przepisy.pl pixel

Wątróbka wieprzowa

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

4

heart
139 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

81 osób wydrukowało

Pobierz pdf

321 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

10 sztuk

1 sztuka

1 sztuka

0.5 szklanki

0.5 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Czosnek zmiksuj z oregano, dodaj oliwę, ocet, łyżkę sproszkowanej papryki i chilli.

Wątróbka wieprzowa - Krok 1

Krok 2

Wątrobę pokrój na paski, dopraw Przyprawą Uniwersalną Delikat Knorr i usmaż na oleju. Zalej przygotowaną marynatą i odstaw na noc pod przykryciem.

Wątróbka wieprzowa - Krok 2

Krok 3

Przełóż wszystko do garnka, zagotuj i duś jeszcze przez 15 minut. Ewentualnie dopraw do smaku. Podawaj na gorąco z chlebem.

Wątróbka wieprzowa - Krok 3
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wątróbka wieprzowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wątróbka wieprzowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wątróbka wieprzowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wątróbka wieprzowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wątróbka wieprzowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wątróbka wieprzowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wątróbka wieprzowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Wątróbka wieprzowa - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Ser Ricotta z miodem
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Wątróbka wieprzowaWątróbka wieprzowa

Zazwyczaj wątróbkę wieprzową podsmaża się na patelni z dużą ilością cebulki. Jeśli jednak masz ochotę wypróbować inny sposób na przyrządzenie tego rodzaju mięsa, zainspiruj się bogatą w smaki kuchnią hiszpańską. Duszona wątroba z dodatkiem oregano z tego przepisu jest pikantna i bogata w aromatyczne przyprawy. Wyrazisty smak mięsa uzyskasz dzięki marynacie, którą przygotujesz na bazie oliwy z oliwek z dodatkiem posiekanej papryczki chili, słodkiej papryki w proszku, świeżych listków oregano oraz octu winnego. Wszystkie składniki zmiksuj za pomocą blendera ręcznego. Wątróbkę pokrój w paski i usmaż na rozgrzanym oleju, po czym zdejmij ją z patelni i zalej przygotowaną wcześniej pikantną marynatą. Odstaw mięso, aby przeniknęło przyprawami, najlepiej na całą noc. Następnie przez około kwadrans duś wątróbkę z sosem w garnku o grubym dnie. Danie serwuj na ciepło z dodatkiem pieczywa, np. bułek kukurydzianych lub klasycznych kajzerek z makiem. Mamy nadzieję, że gotowanie z naszymi przepisami będzie dla Ciebie przyjemnością.